Μητσοτάκης χωρίς αυτοκριτική για τον Daniel – Νέα πυρά στους επιστήμονες 

Διαβάζεται σε 5'
Μητσοτάκης χωρίς αυτοκριτική για τον Daniel – Νέα πυρά στους επιστήμονες 
SOOC

Ο πρωθυπουργός υπερασπίστηκε τον κρατικό μηχανισμό για τις πλημμύρες στη Θεσσαλία. Δήλωσε ότι ΕΜΥ και Αστεροσκοπείο θα υπάγονται στο υπουργείο “ώστε να μη λένε εκ των υστέρων, α εμείς τα είπαμε”.

Για το σχέδιο ανασυγκρότησης της Θεσσαλίας μετά τις καταστροφικές πλημμύρες, με αναδιάρθρωση καλλιεργειών και ενιαίο φορέα διαχείρισης υδάτων, μίλησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών.

Κυρίως όμως ο κ. Μητσοτάκης υπερασπίστηκε τη διαχείριση του Daniel από τον κρατικό μηχανισμό, αλλά και την κρατική αρωγή. Παραδέχθηκε πάντως ότι δεν έχουν δοθεί ακόμη τα επιδόματα ενοικίου σε πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας, καθώς ανέφερε ότι θα ξεκινήσει η καταβολή τους τις επόμενες ημέρες. Είπε επίσης ότι μέχρι τις γιορτές θα έχει καταβληθεί το 35% των αποζημιώσεων στις επιχειρήσεις, από το 70% που θα καλύψει το κράτος.

Ενώ άφησε νέες αιχμές κατά του επιστημονικού κόσμου, επιμένοντας στην ενσωμάτωση της ΕΜΥ και του Αστεροσκοπείου Αθηνών στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας.

“Θα είμαι ο τελευταίος που θα δηλώσω ικανοποιημένος από τη διαχείριση των πρόσφατων θεομηνιών από το κράτος”, είπε αρχικά ο κ. Μητσοτάκης.

Επικαλέστηκε πάντως ότι “στη Χαβάη δεν υπήρχε 112 και μόλις πριν λίγες εβδομάδες δοκιμαστικά το εφάρμοσε η Καλιφόρνια”. Καθώς και ότι σε μικρότερη πλημμύρα η πλούσια Γερμανία είχε 200 νεκρούς.

“Όλοι οι ειδικοί συμφωνούν ότι καμία υποδομή δε θα μπορούσε να αποτρέψει πλήρως την καταστροφή”, υποστήριξε επίσης ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε επίσης: “Δεν φοβόμαστε την επιστήμη”. Στη συνέχεια σημείωσε όμως: “Αναζητούμε την επιστημονική γνώση. αλλά τη θέλουμε ενσωματωμένη στο υπουργείο. Έτσι ώστε και όλοι να είναι υπόλογοι και να μη λένε εκ των υστέρων, α εμείς τα είπαμε αλλά δεν μας άκουσαν”.

Ο φορέας διαχείρισης και η εκτροπή του Αχελώου

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο σχέδιο συμπερασμάτων της ολλανδικής εταιρείας, τη συνδρομήι της οποίας ζήτησε η κυβέρνηση για την αποτίμηση του μεγάλου προβλήματος διαχείρισης των υδάτων της Θεσσσαλίας. Σχέδιο συμπερασμάτων, το οποίο σύμφωνα με όσα είπε, συμπίπτει με το σχεδιασμό της κυβέρνησης για ενιαίο φορέα διαχείρισης υδάτων στη Θεσσαλία.

“Οι Ολλανδοί μας το λένε ξεκαθάρα. Το κλειδί για να αποτρέψουμε πλημμύρες είναι η διαχείριση και η συνεργασία πέραν των στενών διοικητικών ορίων δήμου ή και της περιφέρειας, με δομές σχεδιασμένες στο πλαίσιο πραγματικών και όχι φαντασιακών υδρολογικών δεδομένων της Θεσσαλίας, χωρίς αποσπασματικά έργα”, είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε:

“Η κυβέρνηση θα συστήσει φορέα διαχείρισης υδάτων Θεσσαλίας. Θα παρουσιαστεί στο επόμενο υπουργικό και θα νομοθετηθεί άμεσα”. Προανήγγειλε επίσης ότι αντίστοιχοι φορείς θα συστηθούν και στις άλλες υδρολογικές λεκάνες της χώρας.

Έκανε δε λόγο για ένα masterplan με βραχυπροθεσμες και μακροπρόθεσμες παρεμβάσεις για αποκατάσταση ζημιών και υποδομές.

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε επιπλέον την ανάγκη για βιώσιμη άρδευση του θεσσαλικού κάμπου. Μίλησε για ένα πρόγραμμα τετραετίας, που τόνισε ότι είναι εθνικά αναγκαίο να γίνει έστω και τώρα.

Κάποτε πιστεύαμε ότι η εύκολη λύση είναι να μεταφέρουμε νερά από τη Δυτική Ελλάδα, αλλά το ζήτημα πιο σύνθετο”, σημείωσε μάλιστα ο πρωθυπουργός.

Οι επιχειρήσεις να ασφαλίζονται- Αυξήσεις στα ασφάλιστρα του ΕΛΓΑ

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε στη συνέχεια ότι στα πλαίσια του κρατικού προϋπολογισμού, που κατατέθηκε χθες, διπλασιάζονται τα κονδύλια της κρατικής αργωγής από 300 σε 600 εκ ευρώ. Σχολίασε δε για αυτό το ειδικό αποθεματικό “αχρείαστο να είναι”. Και υπενθύμισε ότι το ποσό αυτό θα καλυφθεί από ένα “πράσινο τέλος” στα ακριβότερα τουριστικα καταλύματα από Μάρτιο ως Οκτώβριο.

Ο πρωθυπουργός επέμεινε στην ανάγκη (ιδωτικής) ασφάλισης των επιχειρήσεων στο εξής. “Μέχρι τώρα αποζημιώναμε στο μέγιστο όλες τις ζημιές από σεισμό, πλημμύρες, πυρκαγιές. Θέλω όμως να είμαι σαφής. Οι πόροι του κράτους δεν είναι ανεξάντλητοι”, δήλωσε και πρόσθεσε:

“Για αυτό από το 2024 οι επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών άνω των δυο εκ ευρώ, πρέπει υποχρωτικά να ασφαλίζονται γαι σεισμό, πυρκαγιά, πλημμύρα”.

Ο κ. Μητσοτακης μάλιστα σχολίασε χαρακτηριστικά: “Δε γίνεται να θεωρεί μία μεγάλη επιχείρηση ότι πάντα θα υπάρχει το κράτος- πατερούλης”.

Υπενθύμισε επίσης την έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ για σπίτια τα οποία ασφαλίζονται έναντι φυσικών καταστροφών.

“Ίσως κάποιοι σπεύσουν να αντιδράσουν, αλλά οφείλω να μιλήσω με με ευθύτητα. Δε μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια. Ζούμε σε μία χώρα σεισμογενή και ευάλωτη σε πυρκαγιές και πλημμυρες”, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης άφησε όμως να εννοηθεί και ότι θα πρέπει να αυξηθούν οι εισφορές των αγροτών στον ΕΛΓΑ.

Δε μασάω τα λόγια μου. Οι αγρότες έχουν λάβει σημαντικά ποσά σε αποζημιώσεις, που ξεπερνούν κατά πολύ τα έσοδα του ΕΛΓΑ από ασφαλιστικές εισφορές”, είπε.

“Την προηγούμενη τετραετία οι αποζημιώσεις έφτασαν το ένα δισ, ενώ οι εισφορές τα 500 εκ. Αυτό σημαίνει ότι ο κρατικός προϋπολογισμός έδωσε 500 εκ πρόσθετα”, συνέχισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: “Θα χρειαστούμε νέο κανονισμό ασφάλισης ΕΛΓΑ”.

Τέλος το βαμβάκι στη Θεσσαλία

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε επίσης ότι πρέπει “να μιλήσουμε ανοιχτα για τα πιο δύσκολα θέματα, για την αναδιάρθρωση των καλλιεργειών μας”.

Εκτίμησε ειδικότερα ότι πρέπει: “Να φύγουμε από βαριές υδροβόρες καλλιέργειες, που ενδεχομένως να υπάρχουν μόνο επειδή υπάρχει ευρωπαϊκή επιδότηση”.

Φωτογράφισε έτσι την καλλιέργεια βαμβακιού, η οποία είναι εξαιρετικά υδροβόρα και επιζήμια περιβαλλοντικά για το θεσσαλικό κάμπο και η οποία επιδοτείται απο την ΕΕ.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε επιπλέον ότι πρέπει να ληφθούν ενδεχομένως αποφάσεις για πιθανές μετεγκαταστάσεις οικισμών. Επισήμανε ότι στη Μεταμόρφωση Καρδιτσας οι κάτοικοι είναι θετικοι. Ξεκαθάρισε ότι το κράτος δεν θα επιβάλει μεταγκαταστάσεις εάν δεν το επιθυμούν οι κάτοικοι. Και δήλωσε ότι “θα κατασκευάσουμε τη νέα Μεταμόρφωση, το νέο χωριό που θα είναι ασφαλές από πλημμύρες ώστε να μην πνίγονται κάθε 30 χρόνια”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα