Μνημόσυνο για Κωνσταντίνο Μητσοτάκη με αιχμές για το σήμερα

Μνημόσυνο για Κωνσταντίνο Μητσοτάκη με αιχμές για το σήμερα

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε τον εκλιπόντα μεγάλο κοινοβουλευτικό άνδρα και ικανό ρήτορα και του πίστωσε ότι κράτησε χαμηλούς τόνους σε μια περίοδο έξαρσης εθνικιστικής ρητορικής. "Υπηρέτησε την αλήθεια", είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης

Το κοινοβουλευτικό και πολιτικό μέγεθος του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη αναγνώρισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο πλαίσιο πολιτικού μνημόσυνου του πρώην πρωθυπουργού στη Βουλή υπογραμμίζοντας με νόημα ότι η μεγάλη παρακαταθήκη του εκλιπόντος είναι η υπέρβαση της μισαλλοδοξίας και του εθνικά διχαστικού λόγου.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε στην ομιλία του στη Βουλή ότι ο εκλιπών υπήρξε πάντοτε ένα αντίπαλος για την παράταξη της Αριστεράς αλλά ξεκαθάρισε ότι υπήρξε «ένας από τους μεγάλους της μεταπολεμικής και μεταπολιτευτικής ζωής». Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε, μάλιστα, με νόημα ότι ως αρχηγός της ΝΔ ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης δεν έδωσε ποτέ τροφή στο διχασμό. «Απέφυγε συστηματικά να υιοθετήσει τη μισαλλοδοξία.

Αυτό αποτελεί μια σοβαρή και αξιομνημόνευτη παρακαταθήκη» τόνισε ο πρωθυπουργός και υπενθύμισε ότι ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης δραστηριοποιήθηκε ενεργά για την καταγγελία και τη διεθνή απομόνωση της χούντας των συνταγματαρχών. Τον χαρακτήρισε, μάλιστα, «άμεσο, ανοιχτόμυαλο και ανοιχτό στο διάλογο». Ο πρωθυπουργός πίστωσε παράλληλα στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη ότι την περίοδο των εθνικιστικών εξάρσεων εκείνος δεν έδωσε τροφή στην όξυνση. «Οφείλω να του αναγνωρίσω και να του πιστώσω τους χαμηλούς και προσεκτικούς τόνους στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής σε μια περίοδο που η έξαρση της εθνικιστικής ρητορικής απειλούσε με αποσταθεροποίηση τη γειτονιά μας» επισήμανε ο κ. Τσίπρας.  

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε, όμως, ταυτόχρονα και στην συμμετοχή του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στα Ιουλιανά. Σημείωσε, μάλιστα, ότι ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ήταν ο «βασικός εισηγητής του πολιτικού νεοφιλελευθερισμού στην Ελλάδα». Απέφυγε, όμως συνειδητά να προχωρήσει σε κρίσεις για το πολιτικό έργο της κυβέρνησης του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη την περίοδο 1990-93 επισημαίνοντας ότι αυτό θα ξέφευγε από τη λογική ενός πολιτικού μνημόσυνου.

«Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ανήκει πλέον στην ιστορία. Και η ιστορία ακούει προσεκτικά και τους υποστηρικτές και τους επικριτές και καταγράφει, δεν κρίνει» είπε ο πρωθυπουργός και ανέφερε: «οι πολιτικοί κρίνονται από τους πολίτες».

 

Μητσοτάκης: ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης δεν ήταν κυνικός, ήταν αθεράπευτα ρομαντικός

Ο πρόεδρος της ΝΔ και γιος του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη επισήμανε την προσήλωση του εκλιπόντος στις αρχές του πολιτικού φιλελευθερισμού. Θύμισε, μάλιστα, τη φράση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη «ξεκίνησα φιλελεύθερος και τερματίζω φιλελεύθερος». Σημείωσε, δε, σε προσωπικό τόνο ότι ο πρώην πρωθυπουργός δεν ήταν κυνικός όπως του καταλόγιζαν. «Ήταν αθεράπευτα ρομαντικός και αισιόδοξος, Είχε πάντα εμπιστοσύνη στον λαό. Τόνιζε τις αδυναμίες αλλά υπηρετούσε τις αρετές του. Δεν φοβόταν τον Έλληνα» απεκάλυψε ο κ. Μητσοτάκης για τον πατέρα του.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε μάλιστα ότι τα τρία μεγάλα επιτεύγματα του πρώην πρωθυπουργού που αναγνώρισαν όλοι ήταν α) η αποκατάσταση της δημοσιονομικής ισορροπίας, β) η προώθηση τολμηρών μεταρρυθμίσεων και γ) η βελτίωση διεθνούς εικόνας της χώρας με χαρακτηριστικό παράδειγμα την αναγνώριση του κράτους του Ισραήλ χωρίς να διαταραχθούν οι σχέσεις με τον αραβικό κόσμο. «Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης δεν έψαχνε το χειροκρότημα αλλά την αναγνώριση επιχειρημάτων. Ήξερε πώς να κολακεύεις την κοινή γνώμη δεν σημαίνει ότι ηγείσαι» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι ο πρώην πρωθυπουργός γνώρισε «πως απαιτείται να πηγαίνεις και κόντρα στο ρεύμα». Αναγνώρισε, μάλιστα, ότι η κοινωνία άσκησε μεν σκληρή κριτική εναντίον του αλλά στο τέλος του αναγνώρισε την ειλικρίνεια και σταθερότητά του.

Ο πρόεδρος της ΝΔ σημείωσε, μάλιστα, ότι ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, πέτυχε 47% στις εκλογές «χωρίς να λαϊκίσει και να υποσχεθεί πράγματα που δεν μπορούσε να υλοποιήσει» και τόνισε ότι «υπέστη την πολιτική δυσφήμιση του αυριανισμού». Πρόσθεσε δε ότι ο πρώην πρωθυπουργός «θύμιζε πως όσο γρήγορα χαλάει η χώρα τόσο γρήγορα φτιάχνει». «Προϋπόθεση για την φυγή προς τα εμπρός ήταν η αλήθεια. Ατομική και συλλογική. Αυτή υπηρέτησε» σημείωσε αναφερόμενος στον πατέρα του.

Φ. Γεννηματά: το ΠΑΣΟΚ βρέθηκε απέναντι στις κυβερνητικές επιλογές Μητσοτάκη

Η Πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά αναγνώρισε ότι ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης υπήρξε ένας από τους κορυφαίους κοινοβουλευτικούς και υπογράμμισε ότι υπήρξε σθεναρός υποστηρικτής της δημοκρατίας και της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας, μέχρι το τέλος της ζωής του. «Έζησε όλα όσα θα ήθελε ένας πολιτικός να ζήσει. Σε όλους τους ρόλους. Από όλα τα μετερίζια. Και άσκησε όλα σχεδόν τα καθήκοντα. Όσο και αν συμφωνεί ή διαφωνεί κανείς με τις πολιτικές επιλογές του, δεν μπορεί παρά να παραδεχθεί το υψηλό πολιτικό του ανάστημα , τη σημαντική παρουσία του στην Βουλή και την αποφασιστικότητά του στην διαχείριση των δημόσιων πραγμάτων» πρόσθεσε αναφερόμενη στον εκλιπόντα.

Ταυτόχρονα, όμως, η κυρία Γεννηματά υπενθύμισε την έντονη αντιπαράθεση του ΠΑΣΟΚ με τον κ. Μητσοτάκη που κορυφώθηκε κατά τη διάρκεια της περιόδου 1989-1993. «Η δική μας Παράταξη, το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου, βρεθήκαμε  απέναντι στις Κυβερνητικές επιλογές του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη» είπε και σημείωσε ότι το ΠΑΣΟΚ ήρθε σε ευθεία αντιπαράθεση «με την μεγάλη πολιτική περιπέτεια το 1989 όταν στοχοποιήθηκε ο Ανδρέας Παπανδρέου με την παραπομπή του στο ειδικό δικαστήριο». Επισήμανε, πάντως, ότι «κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί τη διορατικότητα και το πολιτικό αισθητήριο του εκλιπόντος».

Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης αναφέρθηκε, όμως, και στη  λογική της Εθνικής Συμφιλίωσης και Συνεννόησης υπογραμμίζοντας ότι «το αίτημα της εθνικής συνεννόησης παραμένει ως σήμερα εξαιρετικά επίκαιρο και ζωντανό». Ανέφερε, μάλιστα, ότι  η Δημοκρατική Συμπαράταξη επιμένει να υπηρετεί και να διεκδικεί και στις μέρες μας αυτό το αίτημα.

Δ. Κουτσούμπας: πάντα έλεγε αυτά που πίστευε

Ο ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας πίστωσε στον εκλιπόντα ότι ήταν ευθύς και πάντοτε έλεγε αυτά που πίστευε. «Αν και σκληρός, ιδεολογικά και πολιτικά, αντίπαλος, ο Κ. Μητσοτάκης πάντα έλεγε αυτά που πίστευε, με ευθύτητα αντιμετώπιζε τους πολιτικούς του αντιπάλους.

Με ευθύτητα και πολιτικά επιχειρήματα τον αντιμετωπίσαμε πάντοτε κι εμείς τόνισε ο κ. Κουτσούμπας. Τόνισε, επίσης ότι «σταθερός προσανατολισμός του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη καθ’όλη την περίοδο της ενεργού, συνεχούς ανάμιξής του στην πολιτική ζωή του τόπου ήταν η υπεράσπιση της αστικής εξουσίας».

Π. Καμμένος: Τον έριξαν επώνυμα επιχειρηματικά συμφέροντα

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος χαρακτήρισε τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη «μεγάλο ηγέτη» ο οποίος «κατάφερε την εθνική συμφιλίωση πριν κάποιοι από εμάς την διανοηθούμε». Ο κ. Καμμένος διάνθισε, πάντως, την ομιλία του με πολύ αρνητικές αναφορές για τον Αντώνη Σαμαρά και το ρόλο του στην ανατροπή της κυβέρνησης του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη καταλογίζοντας στον κ. Σαμαρά ότι «χρησιμοποίησε το εθνικό θέμα της Μακεδονίας παρά το γεγονός ότι εκείνος ήταν ο υπεύθυνος των κακών χειρισμών».

Αναφέρθηκε μάλιστα με λεπτομέρειες σε συσκέψεις των πολιτικών αρχηγών εκείνης της περιόδου οι οποίες προκάλεσαν την έντονη αντίδραση από τα έδρανα της πρώην ΓΓ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα.

Β. Λεβέντης: Αμφιλεγόμενη προσωπικότητα με μεγάλα χαρίσματα

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης άσκησε κριτική στην πολιτική διαδρομή του εκλιπόντος λέγοντας ότι υπήρξε «αμφιλεγόμενη προσωπικότητα» αλλά ταυτόχρονα αναγνώρισε ότι είχε μεγάλα χαρίσματα.

«Ο άνθρωπος που έκανε τα πάντα για να φτιαχτεί η Ένωση Κέντρου, έδωσε μάχη για να ρίξει την κυβέρνηση, ήταν μια αποστασία» είπε ο κ. Λεβέντης.

Στ. Θεοδωράκης: Το “ψηλός” δεν αναφερόταν μόνο στο “μπόι” του

Ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης ανέφερε ότι στην κρητική αργκό, στα Χανιά, ο «Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ήταν πάντα ο “ψηλός”. Και δεν αναφέρονταν μόνο στο μπόι του». «Χρωστούσε πολλά τόσο στην πολιτική του οξυδέρκεια όσο και στην ικανότητά του να την ακονίζει πάνω στα γεγονότα» πρόσθεσε ο Σταύρος Θεοδωράκης και έκλεισε, μάλιστα, την ομιλία του αφήνοντας αιχμές για τις εμπρηστικές αναφορές που ακούστηκαν κατά τη διάρκεια του πολιτικού μνημόσυνου. «Καλό ταξίδι πατριώτη. Kαι δείξε ανοχή στους μίζερους και τους κακεντρεχείς» είπε ο κ. Θεοδωράκης.

Να σημειωθεί ότι ο επικεφαλής του Ποταμιού καταχειροκροτήθηκε και από τα έδρανα της ΝΔ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα