Μητσοτάκης: Οι πάροχοι κινητής να μειώσουν τις τιμές στα δεδομένα

Μητσοτάκης: Οι πάροχοι κινητής να μειώσουν τις τιμές στα δεδομένα
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο Digital Economy Forum Eurokinissi

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε υψηλό το κόστος των δεδομένων στην Ελλάδα και κάλεσε τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας α αναπροσαρμόσουν τις τιμολογιακές πολιτικές τους προς τα κάτω ώστε να σταθούν αρωγοί στο ψηφιακό εγχείρημα. Μιλώντας στο Digital Economy Forum, όπου παρουσίασε τους έξι στόχους για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους.

Στους έξι κεντρικούς στόχους της κυβέρνησης για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο Digital Economy Forum, σημειώνοντας μάλιστα ότι το κόστος δεδομένων στη χώρα μας παραμένει πολύ υψηλό και καλώντας τους παρόχους κινητής τηλεφωνίας να μειώσουν τις τιμές.

Πρώτος στόχος της κυβέρνησης είναι η πλατφόρμα gov.gr ως μοναδική πύλη για την πρόσβαση στο δημόσιο είτε από υπολογιστή είτε από κινητό. Η πλατφόρμα αυτή θα αποτελεί το ενιαίο και αναγνωρίσιμο πρόσωπο του δημοσίου στα πρότυπα του συστήματος στο Ηνωμένο Βασίλειο. Στην αρχή στην πύλη αυτή θα συγκεντρωθούν όλες οι δημόσιες υπηρεσίες, που ήδη παρέχουν ψηφιακά τις υπηρεσίες τους, προσθέτοντας και τις δύο πιο διαδεδομένες πράξεις του πολίτη, την εξουσιοδότηση και την υπεύθυνη δήλωση. Εκεί θα περάσουν και οι περισσότερες από τις υπηρεσίες που τώρα το κράτος παρέχει με παραδοσιακό τρόπο. Η πύλη θα είναι διαθέσιμη για την πρώτη εφαρμογή της το πρώτο εξάμηνο του 2020.

Ο δεύτερος στόχος αφορά την ψηφιακή ταυτοποίηση με τις νέες ταυτότητες ψηφιακού τύπου. Πρότυπο αποτελεί η περίπτωση της Εσθονίας, ενός κράτους όπου η ψηφιακή ταυτότητα έχει μετατραπεί σε μία εύκολη δίοδο πρόσβασης προς όλες τις δημόσιες υπηρεσίες. Οι νέες ταυτότητες θα είναι έγχρωμες, με σύγχρονη ψηφιακή υποδομή, θα προσφέρουν τη δυνατότητα ψηφιακών υπογραφών για τους πολίτες ώστε να επικοινωνούν από απόσταση και χωρίς φυσική παρουσία. Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε επίσης ότι η στρατηγική για την ταυτοποίηση περιλαμβάνει και τη χρήση όπως έχει εξαγγείλει ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, ενός ενιαίου αριθμού για τις συναλλαγές με το δημόσιο. “Το ΑΦΜ, ο ΑΜΚΑ, ο αριθμός ταυτότητας τόσοι άλλοι αριθμοί, θα γίνουν ένας αριθμός που θα συνδέεται με τις νέες ταυτότητες, ένας συγκεκριμένος αριθμός. Θα εκδίδεται με τη γέννηση κάθε παιδιού και θα ακολουθεί τον κάθε πολίτη καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του” εξήγησε ο πρωθυπουργός.

Ο τρίτος στόχος αφορά την απλοποίηση των διαδικασιών και την ολοκλήρωση του ομώνυμου προγράμματος με ακρογωνιαίο λίθο την αρχή “μόνο άπαξ”. Το δημόσιο δεν θα ζητά πλέον ξανά και ξανά από τον πολίτη δεδομένα που ήδη του έχουν δοθεί, κάτι βέβαια που όπως σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης προβλέπεται ήδη από τη σχετική νομοθεσία, αλλά ο νόμος είναι παντελώς ανεφάρμοστος στην πράξη. Ο πρωθυπουργός τόνισε όμως ότι θα πρέπει να αποφευχθεί ο κίνδυνος να μετατρέψουμε τη γραφειοκρατία σε ψηφιακή γραφειοκρατία και προανήγγειλε ότι σύντομα θα ανακοινωθεί ένα πρώτο πακέτο απλοποιήσεων.

Ένα μικρό βήμα, είπε ο πρωθυπουργός, είναι η διασύνδεση της αρχής δημοσίων εσόδων με το μητρώο πολιτών του υπουργείου Εσωτερικών. Το αποτέλεσμα είναι ότι από 1η Δεκεμβρίου οι πολίτες δεν θα είναι πλέον υποχρεωμένοι να προσκομίζουν στις φορολογικές αρχές έγγραφα για ληξιαρχικά γεγονότα που τους αφορούν, καθώς πιστοποιητικά γάμων, γεννήσεων, διαζυγίων και κάθε μεταβολή στην οικογενειακή κατάσταση θα ανταλλάσσονται στο εξής μόνο μεταξύ των υπηρεσιών.

Ο τέταρτος στόχος προβλέπει την πρόσβαση στις νέες τηλεπικοινωνίες, την οποία ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε μία βασική ατομική και κοινωνική ανάγκη. Αναφέρθηκε στο διάλογο για το ultra five fast broadband και τόνισε ότι προχωράμε για το 5g, προσθέτοντας: “Πρέπει να παραδεχτούμε το κόστος των δεδομένων στη χώρα μας παραμένει πολύ υψηλό” και τονίζοντας: “Είναι αναγκαίοι οι πάροχοι της κινητής τηλεφωνίας να αναπροσαρμόσουν τις τιμολογιακές πολιτικές τους προς τα κάτω, ώστε να σταθούν αρωγοί στο ψηφιακό εγχείρημα. Καθαρές κουβέντες, καθαρές λύσεις”.

Η πέμπτη πτυχή της πολιτικής της κυβέρνησης αφορά στο ανθρώπινο δυναμικό και εστιάζει στην καλλιέργεια των νέων δεξιοτήτων στο σύνολο του πληθυσμού, γιατί αυτές θα καθορίσουν τις νέες ανισότητες, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Είπε ότι το λεγόμενο reskilling δεν μπορεί παρά να είναι σε μεγάλο βαθμό ψηφιακό, σημειώνοντας πως παρά το γεγονός ότι η χώρα εξακολουθεί να έχει υψηλή ανεργία, υπάρχει έλλειμμα κατάλληλου προσωπικού για θέσεις εργασίας υψηλής εξειδίκευσης και εκτιμώντας ότι μόνη λύση είναι ο κατάλληλος προσανατολισμός εκπαίδευσης.

Ο κ. Μητσοτάκης σχολίασε επίσης ότι αρκετοί εργαζόμενοι εγκατέλειψαν εταιρείες πληροφορικής στην Ελλάδα λόγω της απαγορευτικής φορολογίας και ενός ασφαλιστικού συστήματος που συνέδεε με απόλυτο γραμμικό τρόπο το ύψος των εισφορών με το εισόδημα τους. Αυτά αλλάζουν ήδη, είπε και εξέφρασε την πεποίθηση ότι ένα σημαντικό κομμάτι του ανθρώπινου δυναμικού του κλάδου που έφυγε στο εξωτερικό θα επιστρέψει στην πατρίδα.

Η έκτη στόχευση της κυβέρνησης αφορά στην αξιοποίηση των ανοιχτών δεδομένων. “Τα λεγόμενα open data μπορούν να συμβάλλουν καταλυτικά στην ανάπτυξη με δύο τρόπους: το κράτος μπορεί να τα αξιοποιεί για να αποτιμά τα αποτελέσματα των πολιτικών του και δεύτερον είναι η πρώτη ύλη για πολλές επιχειρήσεις, ώστε να μπορούν να διαβάζουν το περιβάλλον, να εντοπίζουν ευκαιρίες, να κινούνται με ταχύτητα για να τις αξιοποιήσω” είπε ο πρωθυπουργός. Υπενθύμισε ότι αποτελούν νόμο του κράτους από το 2014, καθώς ο ίδιος ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης είχε εισηγηθεί τη σχετική νομοθεσία, που έχει όμως γνωρίσει περιορισμένη, σχεδόν περιθωριακή, εφαρμογή και δήλωσε ότι η κυβέρνηση ήδη σχεδιάζει μία ολοκληρωμένη στρατηγική αξιοποίησης των ανοιχτών δεδομένων, με απόλυτο σεβασμό στην ιδιωτικότητα, με έμφαση στην αναπτυξιακή διαδικασία και στον ανασχεδιασμό λειτουργιών και διαδικασιών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα