Μητσοτάκης: Όχι στην επιστροφή στις συλλογικές συμβάσεις, όπως την προωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ

Μητσοτάκης: Όχι στην επιστροφή στις συλλογικές συμβάσεις, όπως την προωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ
Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi

"Η μόνη βιομηχανία, την οποια υπηρετεί το σχέδιο Τσίπρα- Αχτσιόγλου για επιστροφή στις συλλογικές συμβάσεις, είναι η βιομηχανία των εργατολόγων" υποστήριξε ο πρόεδρος της ΝΔ μιλώντας στην ετήσια γενική συνέλευση του ΣΕΒ. Δήλωσε ότι η δική του κυβέρνηση θα δει τα εργασιακά "χωρίς την ιδεοληψία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ". Χαρακτήρισε "κάθαρση" την ψήφο στις επόμενες εκλογές

Φορολογικές ελαφρύνσεις και άλλα κίνητρα που θα τονώσουν την ανάπτυξη και τις επενδύσεις, υποσχέθηκε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στην ετήσια γενική συνέλευση του ΣΕΒ, υποστηρίζοντας ότι το πρόβλημα της χώρας είναι πολιτικό και άρα χρειάζεται μια κυβέρνηση που θα είναι φιλική στην επιχειρηματικότητα.

Ζήτησε από τους επιχειρηματίες να τηρούν την εργατική νομοθεσία λέγοντας ότι εκείνος θα μειώσει τους φόρους και τις εισφορές αλλά και εκείνοι πρέπει να εμπιστευθουν τη χώρα με επενδύσεις και νέες δουλειές.

“Κάντε εσείς συμμέτοχους τους εργαζόμενους στην επιτυχία σας με stock-options κι εγώ θα είμαι ανοιχτός σε φοροαπαλλαγές. Προσφέρετε εσείς ιδιωτικά ασφαλιστικά προγράμματα ή κάρτες κίνησης στα μέσα μεταφοράς κι εγώ συζητώ τα έξοδα αυτά να εκπίπτουν από την εφορία”, είπε χαρακτηριστικά.

Το πιο ενδιαφέρον σημείο της ομιλίας ωστόσο είναι ότι σχολιάζοντας τις κυβερνητικές προθέσεις για την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεω, ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε άκαμπτη την αγορά εργασίας από την υπερίσχυση των κλαδικών έναντι των επιχειρησιακών συμβάσεων που δεν υπηρετεί τα συμφέροντα της Ελλάδα που παράγει, υπογραμμίζοντας ότι η δική του κυβέρνηση θα δει αυτά τα ζητήματα χωρίς τις ιδεοληψίες της σημερινής κυβέρνησης, ενώ μιλήσε παράλληλα για μια λελογισμένη αύξηση του κατώτατου μισθού.

“Αν υπάρει ένα πεδίο όπου αποκαλύπτεται θεαματικά το πρόσωπο της κυβέρνησης Τσίπρα, είναι η αγορά εργασίας. Εκεί η κυβέρνηση αποδεικύεται συστηματικά  αντιδραστική, αντιαναπτυξιακή και αντιεργατική. Διότι εάν η αγορά εργασίας δεν υποστηρίζει την ανάπτυξη και τις επενδύσεις τότε δεν υποστηρίζει και την απασχόληση. Εμείς γνωρίζουμε από που ερχόμαστε και που δεν θελουμε να επιστρέψουμε” είπε ειδικότερα.

“Εχουμε κατανοήσει πλήρως τις παρενέργειες που προκαλούσε ιδίως στον τομέα της μεταποίησης αλλά και στη διεθνή ανταγωνιστικότητα της οικονομίας ο συνδυασμός τριών παραγόντων.  Της άνευ προϋποθέσεως επεκτασιμότητας των συλλογικών συμβάσεων . Της δυνατότητας μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία και της αρχής της καθολικής υπερίσχυσης των κλαδικών συμβάσεων έναντι των επιχειρησιακών. Αυτό το τρίπτυχο το ξέρετε καλά, καθιστούσε εξαιρετικά άκαμπτη την αγορά εργασίας, σε βάρος των ίδιων των εργαζομένων. Είμαστε αποφασισμένοι να μην επιτρέψουμε αυτές οι ρυθμίσεις να αναβιώσουν με τον τρόπο που τις σχεδιάζει η σημερινή κυβέρνηση” , πρόσθεσε.

“Η μόνη βιομηχανία, την οποια υπηρετεί το σχέδιο Τσίπρα- Αχτσιόγλου για επιστροφή στις συλλογικές συμβάσεις, είναι η βιομηχανία των εργατολόγων- υπάρχουν πολλοί στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ”, υποστήριξε μάλιστα και δήλωσε: 

“Δεσμεύομαι ότι η κυβέρνηση μου θα δει με προσοχή αυτά τα ζητήματα χωρίς τις ιδεοληψίες των ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ. Τότε μπορούμε να ανοίξουμε τη συζήτηση για μία λελογισμένη άυξηση του κατώτατου μισθού. ‘Αλλωστε τον πρώτο λόγο πρέπει να τον έχετε εσείς, οι κοινωνικοί εταίροι”.

Ο κ.Μητσοτάκης εξάλλου υποστήριξε ότι η διαφορά του με τον κ.Τσίπρα είναι ότι εκείνος δουλεύει “για να υπάρχουν νικητές και από τις δύο πλευρές του φάσματος” ενώ κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ και τον πρωθυπουργό ότι επενδύουν σε ταξικό διχασμό.

“Δεν θα επιτρέψω να αναπαράγουμε τις παθογένειες του παρελθόντος. Μια επιχειρηματική ελίτ που λειτούργησε σε μια κλειστή οικονομία προστατευμένη από τον ανταγωνισμό εκμεταλλευόμενη πελατειακές σχέσεις με την εξουσία. Αυτό το μοντέλο δεν έχει θέση στην Ελλάδα της επόμενης μέρας”, ξεκαθάρισε επίσης απευθυνόμενος στους επιχειρηματίες.

“Κάθαρση η ψήφος”

Χωρίς να μπει στη διαδικασία να προβλέψει τον ακριβή χρόνο των εκλογών, εστίασε στο γεγονός ότι η Ελλάδα μπαίνει ξανά σε εκλογικό κύκλο και χαρακτήρισε κάθαρση την ψήφο.

“Μετά από τρία χρόνια, η Ελλάδα μπαίνει ξανά σε εκλογικό κύκλο με τρεις εκλογές στον ορίζοντα των επόμενων δεκαέξι μηνών. Είναι η ψήφος που θα φέρει κάθαρση, θα αποτελέσει αφετηρία επανεκκίνησης και θα απελευθερώσει την προοπτική μιας Ελλάδας που αξίζει καλύτερα”, είπε συγκεκριμένα. 

Ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε επίσης σε δύο ζητήματα της επικαιρότητας. Την ιταλική κρίση και στην αντιπαράθεσή του με την κυβέρνηση για τις δηλώσεις του για τη δολοφονία Λαμπράκη το 1963.

Συνέδεσε εμμέσως το πρώτο ζήτημα και με την πορεία εξόδου της Ελλάδας στις αγορές. Είπε ότι  πολλές αβεβαιότητες παραμένουν. και υποστήριξε ότι η χωρα έχει ήδη δεσμευτεί σε βαριά μέτρα μετά τη λήξη του προγράμματος, ουσιαστικά σε 4ο μνημόνιο χωρίς χρηματοδότηση.

“Όλη η ελληνική κοινωνία αντιλαμβάνεται ότι η Ελλάδα θα υπόκειται σε καθεστώς αυστηρής εποπτείας” είπε και σημείωσε ότι σημαντικό βαθμό ανασφάλειας προσθέτει η μη ρύθμιση του χρέους, ενώ την ίδια ώρα η Ευρωζώνη εισέρχεται σε νέο κύκλο αστάθειας.

“Οι εξελίξεις στην Ιταλία είναι ένα ιδιότυπο ντεζαβού. Το τέρας του λαϊκισμού σπάει παραδοσιακές γραμμές και υπόσχεται ανεδαφικές λύσεις. Η Ελλάδα έχασε τρία χρόνια την ευκαιρία να μειώσει τα επιτόκια. Το πρόβλημα της χώρας παραμένει κατά βάση πολιτικό. Πρόβλημα εμπιστοσύνης και ασυνέπειας λόγων και έργων”, δήλωσε.

“Ο Τσίπρας θέλει να μας γυρίσει 60 χρόνια πίσω”

Εμμέσως απάντησε και στις επιθέσεις που δέχεται από το ΣΥΡΙΖΑ για τη δήλωση του πως οι 17χρονοι δεν ενδιαφέρονται τι συνέβη το 1963.

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι χρησιμοποιεί κάθε μέσο για να δηλητηριάσει την πολιτική ζωή, παραβιάζοντας επανειλλημένα τη διάκριση των εξουσιών και επαναφέροντας μισαλλοδοξία του παρελθόντος, και την κατήγγειλε για αυθαιρεσία, αυταρχισμό και παρακμή. Κατηγόρησε επίσης προσωπικά τον πρωθυπουργό ότι “επιχειρεί να μας γυρίσει 60 χρόνια πίσω, επικαλούμενος δήθεν την ιστορική μνήμη”, δηλώνοντας ότι δεν θα τον ακολουθήσει σε αυτό το δρόμο και πως θα αποκαταστήσει το κεκτημένο της Μεταπολίτευσης, την ομαλότητα και την κανονικότητα.

“Μου είναι αδιανόητο όταν η χώρα πρέπει να κοιτάζει μόνο το μέλλον της, ο πρωθυπουργός να θέλει να μας γυρίσει 60 χρόνια πριν, σε εποχές , που ούτε εγώ ούτε εκείνος έζησε”, σχολίασε μάλιστα ο κ.Μητσοτάκης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα