Μητσοτάκης προς VMRO: Να χρησιμοποιούν μόνο το όνομα Βόρεια Μακεδονία

Διαβάζεται σε 7'
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης Dimitris Kapantais / SOOC

Προειδοποίηση προς τη νέα κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας από τον πρωθυπουργό, ο οποίος πάντως δεν απάντησε στο ερώτημα εάν θα καταγγείλει τη συμφωνία των Πρεσπών.

Μήνυμα προειδοποίησης στη νέα κυβέρνηση, που αναμένεται να σχηματίσει το VMRO, “να αλλάξει γραμμή, να σεβαστή τη βασική πρόβλεψη της συμφωνίας των Πρεσπών και να χρησιμοποιεί μόνο το όνομα Βόρεια Μακεδονία”, έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός, μιλώντας στην ΕΡΤ, δήλωσε ότι περιμένει την επίσημη θέση της νέας κυβέρνησης, όταν αυτή σχηματιστεί. Σχολίασε όμως ότι τα πρώτα δείγματα γραφής είναι αρνητικά. Και υπενθύμισε ότι στον πυρήνα της συμφωνίας των Πρεσπών βρίσκεται το erga omnes, δηλαδή να χρησιμοποιείται μία ονομασία έναντι όλων, και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό της χώρας.

Έδειξε άλλωστε ότι η διαφωνία της Νέας Δημοκρατίας με τη συμφωνία των Πρεσπών δεν αφορούσε τόσο την ονομασία, όσο άλλες προβλέψεις. “Εμείς δεν ψηφίσαμε τη συμφωνία των Πρεσπών για κατοχύρωναν τη μακεδονική εθνότητα και γλώσσα. Αυτός ήταν ο βασικός λόγος”, είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι στο ζήτημα του ονόματος παρατηρείται ένα “σαφέστατο πισωγύρισμα”. Ενώ επανέλαβε ότι εάν η νέα κυβέρνηση στη γειτονική χώρα δεν χρησιμοποιεί μόνο το όνομα Βόρεια Μακεδονία, “θα δημιουργήσει θέματα στις σχέσεις της με την Ευρώπη”.

Δήλωσε άλλωστε ότι “ως αποτέλεσμα των παρεμβάσεων ελληνικής κυβέρνησης μέσα σε λίγες ώρες – αυτά δεν έγιναν από μόνα τους ,έκανα εγώ προσωπικά παρεμβάσεις -υπήρξαν καταδικαστικές δηλώσεις από την πρόεδρο της Κομισιόν, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τις ΗΠΑ|”. Και εκτίμησε ότι θα ασκηθεί συνολική πίεση από συμμάχους και εταίρους στην ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας.

Η μη απάντηση στο ερώτημα εάν θα καταγγείλει τη συμφωνία των Πρεσπών

Ο κ. Μητσοτάκης πάντως απέφυγε να απαντήσει ευθέως στο ερώτημα εάν θα καταγγείλει τη συμφωνία των Πρεσπών, εφόσον η γειτονική χώρα δεν συμμορφωθεί, όπως υποστήριξε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης.

“Αυτό που θα κάνουμε είναι ότι δεν πρόκειται να φέρουμε προς κύρωση τα τρία μνημόνια”, είπε ο πρωθυπουργός. Υποστήριξε μάλιστα ότι η κυβέρνηση δεν έφερε τα μνημόνια στη Βουλή “διότι εμείς βλέπαμε εδώ και καιρό τι γινόταν στη Βόρεια Μακεδονία, ξέραμε ότι το VMRO θα κερδίσει και θέλαμε να κερδίσουμε διαπραγματευτικά όπλα”. Χαρακτήρισε δε “αδιανόητο πολιτικό και διπλωματικό παραλογισμό να ζητά τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ να κυρώοσυμε τα μνημόνια”, σχολιάζοντας “τι λογική έχει αυτό, δυσκολεύομαι να αντιληφθώ”.

“Πιστεύω ότι μπορούμε να πιάσουμε και να ξεπεράσουμε το 33% των ευρωεκλογών του 2019”

Ο πρωθυπουργός προσπάθησε να ισορροπήσει μεταξύ του αφηγήματος πως το διακύβευμα των ευρωεκλογών είναι η σταθερότητα και την ανάγκη να υπερασπιστεί την κυβερνητική ισχύ.

“Βεβαίως και η κυβέρνηση νιώθει ισχυρή”, δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: “Η αντιπολίτευση όταν λέει για 41% τον ελληνικό λαό προσβάλλει τελικά. Δεν αντιμετωπίζουμε αυτό το ποσοστό με αλαζονεία”.

Χαρακτήρισε πάντως τις ευρωεκλογές εθνική κάλπη και δήλωσε: “Δεν θέλω το βράδυ των ευρωεκλογών να δώσω πάτημα στην αντιπολίτευση να ισχυριστεί ότι δεν υπάρχει αυτή η ισχυρή πολιτική νομιμοποίηση”.

Ο κ. Μητσοτάκης όρισε εκ νέου ως στόχο της ΝΔ το ποσοστό που είχε λάβει στις ευρωεκλογές του 2019, δηλαδή το 33%. “Πιστεύω ότι μπορούμε να το πιάσουμε, ενδεχομένως και να το ξεπεράσουμε”, δήλωσε. Όρισε όμως ως στόχο και την εκλογή όσο μεγαλύτερου αριθμού ευρωβουλευτών, λέγοντας “άλλο να εκλέξουμε επτά ευρωβουλευτές και άλλο οκτώ”.

“Γιαλαντζί πατριωτική αντιπολίτευση στα δεξιά μας”

Ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε τη Νίκη για χυδαία εργαλειοποίηση της πίστης και την Ελληνική Λύση για εργαλειοποίηση του πατριωτισμού. Εκτίμησε όμως ότι “οι υψηλές κορώνες συγκρούονται με τη σκληρή γεωπολιτική πραγματικότητα”.

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι “η κυβέρνηση υπηρετεί τον υπεύθυνο πατριωτισμό και όχι τον φθηνό λαϊκισμό”. Δήλωσε: “Δεν θέλω να ξανασηκώσει κεφάλι ο λαϊκισμός” και έκανε λόγο για “γιαλαντζί πατριωτική αντιπολίτευση στα δεξιά μας” και “dejavu όσων μας οδήγησαν στη χρεοκοπία απο αριστερά μας”.

Στο ερώτημα εάν η ΝΔ εστιάζει περισσότερο στο κέντρο, παρά στην παραδοσιακή δεξιά της βάση, ο πρωθυπουργός απάντησε: “Η ΝΔ κατάφερε στις εκλογές του 2023 να κάνει μία μεγάλη σύνθεση. Να καλύψει τους παραδοσιακούς ψηφοφόρους με πατριωτικές ευαισθησίες, γιατί ενίσχυσε τις Ένοπλες Δυνάμεις, φύλαξε τα σύνορα, ενίσχυσε γεωπολιτικά τη χώρα. Ταυτόχρονα όμως εφάρμοσε και μία φιλελεύθερη οικονομικά και κοινωνικά πολιτική”.

Ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε: “Η ΝΔ – δεν το κρύβουμε – θέλει να εκφράσει σήμερα τους ψηφοφόρους που αυτοπροσδιορίζονται ως κεντρώοι. Αλλά αυτό δεν έρχεται σε αντίθεση με τους παραδοσιακούς ψηφοφόρους που μας στηρίζουν”.

Ανέφερε μάλιστα ότι στις περιοδείες του στη βόρεια Ελλάδα τις τελευταίες ημέρες, σε Θράκη, Ημαθία, Πιερία και Πέλλα, εισπράτει καλό κλίμα για τη ΝΔ και βλέπει συσπείρωση.

Τι είπε για ανασχηματισμό και μία τρίτη θητεία

Ο πρωθυπουργός άφησε ανοιχτό εμμέσως πλην σαφώς το ενδεχόμενο ανασχηματισμού μετά τις ευρωεκλογές. “Πάντα μπορούμε να γινόμαστε καλύτεροι”, απάντησε σε σχετική ερώτηση.

“Η δεύτερη τετραετία πρέπει να είναι τετραετία μεγάλων αλμάτων. Δεν συμβιβάζομαι με τη νίκη. Δεν κάθομαι πίσω να απολαμβάνω τα καλά της εξουσίας. Πιέζω τους υπουργούς να κάνουμε περισσότερα και γρηγορότερα. Αλλά δεν πατάμε ένα κουμπί και αλλάζει η Ελλάδα”, είπε επίσης ο κ. Μητσοτάκης.

Ανοιχτό όμως άφησε και το ενδεχόμενο να διεκδικήσει και τρίτη θητεία, διαψεύδοντας ταυτόχρονα τα σενάρια που τον φέρουν να επιθυμεί να μετακομίσει στην ΕΕ αναλαμβάνοντας ευρωπαϊκό αξίωμα, αλλά και τα σενάρια για πρόωρες εκλογές.

“Θα εξαντλήσω και τη δεύτερη θητεία και ως ΝΔ θα επιδιώξουμε και τρίτη θητεία και στο βαθμό που θα είμαι εν ενεργεία πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ, η απάντηση είναι γιατί όχι”, είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Τι θα ζητήσει από την ΕΕ για ακρίβεια και άμυνα

“Δεν έχω ακούσει από ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ κουβέντα για την Ευρώπη. Λένε μόνο στείλτε μήνυμα στην κυβέρνηση”, σχολίασε ο κ. Μητσοτάκης.

Υποστήριξε ότι: “Μία ισχυρή ΝΔ στην Ευρώπη μπορεί να ωφελήσει τους Έλληνες πολίτες”. Και έθεσε το ερώτημα ποιος θα διαπραγματευτεί το επόμενο Ταμείο Ανάκαμψης και ένα κοινό ευρωπαϊκό ταμείο άμυνας.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι θα προτείνει ένα ευρωπαϊκό ταμείο άμυνας ύψους 100 δισ ευρώ, το οποίο θα χρηματοδοτεί μία κοινή ευρωπαϊκή αεράμυνα, ένα iron dome της ΕΕ, όπως αυτό που διαθέτει το Ισραήλ.

Οσον αφορά στην ακρίβεια, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην επιστολή που θα στείλει στην πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για τις τιμές των πολυεθνικών στα σουπερμάρκετ στην Ελλάδα.

“Οι πολυεθνικές παίζουν παιχνιδάκια και τιμολογούν διαφορετικά τα προϊόντα σε διαφορετικές χώρες. Σε αυτό δεν αρκεί μία εθνική απάντηση. Χρειάζεται ευρωπαϊκή απάντηση”, δήλωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

“Υπάρχει ενιαία αγορά και υπάρχουν κανόνες για τον τρόπο που οι εταιρείες τιμολογούν. Ζητώ περισσότερη επαγρύπνηση από τις Βρυξέλλες. Τι ενιαία αγορά είναι αυτή όταν έχουμε μεγάλες αποκλίσεις στις τιμές των ίδιων προϊόντων; Χρειάζεται ευρωπαϊκή απάντηση γιατί αυτό τροφοδοτεί και τον ευρωπαϊκό πληθωρισμό”.

“Εμείς θα διασφαλίζαμε την ομαλή διεξαγωγή του τελικού κυπέλλου και με φιλάθλους”

Ερωτηθείς σχετικά με τις αντιδράσεις για το γεγονός ότι ο τελικός κυπέλλου θα διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε: “Δεν έχει καμία ανάμειξη η κυβέρνηση στον τελικό κυπέλλου. Είναι αρμοδιότητα της ΕΠΟ”.

Δήλωσε δε ότι: “Εμείς θα διασφαλίζαμε την ομαλή διεξαγωγή του τελικού και με φιλάθλους, όπως το κάνουμε και με το Conference League. Εχουμε συνεργασία με την ΟΥΕΦΑ,υπάρχουν διεθνή πρωτόκολλα”.

Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε μάλιστα: “Για να δείτε το επίπεδο του λαϊκισμού, με ανάρτηση του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μας εγκαλεί γιατί ορίστηκε βάσει του πρωτοκόλλου ΟΥΕΦΑ ο Ευαγγελισμός ως νοσοκομείο αναφοράς και κάνει πάνω σε αυτό κριτική για νοσοκομεία δύο ταχυτήτων. Το ΕΣΥ έχει τα προβλήματα του, αλλά για το θεό ας βάλουμε φρένο στον άκρατο λαϊκισμό”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα