Μητσοτάκης: Τέλος στην επιλογή κομματικών φίλων στο δημόσιο- Όλες οι κυβερνήσεις υπέκυψαν σε αυτό

Διαβάζεται σε 2'
Μητσοτάκης
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο βήμα της Βουλής Sooc

Το νομοσχέδιο για την επιλογή διευθυντών στους φορείς του δημοσίου τομέα υπερασπίστηκε ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής

Για μία πραγματική τομή στη σχέση κυβερνήσεων με τον κρατικό μηχανισμό έκανε λόγο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην παρέμβαση του στην Ολομέλεια της Βουλής επί του νομοσχεδίου για την επιλογή διευθυντών φορέων του δημοσίου.

Υποστήριξε ότι καθιερώνεται ένα αξιοκρατικό πλαίσιο και στεγανοποιεί το κράτος από κομματικές παρεμβάσεις.

“Με τις νέες ρυθμίσεις οι διοικητές φορέων του δημοσίου παύουν να είναι αποκλειστική προσωπική επιλογή του υπουργού και στο εξής η ιεραρχία δε θα καθορίζεται μόνο από την κυβέρνηση αλλά τις ικανότητες και την εμπειρία των υποψηφίων”, δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Έκανε επίσης λόγο για καίρια μεταρρύθμιση στο συνολικό τρόπο λειτουργίας του δημοσίου.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η επιλογή διευθυντών περνά πλέον στον ΑΣΕΠ και πρόσθεσε ότι αυτή τη βασική σφραγίδα αξιοκρατίας συνοδεύουν και εχέγγυα για γρήγορα αποτελέσματα.

Οι οργανισμοί του δημοσίου χωρίζονται σε τοπικής και πανελλαδικής εμβέλειας ενώ ειδική διαδικασία θα ακολουθείται για τα νοσοκομεία. Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε μάλιστα ότι πρώτα θα ξεκινήσει η νέα διαδικασία επιλογής διευθυντών από τα νοσοκομεία με στόχο να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τέλος του χρόνου.

Υποστήριξε ότι έτσι θα λυθεί και το ζήτημα των ενστάσεων που είχαν ως αποτέλεσμα καθυστερήσεις.

Τόνισε επίσης ότι οι υποψήφιοι θα πρέπει να έχουν σπουδές σε συνάφεια με το αντικείμενο τους και εμπειρία, δηλαδή να έχουν δοκιμαστεί σε θέσεις ευθύνης.

“Είναι καιρός να βάλουμε οριστικό τέλος σε μία πρακτική που ας μην κοροϊδευόμαστε συνέβαινε πολλές δεκαετίες, να επιλέγονται διοικητές νοσοκομείων κομματικοί φίλοι, σε συννενόηση με τοπικούς βουλευτές”, δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Έκανε λόγο για παθογένειες δεκαετιών. Παραδέχθηκε μάλιστα ότι “αυτά γινόντουσαν από όλες τις κυβερνήσεις που υπέκυψαν σε αυτό”. Και ζήτησε: “Να κάνουμε όλοι μαζί ένα σημαντικό βήμα για την αποκομματικοποίηση του κράτους.”

Απάντησε στην κριτική για τα δομημένα τεστ δεξιοτήτων, λέγοντας: “Θα πω μόνο ότι όποιος έχει εμπιστοσύνη στις ικανότητες του δεν έχει να φοβηθεί τίποτε από μία τέτοια διαδικασία”

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα