Μητσοτάκης κατά Βελόπουλου: Η πολιτική δεν είναι telemarketing

Διαβάζεται σε 7'
Μητσοτάκης κατά Βελόπουλου: Η πολιτική δεν είναι telemarketing

Αιχμές κατά της Ελληνικής Λύσης, αλλά και της Νίκης από τον πρωθυπουργό, ο οποίος υποστηρίζει ότι “ο κορμός της ΝΔ γνωρίζει πως δεν μπορεί να τους εμπιστευθεί”. Νέα μηνύματα για Βόρεια Μακεδονία, Αλβανία και Τουρκία.

“Η πολιτική δεν είναι telemarketing”, σχολίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξη του στην εφημερίδα “Μακεδονία της Κυριακής”, ερωτηθείς για τις δημοσκοπήσεις που καταγράφουν ιδίως στη βόρεια Ελλάδα απώλειες της Νέας Δημοκρατίας προς τα δεξιά και ιδιαίτερα προς το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου.

Ο πρωθυπουργός, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα επισκέφθηκε την Πιερία, την Ημαθία και την Πέλλα, ενώ αύριο Δευτέρα θα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια στο Κιλκίς, ακριβώς με στόχο τη συσπείρωση του δεξιού ακροατήριου στη Μακεδονία, άφησε αιχμές κατά της Ελληνικής Λύσης, αλλά και της Νίκης.

“Οι λαϊκιστές επιμένουν να δίνουν εύκολες απαντήσεις σε δύσκολα προβλήματα. Και οι «πατριώτες του καναπέ» συνεχίζουν να πωλούν αμφιλεγόμενα προϊόντα μαζικής κατανάλωσης. Ενώ αυτοί που διεκδικούν το μονοπώλιο της πίστης, μάς απειλούν με χριστιανόμετρα, ψαρεύοντας στα θολά νερά της δικαιολογημένης δυσαρέσκειας και απογοήτευσης”, ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης. Εκτίμησε όμως ότι: “Ο κορμός της παράταξής μας γνωρίζει καλά πως δεν μπορεί να τους εμπιστευθεί.”

Ενώ όσον αφορά στον κ. Βελόπουλο, ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι “ο συγκεκριμένος έταξε συντάξεις 4.000 ευρώ” και σχολίασε: “Είναι να απορεί κανείς όχι με αυτά που λέει. Αλλά πώς και δεν γελάει και ο ίδιος με όσα λέει, καθώς συναγωνίζεται με τον κ. Κασσελάκη στη συγκομιδή των καρπών ενός ανύπαρκτου λεφτόδεντρου.”

Ο κ. Μητσοτάκης εξαπέλυσε επίθεση και κατά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη. “Μπορεί, άραγε, να τον φανταστεί κανείς να διαπραγματεύεται τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης; Nα συζητά με ξένους ηγέτες; Ή να διαχειρίζεται κρίσεις όπως η πανδημία; Oι μεταναστευτικές εισβολές; Oι εθνικές συγκρούσεις στη γειτονιά μας;” διερωτήθηκε και πρόσθεσε:

“Δεν θα σταθώ ούτε στα παιδαριώδη λάθη του, ούτε στα διαρκή ολισθήματά του που αναδεικνύουν πλήρη άγνοια της ελληνικής πραγματικότητας. Θα επισημάνω, απλώς, την εντυπωσιακή επιμονή του σε συνταγές που απέτυχαν παταγωδώς. Μιλώ για την τοξικότητα, τις προσωπικές επιθέσεις και τα fake news που επιστρατεύει καθημερινά για να πλήξει την κυβέρνηση. Απαντήσεις, όμως, δεν θα δώσω εγώ, αλλά η κάλπη.”

“Οικοδόμηση μίας νέας ‘κανονικότητας’ με την Τουρκία”

Ο πρωθυπουργός υπερασπίστηκε εκ νέου την πολιτική του ελληνοτουρκικού διαλόγου, την οποία αντιμετωπίζει με καχυποψία η “πατριωτική δεξιά” και εντός της ΝΔ.

Εξέφρασε την άποψη ότι το ταξίδι στην Άγκυρα και η συνάντηση με τον Πρόεδρο Ερντογάν πέτυχαν τον στόχο τους, καθώς γιναν θετικά βήματα και στα τρία πεδία της διαδικασίας προσέγγισης. Εκτίμησε μάλιστα ότι αυτό έγινε θετικά δεκτό και από την ελληνική κοινωνία, τις ημέρες που ακολούθησαν.

“Αυτό που γίνεται ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία αποτελεί ένα θετικό παράδειγμα: δύο γειτονικές χώρες με σοβαρές διαφορές μεταξύ μας, ιστορικές και όχι μόνο, έχουμε καταφέρει ενώ διαφωνούμε, να συζητούμε. Και αντί να έχουμε διαρκώς  το δάχτυλο στην σκανδάλη, να έχουμε το μυαλό μας τρόπους  για να διαμορφώσουμε μία συνύπαρξη, ευνοϊκή και για τις δύο πλευρές”, σχολίασε ο κ. Μητσοτάκης.

Δήλωσε επίσης ότι: “Από τη μία πλευρά, ο πολιτικός διάλογος ακολουθεί τη δική του διπλωματική στρατηγική, έχοντας τους δικούς του ρυθμούς. Χωρίς πολλές δημόσιες δηλώσεις. Αλλά με βάση έναν Οδικό Χάρτη ο οποίος έχει συμφωνηθεί και λειτουργεί αργά και σταθερά.” Αλλά και ότι από την άλλη πλευρά τα αποτελέσματα της λεγόμενης θετικής ατζέντας γίνονται πιο ορατά, αναφερόμενος στηνίδρυση του Ελληνοτουρκικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου, καθώς και τις κοινές δράσεις στους χώρους της Υγείας και της Πολιτικής Προστασίας.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε επίσης την πρόοδο στο μεταναστευτικό, καθώς ο συντονισμός έχει φέρει ήδη περιορισμό των μεταναστευτικών ροών. Αναφέρθηκε επιπλέον στις διευκολύνσεις στις βίζες Τούρκων τουριστών σε νησιά του Αιγαίου.

“Με άλλα λόγια, μιλώ για την οικοδόμηση μίας νέας «κανονικότητας» η οποία θα  ανταποκρίνεται στις ανάγκες της καθημερινής πραγματικότητας. Αυτής που υπηρετεί τη βελτίωση της ζωής των δύο λαών στο παρόν. Που δεν παραγνωρίζει, ωστόσο, ότι η μόνη κεντρική διαφορά μας με τη γειτονική χώρα παραμένει: η χάραξη υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, δηλαδή, στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο”, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε:

“Μέχρι να αντιμετωπιστεί, ωστόσο, αυτό το θέμα, με βάση το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας, οφείλουμε να απαντάμε και στο σήμερα. Με πρόοδο στα ζητήματα που λέγονται «χαμηλής πολιτικής», όμως έχουν υψηλή σημασία για τη ζωή των πολιτών στις δύο όχθες του Αιγαίου. Απ’ την άποψη αυτή, θα συμφωνούσα με ένα τίτλο τουρκικής εφημερίδας την επομένη της επίσκεψης μου, που έγραφε ότι ήταν μια «πολύ ωραία μέρα στο Αιγαίο». Τέτοιες ωραίες μέρες είναι στο χέρι μας να τις μετατρέψουμε και σε μία ολόκληρη εποχή.”

Ο κ. Μητσοτάκης υποβάθμισε πάντως το ζήτημα της προεκλογικής ομιλίας του Αλβανού πρωθυπουργού, Έντι Ράμα, στο Φαλάτσι. Έκανε λόγο για μία ιδιωτική επίσκεψη, όπως και αντίστοιχες προεκλογικές ομιλίες που έχει ήδη προγραμματίσει και σε άλλες χώρες, ενόψει των εκλογών στην Αλβανία.

“Η ενταξιακή πορεία της Αλβανίας περνά από τη χώρα μας”

“Η κυβέρνηση δεν είχε κανέναν λόγο να την απαγορεύσει. Πολύ απλά γιατί η Ελληνική Δημοκρατία δεν έχει κάτι να φοβηθεί από μια τέτοια εκδήλωση”, τόνισε ο πρωθυπουργός και σχολίασε:

“Η αυτονόητη αυτή διαπίστωση, βέβαια, δεν εμπόδισε τους γνωστούς λαϊκιστές και τους «πατριώτες του καναπέ» να μας κουνήσουν το δάχτυλο, ζητώντας μία τυφλή απαγόρευση, χωρίς ασφαλώς να εξηγούν πώς και γιατί.”

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι το θέμα Μπελέρη δεν είναι μόνο διμερές, αλλά ευρωπαϊκό. Διαμήνυσε επίσης ότι: “Καθώς η ενταξιακή πορεία της Αλβανίας εξαρτάται από τον σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων της Ελληνικής Μειονότητας, περνά απαρέγκλιτα από τη χώρα μας. Όχι για  να «συνετίσουμε» ή να «τιμωρήσουμε». Αλλά για να δούμε την Αλβανία να εντάσσεται  ομαλά  στον δρόμο των ευρωπαϊκών άξιών.”

“Η ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας να αντιληφθεί ότι μόνο να κερδίσει έχει από τη φιλία της με την Ελλάδα”

Ο κ. Μητσοτάκης έστειλε και νέο μήνυμα προς τη νέα ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας. “Είναι αυτονόητο ότι η ευρωπαϊκή πορεία των Σκοπίων εξαρτάται από την  ειλικρινή τήρηση των συμφωνηθέντων. Η ηγεσία, λοιπόν, της Βόρειας Μακεδονίας, οφείλει να αντιληφθεί ότι μόνο να κερδίσει έχει από τη φιλία της με την Ελλάδα” τόνισε.

Ενώ εξαπέλυσε νέα επίθεση στο ΣΥΡΙΖΑ γιατί ζητά να επισπευστεί η κύρωση των Μνημονίων της Συμφωνίας των Πρεσπών από την Ελλάδα. “Είναι απαράδεκτο ελληνικές δυνάμεις να εισηγούνται κάτι που δεν προτείνει, καν, η άλλη πλευρά! Γιατί δεν μπορεί η Αθήνα να προσφέρει κάτι το οποίο τα Σκόπια ήδη  το προσβάλλουν δια της νέας Προέδρου της”, δήλωσε.

Ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι η ΝΔ το 2019 καταψήφισε τη συμφωνία των Πρεσπών, αλλά ουδέποτε είχε πει ότι θα την ακυρώσει, πολύ απλά γιατί αυτό δε γίνεται. “Πλέον, ως κυβέρνηση, λοιπόν,  οφείλουμε να σεβόμαστε την ελληνική υπογραφή σε μία διεθνή συνθήκη”, συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης και κατέληξε: “Να το ξεκαθαρίσω, συνεπώς, ξανά : προφανώς και τιμούμε τα συμφωνηθέντα σε μία διεθνή Συμφωνία. Αλλά η ψήφιση των επιμέρους μνημονίων της εξαρτάται και από την άλλη πλευρά. Και, κυρίως, από το πόσο συνεπής θα αποδειχθεί στις διεθνείς της υποχρεώσεις. Περιμένουμε, λοιπόν, να τηρήσει τα συμφωνηθέντα. Και εμείς, ως Κράτος που έχει συνέχεια και συνέπεια, θα κάνουμε αντιστοίχως τα προβλεπόμενα.”

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα