Μητσοτάκης καλεί Τσίπρα σε σύγκριση αξιοπιστίας

Μητσοτάκης καλεί Τσίπρα σε σύγκριση αξιοπιστίας

Κατά τη συνέντευξη τύπου στη ΔΕΘ ο πρόεδρος της ΝΔ προειδοποίησε τον πρωθυπουργό να μην καθυστερήσει την αξιολόγηση και με έμφαση στη λέξη "αξιοπιστία" έθεσε το ερώτημα ποιος από τους δύο μπορεί να υλοποιήσει μεταρρυθμίσεις για την κοινωνία και την οικονομία. Ζήτησε εκλογές άμεσα, όχι μόνο για να ανακάμψει η οικονομία, αλλά και για λόγους δημοκρατίας. Δε θα γυρίσουμε σε εποχές Κοσκωτά δήλωσε για τις άδειες, σημειώνοντας ότι δεν είναι βέβαιος ότι υπάρχουν τα 246 εκ ευρώ για να διατεθούν. Καταδίκασε ξενοφοβία και ρατσισμό

Με κύριο στόχο να συγκριθεί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα εμφανίστηκε στη συνέντευξη τύπου ο αρχηγός αξιωματικής αντιπολίτευσης θέλοντας να φιλοτεχνήσει το προφίλ του ρεαλιστή και του ειλικρινούς πολιτικού αρχηγού που απευθύνεται σε μια «κοινωνία απογοητευμένη και εξαπατημένη». Είναι χαρακτηριστική η αποστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι «ζητώ μόνο από τους πολίτες να συγκρίνουν την παρουσία μου εδώ με αυτή του κ. Τσίπρα πριν από μία εβδομάδα».

Στην κατεύθυνση αυτή ο κ. Μητσοτάκης επέμεινε πολύ στη λέξη «αξιοπιστία». Ως ατού της ΝΔ για να πείσει τους πιστωτές μας να μειωθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα που αποτελούν προϋπόθεση για να την υλοποίηση του κυβερνητικού προγράμματος που εξήγγειλε χτες ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστήριξε πως είναι το ότι η ΝΔ πιστεύει και δεσμεύεται να εφαρμόσει χωρίς αστερίσκους τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις του τρίτου μνημονίου. Μία από αυτές που προανήγγειλε ο κ. Μητσοτάκης είναι μια καινούργια συνολική παρέμβαση στο ασφαλιστικό.

Ο κ. Μητσοτάκης επέμεινε στο αίτημα του για εκλογές, λέγοντας ότι θα ζητήσει «ισχυρή εντολή για μεταρρυθμίσεις σε όλο το φάσμα της δημόσιας πολιτικής» και μάλιστα ανέβασε υπέρμετρα τους υποστηρίζοντας με αφορμή και την τράπεζα Αττικής και το θέμα Στουρνάρα, ότι η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα μας γυρίζει σε «εποχές Κοσκωτά και τράπεζας Κρήτης», ενώ για το θέμα της λειτουργίας των θεσμών ανέφερε ότι ακόμα και «η βουλή λειτουργεί στα όρια της συνταγματικής νομιμότητας».

Εμφανής ήταν η προσπάθεια του κ. Μητσοτάκη πλήξει την κυβέρνηση και για θέματα διαφθοράς και διαπλοκής. Ο πρόεδρος της ΝΔ χαρακτήρισε έωλο που έχει πλήρως απαξιωθεί στη συνείδηση του ελληνικού λαού το διαγωνισμό Παππά , ενώ επέμεινε με έμφαση χωρίς να το κατονομάζει στο θέμα του Πόθεν έσχες του κ. Καλογρίτσα.

Την ίδια στιγμή εξαπέλυσε ιδιαίτερη επίθεση για το θέμα της τράπεζας Αττικής καλύπτοντας πλήρως την άρνηση Στουρνάρα να δεχτεί τις επιλογές της κυβέρνησης για το νέο ΔΣ. «Περιβάλλω με εμπιστοσύνη τον κ. Στουρνάρα» είπε χαρακτηριστικά, ενώ ζήτησε να δοθεί το πόρισμα τόσο στην εισαγγελία όσο και στη δημοσιότητα. Ενώ και στο προσφυγικό ανέδειξε το θέμα των αιχμών του πρώην γενικού γραμματέα του υπουργείου Μεταναστευτικής πολιτικής κ. Βουδούρη για οικονομική αδιαφάνεια στη διαχείρισή της φιλοξενίας των προσφύγων και μεταναστών.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, που έδωσε ένα φιλελεύθερο ιδεολογικό στίγμα στην οικονομική του ατζέντα ταυτόχρονα υιοθέτησε και το δόγμα «νόμος και τάξη» λέγοντας ότι δεν είναι δεξιά ατζέντα, χαρακτηρίζοντάς την ασφάλεια ως προϋπόθεση για την οικονομική ανάκαμψη και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «δεν έχει την διάθεση να συγκρουστεί με τους μπαχαλάκηδες». Την ίδια στιγμή πήρε σαφείς αποστάσεις από φωνές ξενοφοβίας και ρατσισμού αποδοκιμάζοντας –για πρώτη φορά ονομαστικά- ευθέως τις δηλώσεις του δημάρχου Ωραιοκάστρου για αυτοδικία κατά των προσφύγων.

Ξεχωριστά μηνύματα έστειλε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο εσωτερικό της ΝΔ προαναγγέλλοντας γενναία ανανέωση της κοινοβουλευτικής ομάδας, καθώς και εξωκοινοβουλευτικά πρόσωπα σε μια κυβέρνηση της ΝΔ.

«Δεν θα υπάρχουν φέουδα και βιλαέτια στην επόμενη κυβέρνηση της ΝΔ» τόνισε.

Υπερασπίστηκε τον Κώστα Καραμανλή και έδειξε ως υπαίτιο τον Γιώργο Παπανδρέου για την ένταξη στο πρώτο μνημόνιο αν και όπως είπε υπάρχουν ευθύνες όλων των παρατάξεων για την κρίση θεωρώντας ταυτόχρονα «άγονη τη συζήτηση αυτή έξι χρόνια μετά».

Ακολουθούν αναλυτικά τα κυριότερα σημεία από τη συνέντευξη του κ.Μητσοτάκη στο πλαίσιο της 81ης ΔΕΘ.

Για τις προτάσεις που έκανε χθες στο Βελλίδειο:

Ο κ.Μητσοτάκης υπερασπίστηκε τα μέτρα που πρότεινε ως κοστολογημένα και εφαρμόσιμα: “Πρότεινα ένα νέο μείγμα με λιγότερους φόρους, λιγότερες δαπάνες και αποτελεσματικότερο κράτος, με μείωση φορολογικών συντελεστών και κοστολόγηση αυτών των παρεμβάσεων. Προσδιόρισα ισοδύναμα μέτρα για την περικοπή των δαπανών. Το σχέδιο που προτείναμε είναι απολύτως εφαρμόσιμο και θα σας ζητούσα να το συγκρίνετε με το αντίστοιχο που είχε προτείνει ο κ. Τσίπρας. Μείωση φορολογικών συντελεστών μπορεί να υπάρξει μόνο με επαναδιαπραγμάτευση για το πλεόνασμα. Είμαι αξιόπιστοι και ακέραιοι και δεσμευόμαστε πως θα ολοκληρώσουμε τις μεταρρυθμίσεις που υπάρχουν στο τρίτο πρόγραμμα”.

Γιατί είναι προτιμότερες οι εκλογές:

Ο πρόεδρος της ΝΔ επανέλαβε τις καταγγελίες του για δημοκρατική εκτροπή της κυβέρνησης και εξήγησε γιατί ζητά εκλογές: “Ενας τρόπος υπάρχει ο λαός να πάρει τη δημοκρατία στα χέρια του και αυτός είναι η προσφυγή στις κάλπες. Ζητούμε εκλογές επιτακτικά διότι η σημερινή κυβέρνηση είναι επικίνδυνη για τον τόπο. Υπονομεύει εκτός από την οικονομία και τους ίδιους τους δημοκρατικούς θεσμούς. Εχω μιλήσει εκτεταμένα για τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης στη Δικαιοσύνη, τα ΜΜΕ, τον έλεγχο του κράτους, τον τρόπο που λειτουργεί η Βουλή. Από τις 14 Ιουνίου με επιστολή μου στον κ.Βούτση αποδεικνύω ότι η Βουλή λειτουργεί περίπου στα όρια της συνταγματικής νομιμότητας. Οσο πιο σύντομα εκλογές τόσο το καλύτερο για τον τόπο. Το κόστος της εκλογικής διαδικασίας είναι μικρό μπροστά στην τεράστια ζημία, που προκαλεί η παραμονή Τσίπρα στην εξουσία”.

Στην ερώτηση του News247 για το πως ζητά άμεσο κλείσιμο της αξιολόγησης οταν οι δανειστές πιέζουν για νέα μέτρα:

Καθυστέρηση στην αξιολόγηση θα φέρει νέα μέτρα, προειδοποίησε ο κ.Μητσοτάκης, διερωτώμενος εάν οφείλεται σε ανικανότητα ή εσωτερικές συγκρούσεις στην κυβέρνηση.

Στο ερώτημα: “Έχετε καλέσει την κυβέρνηση και τον κ. Τσίπρα προσωπικά με έντονο, επιτακτικό και απόλυτο τρόπο να κλείσει άμεσα την αξιολόγηση. Καταρχήν σε τι διαφωνείτε με την κυβέρνηση όταν και από μεριάς της έχει εξαγγελθεί ο ίδιος στόχος για να ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος και κατά δεύτερον Πώς θα γίνει διαπραγμάτευση όταν το άμεσο κλείσιμο της αξιολόγησης προϋποθέτει την πλήρη ικανοποίηση των δανειστών, οι απαιτήσεις των οποίων είναι δεδομένες, για νέα μέτρα;”, ο πρόεδρος της ΝΔ απάντησε ειδικότερα:

“Εκπλήσσομαι με όσα λέει ο κ. Τσίπρας γιατί εκείνος υπέγραψε το τρίτο μνημόνιο, το τρίτο πρόγραμμα και καθυστέρησε οκτώ μήνες για να τελειώσει η αξιολόγηση. Το κόστος αυτής της καθυστέρησης, ήταν η επιβολή του δημοσιονομικού κόφτη. Όσο καθυστερεί η υλοποίηση της αξιολόγησης σε τόσο δυσμενέστερη θέση έρχεται η ελληνική κυβέρνηση. Γνωρίζετε και το γνωρίζουν και οι Έλληνες πολίτες  ότι σήμερα ακόμα υπάρχουν εκκρεμότητες από την πρώτη αξιολόγηση. Γνωρίζετε και το γνωρίζουν οι Έλληνες πολίτες και ειδικά οι επιχειρηματίες ότι υπάρχουν 2,8 δις, από τα οποία το 1,7 δις θα γυρίσουν στην αγορά για να εξοφληθούν ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του ελληνικού δημοσίου. Ρωτώ λοιπόν ευθέως, γιατί δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα η αξιολόγηση. Δεκαπέντε εκκρεμότητες υπάρχουν. Τεχνικού χαρακτήρα. Όμως είναι παρεμβάσεις που έχουν συγκεκριμένο ιδεολογικό στίγμα. Γιατί δεν τις υλοποιεί η κυβέρνηση. Τι είναι αυτό; Είναι ανικανότητα; Είναι αδιαφορία; Είναι εσωτερικές συγκρούσεις στην κυβέρνηση μεταξύ του κ. Τσίπρα, του κ. Σκουρλέτη; Δεν ξέρω τι είναι. Αλλά βλέπω το αποτέλεσμα και προειδοποιώ τον κ. Τσίπρα. Δεν έχει  την πολυτέλεια η χώρα να μπει στην περιπέτεια της αέναης διαπραγμάτευσης για να φτάσουμε κάποια στιγμή στο μέλλον με την πλάτη στον τοίχο να ζητούνται πρόσθετα μέτρα. Ο κ. Τσίπρας οφείλει μια ώρα αρχύτερα να ολοκληρώσει τη διαπραγμάτευση την οποία ο ίδιος προκάλεσε. Να εκταμιευθεί το υπόλοιπο της πρώτης δόσης και να προχωρήσουμε στη δεύτερη αξιολόγηση. Η αγορά δεν αντέχει άλλο να περιμένει τους πειραματισμούς του κ. Τσίπρα”.

Με ποιους θα συνεργαστεί η κυβέρνηση, με δεδομένη και την απλή αναλογική

“Δεν βιάζομαι ακόμα. Η κοινωνία βιάζεται. Αναρωτιέμαι αν ο κ. Τσίπρας ακούει τη βοή της κοινωνίας. Θα ζητήσω μια ισχυρή πολιτική εντολή για μεταρρυθμίσεις σε όλο το φάσμα. Θα επιδιώξουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Δεν είμαι σε θέση να προκαταβάλλω τη σύνθεση της νέας Βουλής. Και αυτοδύναμη όμως να είναι η ΝΔ θα επιδιώξει συνεργασίες”, είπε ο κ.Μητσοτάκης.

Για τις τηλεοπτικές άδειες:

Ο κ.Μητσοτάκης επέμεινε στη θέση της ΝΔ περί αντισυνταγματικότητας και επανελαβε ότι με κυβέρνηση ΝΔ δε θα υπάρχει αριθμητικός περιορισμός για τα τηλεοπτικά κανάλια.

“Ο διαγωνισμός έχει ήδη απαξιωθεί στη συνείδηση των Ελλήνων πολιτών. Η ΝΔ από την πρώτη στιγμή έχει εγείρει ζήτημα αντισυνταγματικότητας.

Δε θα κάνω το ίδιο σφάλμα που έκανε ο Τσίπρας να πω ότι αυτά δε γίνονται δηλαδή ο νόμος να κριθεί αντισυνταγματικός. Αλλά την αποψη μας την εκφράζουμε με καθαρότητα. Υπάρχουν ζητήματα στον έλεγχο του πόθεν έσχες. Επί των δικών μας ημερών δε θα υπάρχει αριθμητικός περιορισμός στα κανάλια που εκπέμπουν στη χώρα. Θέλουμε πολυφωνία, περισότερα κανάλια, περισσότερους εργαζόμενους και δε θέλουμε ολιγοπώλιο που έχει μέσα του το σπέρμα της διαπλοκής”

Σε άλλη ερώτηση δήλωσε ότι δεν είναι καθόλου βέβαιος ότι υπάρχουν 246 εκ ευρώ, τη διάθεση των οποίων ανακοίνωσε πριν μία εβδομάδα ο κ.Τσιπρας.

Για το πόθεν έσχες των νέων καναλαρχών:

Σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε ο κ.Μητσοτάκης για το ζήτημα του ελέγχου του πόθεν έσχες των νέων καναλαρχών. “Θα ήταν σχεδόν αστεία όσα ακούμε εάν δεν ήταν τραγικά. Εμείς από την πρώτη στιγμή ζήτησαμε να έλθουν οι τέσσερις υπερθεματιστές στην επιτροπή της Βουλής και να καταθέσουν το πόθεν έσχες.

Πέρασαμε από το σανό στα βοσκοτόπια. Νομίζω οι πολίτες καταλαβαίνουν απόλυτα ότι προσπαθούν κάποιοι να δικαιολογήσουν αυτή την οικονομική δυνατότητα. Γιατί ο κ.Τσίπρας είπε σήμερα ότι εάν οι υπερθεματιστές δεν πληρούν τις προϋποθέσεις, θα εκπέσουν; Δεν έλεγξαν; Εμείς ως δημοκρατική παράταξη και ανάχωμα δημοκρατίας δε θα επιτρέψουμε τη δημιουργία ενός νέου τριγώνου της διαπλοκής. Δε θα επιτρέψουμε την επιστροφή στα τέλη της δεκαετίας του 80, στον Κοσκωτά και την Τράπεζα Κρήτης”.

Για την υπόθεση Γεωργίου και το θέμα της ΕΛΣΤΑΤ:

Ο πρόεδρος της ΝΔ δήλωσε ότι δε θα κάνει κανένα σχόλιο για την υπόθεση Γεωργίου καθώς βρίσκεται στη Δικαιοσύνη. “Από εκεί και πέρα επανελιημμένα έχουμε μιλήσει για ευθύνες περισσότερες ή λιγότερες όλων παρατάξεων Το 2009 τέτοια εποχή ο Καραμανλής ζήτησε εθνική συνεννόηση για να πάρει η κυβέρνηση δύσκολα μέτρα για τη συγκράτηση ελλείμαματος. Και ο Γιώργος Παπανδρέου εξελέγη με τη φράση λεφτά υπάρχουν και επτά μήνες μετά βρεθήκαμε στο πρώτο πρόγραμμα. Αυτή η συζήτηση είναι άγονη γιατί έξι χρόνια μετά την είσοδο στα μνημόνια πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά. Δε θέλω μία Ελλάδα που θα είναι απέραντο δικαστήριο για το χθες, θέλω Ελλάδα εργοτάξιο για το αύριο”, πρόσθεσε επιρρίπτοντας την ευθύνη για την είσοδο στα μνημόνια στην κυβέρνηση Παπανδρέου.

Για την επίθεση Τσιπρα εναντίον του στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ:

Ο κ.Μητσοτάκης εκλήθη πολλές φορές να σχολιάσει την επίθεση που εξαπέλυσε νωρίτερα σήμερα εναντίον του ο πρωθυπουργός. “Καταλαβαίνω ότι μπορεί να είναι ενοχλημένος με όσα ειπα χθες. Ένα σχέδιο που πιστεύει στην ελεύθερη οικονομία, στην ανάγκη στήριξης της επιχειρηματικότητας και τη βαθιά μου πίστη ότι η αντιμετώπιση της ανεργίας μπορεί να προχωρήσει μόνο μέσω επενδύσεων. Τις υπόλοιπες αναφορές του δε θέλω να τις σχολιάσω και δε θα μπω στο άγονο παιχνίδι να δηλητηριάσω την πολιτική ζωή. Ζητώ από τους πολίτες να συγκρίνουν την παρουσία του κ.Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη και τη δική μου. Δεν είναι πολύ υγιές σε μία δημοκρατία ο πρωθυπουργός να αφήνει υπονοούμενα για σύλληψη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης”, είπε.

Για το φιλόδοξο στόχο επενδύσεων 100 δισ ευρώ:

“Δε δίνω υποσχέσεις, θέτω στόχους. Ο στόχος για επενδύσεις 100 δισ είναι κόντά στον ευρωπαικό μέσο όρο. Εάν υπάρχουν οι προϋποθέσεις, η ελληνική οικονομία έχει πολλούς κλάδους με συγκριτικά πλεονεκτήματα που μπορεί να προσελκύσει επενδύσεις αυτού του είδους. Μονο ο τουρισμός μπορεί να φέρει επενδύσεις 25 δισ ευρώ. Γιατί τους τρομάζει ο κ.Τσίπρας. Μπορεί να φορά το κοστούμι του μεταρρυθμιστή, στην πράξη όμως υπονομεύει την επιχειρηματικότητα. Η πολιτική αλλαγή είναι απαραίτητη για την ανάκαμψη της οικονομίας. Ο πρωθυπουργός εξακολουθεί να αλληθωρίζει προς συγκεκριμένες συντεχνίες και μόνο του μέλημα είναι να μεγαλώσει του κράτος. Δε μπορεί να προσελκύσει επενδύσεις”.

Ποια πρόσωπα θα βάλει στην κυβέρνηση και εάν χρειάζεται η ΝΔ μεταγραφές:

“Από την πρώτη στιγμή έθεσα την ανανέωση του στελεχιακού δυναμικού σε προτεραιότητα. Θα υπάρξουν πολλά νέα πρόσωπα, όχι κατ ανάγκην εκ μεταγραφής από άλλους χώρους, αλλά νέα πρόσωπα που θα πάρουν την απόφαση να πολιτευθούν με τη ΝΔ. Θα κυβερνήσω με τους καλύτερους και δεν πρόκειται να κάνω καμία εκπτωση σε αξιοκρατία. Θα δείτε στην κυβέρνηση μου και εξωκοινοβουλευτικά στελέχη που θα έχουν ικανότητα να φέρουν σε πέρας συγκεκριμένες πολιτικές. Πρώτο κριτήριο, η αποτελεσματικότητα. Ολοι αξιολογούμαστε, εγώ πρώτος από εσας και τους Έλληνες πολίτες και αξιολογώ διαρκώς τα ίδια μας τα στελέχη. Διότι η επόμενη ημέρα, θα είναι μία ημέρα δύσκολη. Θα ρειστούμε μία ομάδα που θα δρά ομαδικά δε θα υπαρχουν βιλαέτια και φέουδα και διαφορετικές γαρμμές σε επόμενη κυβέρνηση της ΝΔ, για να υλοποιήσει ένα πολύ συγκεκριμένο πρόγραμμα για το οποιο θα έχουμε πάρει ισχυρή εντολή”, είπε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Για το “άβατο των Εξαρχείων”:

Ο κ.Μητσοτάκης εξέφρασε την άποψη ότι η ατζέντα “νόμος και τάξη” δεν είναι δεξιά ατζέντα. “Ένα μαγαζί που λειτουργεί στα Εξάρχεια και βιώνει κάθ ημέρα την ιδιότυπη μετατροπή της γειτονιάς σε άβατο δεν ενδιαφέρεται αν αυτή την πολιτική την υλοποιήσει δεξιά ή αριστερή κυβέρηση. Ασφάλεια είναι προϋπόθεση ελευθερίας και τελικά οικονομικής ανάπτυξης. Η πολιτική βούληση υπάρχει. Ο νόμος και η τάξη θα αποκατασταθούν. Αυτό ζητά η κοινωνία και αυτό δεν είναι ατζέντα δεξιά, αριστερή ή κεντρώα, είναι ατζέντα κοινωνικής λογικής”, είπε.

Για την Τράπεζα Αττικής και το Στουρνάρα:

“Οπως ζητώ ανταγωνισμό στο ραδιοτηλεοπτικό τοπιο ζητώ και στο τραπεζικό. Βεβαίως πρέπει να υπάρχουν μη συστημικές τράπεζες, που εποπτεύτοναι από την ΤτΕ και εφόσον υπάρχουν αυστηρά κριτήρια ελέγχου και εποπτείας μπορούν να λειτουργούν. Η Αττικής είναι μία πονεμένη ιστορία. Όλα όσα μαθαίνουμε μας κάνουν να πιστεύουμε ότι στο επίκεντρο υπάρχουν συναλλαγές που πρέπει να ελεγχθούν. Το πόρισμα για την Τραπεζα Αττικής να δοθεί όχι μονο στον εισαγγελέα αλλά και στη δημοσιότητα. Αδιανόητο μία τράπεζα με διοίκηση φιλική προς την κυβέρνηση να δίνει δάνεια με όχι επιχειρηματικά κριτήρια. Περιβάλλω με εμπιστοσύνη τον κ.Στουρνάρα. Είμαι πεποισμένος ότι θα κάνει αυτό που πρέπει . Εάν υπάρχει απόστημα στην Τράπεζα Αττικής πρέπει να σπάσει όσο ταχύτερα”, ειπε ο κ.Μητσοτάκης, δείχνοντας έτσι ότι διαφωνεί με την κατάργηση της Τραπεζας Αττικής και την υπαγωγή της σε μία από τις συστημικές τραπεζες, αλλά και πως επιθυμεί έλεγχο σε βάθος για τα τεκταινόμενα. Αφησε επίσης υπονοούμενα πως η κυβέρνηση επιχειρεί να χρησιμοποιήσει την Τραπεζα Αττικής για δανεισμό “ημέτερων”.

Σε άλλη ερώτηση, ο κ.Μητσοτάκης είπε: “Εμείς δεν κάναμε αναφορά στο ζήτημα της δικαστικής διερεύνησης. Κάναμε αναφορά για διαρροές που συνέδεσαν τη δικαστική διερεύνηση με την επιλογή Στουρνάρα να μην εγκρίνει την επιλογή της κυβέρνησης για την ηγεσία της τράπεζας Αττικής. Αυτή είναι μια εξωθεσμική παρέμβαση. Πολύ καλά έκανε ο κ. Στουρνάρας και είχε τις αντιρρήσεις του. Δεν θα σχολιάσω το δικαστικό σκέλος” και ξεκαθάρισε ότι οποιαδήποτε παρέμβαση στο έργο  του κεντρικού τραπεζίτη είναι  απαράδεκτη και θα στηλιτεύεται από τη ΝΔ.

Για το ποιος μπορεί να διαπραγματευθεί τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων:

“Με τι αξιοπιστία θα πει ο Τσίπρας να διαπραγματευθεί τη μείωση των πρωτογενών; Με την αξιοπιστία του πολιτικού αρχηγού που πριν από ένα χρόνο οδήγησε τη χώρα και την Ευρώπη σε απόλυτη ρήξη; Υπάρχει τεράστιο κενό αξιοπιστίας. Ο κ.Τσιπρας δε μπορεί να διαπραγματευθεί μείωση πρωτοβενών γιατί οι Ευρωπαίοι δεν τον πιστεύουν”, υποστήριξε ο πρόεδρος της ΝΔ.

“Εμείς είμαστε πιο αξιόπιστοί. Αυτοί θα πούμε και σε εταίρους, είναι θέμα αξιοπιστίας”, είπε σε άλλη ερώτηση προβάλλοντας τη ΝΔ ως τη μόνη δύναμη που μπορεί πραγματικά να διαπραγματευθεί αυτό το στόχο.

Για το χρέος:

Ο κ.Μητσοτάκης τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει παρέμβαση για το χρέος και κατήγορησε την Ευρώπη ότι δεν έχει σωστη στάση στο θέμα, καθώς από το Νοέμβριο του 2012 υπάρχει καταγεγραμμένη δέσμευση για μείωση, που δεν έχει υλοποιηθεί. “Για το χρέος να ρωτήσετε τον κ.Τσίπρα και τον κ.Δραγασάκη. Διότι άλλα πράγματα είπε από εδώ ο πρωθυπουργός και άλλα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, που προσδιόρισε πιο ρεαλιστικά τις παρεμβάσεις για το χρέος από το 2018 και μετά”. σχολίασε.

Για τον αφελληνισμό των ελληνικών τραπεζών:

Ο κ.Μητσοτάκης έκανε λόγο για τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης και επανέλαβε ότι εξεταστική επιτροπή θα ελέγξει τις συνέπειες της πολιτικής Τσίπρα και Βαρουφάκη στον τραπεζικό σύστημα. “Αλλά αυτά έγιναν τώρα, το ρολόι δε μπορεί δε μπορεί να γυρίσει πίσω. Με ενδιαφέρει να υπάρχουν τραπεζες που χρηματοδοτούν την οικονομία με διοικήσεις τεχνοκρατικές, μακριά από πολιτικές παρεμβάσεις, που θα λύσουν το θέμα των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων, να υπάρξει αναδιάταξη του επιχειρηματικού τοπίου”, πρόσθεσε.

Για το προσφυγικό και το Ωραιόκαστρο:

“Δεν  επιτρέπω φωνές ξενοφοβίας και ρατσισμού στη ΝΔ, αλλά από εκεί και πέρα η διαχείριση του προσφυγικού μας προβληματίζει πολλαπλώς για τις πραγματικές δυνατότητες και τις προθέσεις της κυβέρνησης. Πριν από έξι μήνες στο Προεδρικό, οι πολιτικοί αρχηγοί είχαμε την εντύπωση ότι είχαμε συμφωνήσει με την κυβέρνηση σε μία γραμμή διαχωρισμού μεταναστών από τους πρόσφυγες και την οργανωμένη κατανομή των προσφύγων ανά την επικράτεια με όσοδυνατόν μικρότερα και περισσότερα σημεία συγκέντρωσης και με αξιοπρεπή διαβίωση. Οταν δεν υπάρχει οργάνωση τότε το κενό το γεμίζει η ξενοφοβία και ο ρατσισμός Υπάρχουν ευθύνες και ερωτήματα”, είπε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Σε έτερη ερώτηση ξεκαθάρισε ότι: “Δε με εκφράζουν οι δηλώσεις του δημάρχου Ωραιόκαστρου” και είπε πως δεν έχει υπόψη του για συνάντηση Βορίδη με το συγκεκριμένο στέλεχος. 

Για τα εργασιακά:

Ο κ.Μητσοτάκης χαρακτήρισε απαραίτητη την αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου, υπενθυμίζοντας ότι έχει καταθέσει σχετικές προτάσεις, δήλωσε όμως: “Δε θεωρώ απαραίτητη, ούτε χρήσιμη τη συζήτηση για ομαδικές απολύσεις. Δε θα προσέφερε τίποτε η χαλάρωση του ορίου των ομαδικών απολύσεων”.

Σε άλλη ερώτηση είπε: “Είμαι υπέρμαχος των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων. Από εκεί και πέρα στο ζήτημα του κατώτατου μισθού να μη θυμίσω ποιος είχε δεσμευθεί για 751 ευρώ ακριβώς από αυτό το βήμα. Ο κατώτατος μισθός πρέπει να συνδέεται με την οικονομία. Να ξεφύγουμε από το σημερινό πλαίσιο και σταδιακά να κινηθούμε πιο πάνω’.

Για το συνταξιοδοτικό:

“Δε μπορώ να δεσμευθώ ότι θα αποκαταστήσουμε σύντομα αδικίες που αφορούν στους συνταξιούχους και δε θα το κάνω. Θα ήταν εύκολο αν επηρεαζόμουν από την αύρα του χώρου και την ταύτιση του βήματος της ΔΕΘ με παροχολογία, αλλά δε θα το κάνω. Πιστεύω ότι υπάρχει μία ακόμη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος που πρέπει να δρομολογήσουμε, όχι όμως στη λογική των περικοπών, αλλά πως θα δρομολογήσουμε ένα ασφαλιστικό για τη νέα γενιά, που θα κάνει τους νέους να αισθάνονται ασφαλείς, ότι θα πάρουν μία αξιοπρεπή σύνταξη”, είπε ο κ.Μητσοτάκης.

Για ΟΠΑΠ και τυχερά παιχνίδια:

Ο κ.Μητσοτάκης κλήθηκε να σχολιάσει την πώληση του ΟΠΑΠ επί κυβέρνησης Σαμαρά και απάντησε: “Είναι καλό να υπάρχει ανταγωνισμός. Όσο καλύτερο είναι το κλίμα, τόσο περισσότεροι θα προσέλθουν. Η υπόθεση του ΟΠΑΠ για εμάς έχει κλείσει. Υπάρχει ένα θέμα σχετικά με τη φορολόγηση του ηλεκτρονικού τζόγου και το ζήτημα με τα φρουτάκια και τους “κουλοχέρηδες” που είναι παράνομη δραστηριότητα χωρίς το κράτος να λαμβάνει έσοδα”

Για τα εσωκομματικά:

“Δεν υπάρχει κανένα ζήτημα. Και με τον κ. Καραμανλή και με τον κ. Σαμαρά έχουμε μια πολύ καλή επικοινωνία. Η παράταξη είναι περισσότερο ενωμένη παρά ποτέ. Η παράταξη είναι στο 90% συσπειρωμένη”, είπε ο κ.Μητσοτάκης.

Σε άλλη ερώτηση τόνισε ότι έχει συχνή και καλή επικοινωνία και με τους τρεις πρώην πρωθυπουργούς της ΝΔ, αστειευόμενος ότι προφανώς με τον έναν (δηλαδή με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη) είναι πιο εύκολο.

Για τον εκλογικό νόμο που έχει τεθεί στο τραπέζι “πολλάκις”:

“Ξέχασα ότι το πολλάκις έχει κι άλλη χροιά εκτός από τον υπουργό. Εμείς θα επιδιώξουμε συναινέσεις. Ο κ. Τσίπρας περιόρισε την αλλαγή στο μέτρο που τον ενδιαφέρει για να κάνει τη ζωή της ΝΔ πιο δύσκολη με την κατάργηση του μπόνους. Θα επιδιώξουμε τη μέγιστη δυνατή συναίνεση”, δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Γιατί θέλει να γίνει πρωθυπουργός:

“Δε θέλω να γίνω άλλος ένας πρωθυπουργός σε μία αλυσίδα μνημονιακών πρωθυπουργών που δε μπορεί να δώσει λύση στο πρόβλημα της χώρας. Επειδή προέρχομαι από μία πολιτική οικογένεια, έχω απομυθοποιήσει τη γλύκα της εξουσίας. Η εξουσία είναι εργαλείο για να παράγουμε πολιτική. Θέλω να ηγηθώ μίας συλλογικής προσπάθειας να σπασουμε το φαύλο κύκλο της μετριότητας και της ηττοπάθειας. Μία συμφωνία που στηρίζεται στην αλήθεια. Ελπίδα δε γεννάνε μόνο οι ψεύτικες υποσχέσεις. Τις είδαμε κι αυτές, κράτησαν πολύ λίγο”, δήλωσε ο κ.Μητσοτάκης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα