Μεταναστευτικό και διάλογος με Τουρκία στην ατζέντα του ΚΥΣΕΑ

Διαβάζεται σε 2'
Μεταναστευτικό και διάλογος με Τουρκία στην ατζέντα του ΚΥΣΕΑ
SOOC

Συνεδριάζει σήμερα το ΚΥΣΕΑ υπό τον Κ. Μητσοτάκη ενώ δρομολογείται νέα συμφωνία για το μεταναστευτικό με Τουρκία και σε 20 ημέρες ξεκινά ο πολιτικός διάλογος με την Άγκυρα

Υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, συνεδριάζει σήμερα στις 12 το μεσημέρι το ΚΥΣΕΑ, με “μενού” το μεταναστευτικό, αλλά και το διάλογο με την Τουρκία.

Και αυτό καθώς αφενός δρομολογείται νέα συμφωνία με την Τουρκία για το μεταναστευτικό, την ώρα που οι ροές αυξάνονται και στην Ελλάδα φτάνοντας τα 30.000 άτομα το Σεπτέμβριο.

Ενώ αφετέρου σε 20 περίπου ημέρες ο ελληνοτουρκικός διάλογος μπαίνει “στα βαθιά”, αγγίζοντας πλέον και τα “καυτά” θέματα της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας.

Πάντως η κυβέρνηση διαμηνύει ότι η Χάγη είναι ακόμη πολύ μακριά.

Ειδικότερα το χρονοδιάγραμμα του διαλόγου με την Τουρκία έχει ως εξής:

  • Στις 16 Οκτωβρίου ξεκινά ο πολιτικός διάλογος με τη συμμετοχή της υφυπουργού Εξωτερικών, Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου και του Τούρκου ομολόγου της Μπουράκ Ακτσαπάρ.
  • Στις 17 Οκτωβρίου πραγματοποιούνται συζητήσεις για τη λεγόμενη “θετική ατζέντα” στην Αθήνα, μεταξύ του έτερου υφυπουργού Εξωτερικών, Κώστα Φραγκογιάνη και του κ.Ακτσαπάρ.
  • Οι συναντήσεις για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης θα ξεκινήσουν εντός Νοεμβρίου.
  • Στις 7 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας- Τουρκίας.

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, προανήγγειλε ότι στο πλαίσιο του διαλόγου με την Τουρκία ενδέχεται στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας στη Θεσσαλονίκη το Δεκέμβριο να υπάρξει και επίσημη συμφωνία για το μεταναστευτικό.

Το δρόμο είχαν προετοιμάσει κατά τη συνάντηση τους στη Νέα Υόρκη ο κ.Μητσοτάκης και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να υποστηρίζει ότι πρέπει να μειωθούν οι βάρκες που πέφτουν στο νερό.

Τα ερωτήματα για τη συμφωνία με Τουρκία στο μεταναστευτικό

Προκύπτει βεβαίως το ερώτημα πως θα συνάψει η χώρα μας διμερή συμφωνία με την Τουρκία για το μεταναστευτικό την ώρα που υπάρχει η συμφωνία με την ΕΕ, η οποία μάλιστα δεν τηρείται.

Κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν πως το γεγονός ότι υπάρχει ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο, δεν σημαίνει ότι Ελλάδα και Τουρκία δεν μπορούν να συνεργάζονται διμερώς, σε επίπεδο αρμόδιων υπουργών Μετανάστευσης, αλλά και σε επίπεδο Λιμενικού- Ακτοφυλακής. Και αυτό φαίνεται πως θα προβλέπει μία πιθανή νέα διμερής συμφωνία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα