Μήνυμα σε Τουρκία για γεωτρήσεις: “Η Ελλάδα θα κάνει ό,τι χρειαστεί”

Μήνυμα σε Τουρκία για γεωτρήσεις: “Η Ελλάδα θα κάνει ό,τι χρειαστεί”
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ξεκάθαρος ήταν ο Πέτσας στο ενδεχόμενο μετά τη συμφωνία Τουρκίας- Λιβύης, η Άγκυρα να επιχειρήσει παράνομες γεωτρήσεις. Η Ελλάδα θα ζητήσει από την ΕΕ την καταδίκη της Τουρκίας σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο.

“Η Ελλάδα θα κάνει ό,τι χρειαστεί” ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ερωτηθείς κατά τη διάρκεια του briefing πως θα αντιδράσει η χώρα μας εάν η Άγκυρα στείλει γεωτρύπανα στην περιοχή που έχει ορίσει με τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης νοτίως της Κρήτης.

Κληθείς να διευκρινίσει εάν αυτό συνιστά casus belli, ο κ.Πέτσας απάντησε: “Η Ελλάδα θα κάνει ό,τι χρειαστεί και ξέρει τι να κάνει για να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα” και σε έτερη ερώτηση πρόσθεσε: “Χρησιμοποιείς όλα τα εργαλεία στη διάθεση σου”.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παρουσίασε τις διπλωματικές κινήσεις της Αθήνας, προαναγγέλλοντας ότι η Ελλάδα θα επιδιώξει στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ όχι απλά κυρώσεις κατά της Τουρκίας, αλλά την καταδίκη σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, να χαρακτηριστεί ως παράνομη η συμφωνία και μη δυνάμενη να παράξει αποτέλεσμα.

“Διεκδικούμε μία πολιτική ομπρέλα για οποιοδήποτε πλαίσιο κυρώσεων και ενεργειών” εξήγησε.

Αυτό το στόχο θα έχουν οι παρεμβάσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο δείπνο της Πέμπτης και στις εργασίες της Συνόδου την Παρασκευή.

Ο κ.Πέτσας δεν επιβεβαίωσε εάν έχουν προγραμματιστεί ξεχωριστές συναντήσεις Μητσοτάκη με Μακρόν και Μέρκελ, σημείωσε όμως με νόημα ότι είθισται να πραγματοποιούνται τέτοια ραντεβού στο περιθώριο Συνόδων Κορυφής.

Εξήγησε ότι η Αθήνα έστειλε δύο επιστολές στον ΟΗΕ, καθώς η μεν επιστολή στον ΓΓ αφορά στο ξεκάθαρο αίτημα να μην πρωτοκολληθεί η συμφωνία Τουρκίας- Λιβύης στον Οργανισμό καθώς δεν πληροί τους κανόνες του διεθνούς δικαίου. Η δε επιστολή προς τον προεδρεύοντα του Συμβουλίου Ασφαλείας, που εν προκειμένω η μόνιμη αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στο συμβούλιο ασφαλείας έχει να κάνει με τη διάσταση της περιφερειακής ειρήνης και ασφάλειας, καθώς η Ελλάδα καλεί το Συμβούλιο Ασφαλείας να λάβει τα μέτρα του για αν αποφευχθεί οποιαδήποτε αναταραχή από την τουρκική προκλητικότητα.

Ο κ.Πέτσας σημείωσε ότι ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έθεσε χθες ήδη στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων το ζήτημα της νομιμοποίησης της κυβέρνησης Σάρρατζ να υπογράψει τη συμφωνία με την Τουρκία. Τόνισε ότι πρόκειται πράγματι για ένα έγγραφο που δεν παράγει κανένα αποτέλεσμα, επισημαίνοντας τις δηλώσεις του πρόεδρου της λιβυκής βουλής που δεν το αναγνωρίζει. Ως προς το ότι η ΕΕ εξακολουθεί να αναγνωρίζει την κυβέρνηση Σάρρατζ παρότι υπογράφει μία συμφωνία που στρέφεται κατά κράτους μέλους, ο κ.Πέτσας σημείωσε: “Το θέμα ποια είναι η νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης είναι ευρύτερο”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα