Με το βλέμμα στην Τουρκία και με αμυντική συνεργασία στο μενού, η συνάντηση Μητσοτάκη- Τραμπ

Με το βλέμμα στην Τουρκία και με αμυντική συνεργασία στο μενού, η συνάντηση Μητσοτάκη- Τραμπ
Ο Αμερικανός Πρόεδρος και ο Έλληνας Πρωθυπουργός. AP

Το πρώτο τετ α τετ του Έλληνα πρωθυπουργού με τον πρόεδρο των ΗΠΑ θα πραγματοποιηθεί αργά απόψε τη νύχτα ώρα Ελλάδος και στην ατζέντα θα βρεθούν όλα τα θέματα που αφορούν τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και βέβαια την οικονομία

Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνει η ελληνική πλευρά στην πρώτη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Το ραντεβού των δύο ανδρών θα πραγματοποιηθεί αργά τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη ώρα Ελλάδος και τον πρωθυπουργό θα συνοδεύει η σύζυγος του Μαρέβα Γκραμπόφσκι.

Στην ατζέντα θα βρεθούν όλα τα θέματα που αφορούν τη Νοτιανατολική Ευρώπη και έχουν βεβαίως εθνικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα. Σε μία περίοδο κατά την οποία η Τουρκία συνεχίζει τις προκλητικές ενέργειες στο Αιγαίο και στην κυπριακή ΑΟΖ τη στιγμή που υπάρχει νέα κινητικότητα στο Κυπριακό, ενώ ταυτόχρονα ανοίγει τη στρόφιγγα των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, είναι προφανές πως η στάση της γείτονος και συμμάχου στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ θα είναι αντικείμενο συζήτησης. Σημειωτέον ότι ο κ.Μητσοτάκης θα δει ως γνωστόν και τον Τουρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για τις ενεργειακές πηγές της ανατολικής Μεσογείου, αλλά και για το ρόλο της Ελλάδας ως ενεργειακού διαύλου προς Βαλκάνια και Ευρώπη είναι δεδομένο και ενισχύει προφανώς την αισιοδοξία της ελληνικής πλευράς για στήριξη απέναντι στον ασταθή γείτονα.

Και τα αμυντικά δε θα μπορούσαν να λείπουν από το τραπέζι με συμφωνία κοινής αμυντικής συνεργασίας των δύο χωρών.

Σημειωτέον ότι η συζήτηση για τις βάσεις στην Ελλάδα και τη χρήση από αμερικανικές δυνάμεις θα ξεκινήσει απο μηδενική βάση, αφού αναθεωρείται η σχετική συμφωνία. Η συζήτηση αφορά ειδικότερα τη χρήση των λιμανιών της Σούδας και της Αλεξανδρούπολης, την εγκατάσταση βάσης εκπαίδευσης ελικοπτέρων στην Κεντρική Ελλάδα και τη χρήση από τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις αμερικανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο αναμένεται να επισκεφθεί τη χώρα μας στις αρχές Οκτωβρίου, επισφραγίζοντας τη νέα συμφωνία για τις βάσεις.

Βέβαια τη Νοτιοανατολική Ευρώπη αφορά και η ενταξιακή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, μεταξύ των οποίων και της Βόρειας Μακεδονίας. Οι σχέσεις της ΝΔ με την Ουάσινγκτον είχαν δοκιμαστεί λόγω της συμφωνίας των Πρεσπών όταν το σημερινό κυβερνών κόμμα ήταν στην αντιπολίτευση. Όμως η ΝΔ είναι πλέον στην κυβέρνηση και έχει δεσμευτεί για το σεβασμό και την εφαρμογή της συμφωνίας, κάτι που βεβαίως προφανώς και ικανοποιεί την αμερικανική πλευρά.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ.Μητσοτάκης χθες μεταξύ άλλων συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Αλβανίας Έντι Ράμα θέτοντας ζήτημα σεβασμου των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας για να προχωρήσει η διαδικασία ένταξης των Τιράνων στην ΕΕ, καθώς και με τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάντερ Βουτσιτς. Υπενθυμίζεται επίσης ότι κατά την παραμονή του στη Νέα Υόρκη θα συναντηθεί επίσης με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ.

Είναι πρόδηλη η επιθυμία του Μαξίμου να τονίσει τις εξαιρετικές διμερείς σχέσεις των δύο χωρών, θέλοντας να δείξει βελτίωση επί των ημερών της νέας κυβέρνησης. Αλλά ελπίδα είναι φυσικά αυτό να μεταφραστεί και σε αύξηση των αμερικανικών επενδύσεων στην Ελλάδα. Ο κ.Μητσοτάκης εξάλλου θα έχει σειρά συναντήσεων και με επενδυτές τις επόμενες ημέρες.

Και βέβαια και κατά τη συνάντηση με τον κ.Τραμπ, όπως και κατά τις συναντήσεις που είχε τον προηγούμενο μήνα με Ευρωπαίους ηγέτες, ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει και το αφήγημα για μία νέα σελίδα στην ελληνική οικονομία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα