O Δήμαρχος Ρόδου Σ. Κουσουρνάς στο NEWS 247: Δεν θέλουμε αφεντικά στον τόπο μας

O Δήμαρχος Ρόδου Σ. Κουσουρνάς στο NEWS 247: Δεν θέλουμε αφεντικά στον τόπο μας

Δύο ανοιχτά μέτωπα με την κυβέρνηση για τον δήμαρχο Ρόδου. Τα σχέδια για κέντρο κράτησης μεταναστών, τα "φιλέτα" στο νησί των ιπποτών και τα εξώδικα. Τι δήλωσε στο NEWS 247 (Vid)

Σε ανοιχτή αντιπαράθεση με την κυβέρνηση για το θέμα δημιουργίας κέντρου κράτησης ο δήμαρχος Ρόδου, Στάθης Κουσουρνάς, που έχει παράλληλα ανοίξει μέτωπο και με το ΤΑΙΠΕΔ για τα ακίνητα – “φιλέτα” στο νησί των ιπποτών.

“Δεν θέλουμε να έχουμε αφεντικά στον τόπο μας σε υποδομές που είναι απαραίτητες για τη λειτουργία του νησιού” αναφέρει χαρακτηριστικά στην κάμερα του NEWS 247.

Μήλο της έριδος η μαρίνα Μανδρακίου, όπου μάλιστα βρίσκεται σε εξέλιξη διεθνής διαγωνισμός για την παραχώρησή της, και οι λιμανικές εγκαταστάσεις της Ρόδου.

Η διαμάχη που έχει ξεσπάσει με το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) ώθησε μάλιστα τον δήμαρχο να αποτανθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την απόφαση της διυπουργικής αναφορικά με την παραχώρηση των λιμενικών εγκαταστάσεων στο Ταμείο.

Η δημοτική αρχή, όπως σημειώνει, δεν είναι αντίθετη στο να παραχωρηθούν σε ιδιώτες με σύμβαση παραχώρησης ακίνητα του Δημοσίου με την προϋπόθεση ωστόσο να ακουστούν η τοπική κοινωνία και οι φορείς της.

“Είναι σε θέση να γνωρίζουν τους όρους και τις προϋποθέσεις που θα αποφέρουν όφελος για την τοπική κοινωνία και το Δημόσιο αλλά θα είναι και επωφελές για τον ίδιο τον ιδιώτη και για αυτό ζητούμε από το ΤΑΙΠΕΔ να έρθει στη Ρόδο και να κάνει συζήτηση με τους τοπικούς φορείς. Παρότι το Ταμείο δέχεται μια τέτοια άποψη, δεν βλέπουμε να επισκέπτεται τη Ρόδο”, υπογραμμίζει, ανανεώνοντας ουσιαστικά το “ραντεβού” με το ΤΑΙΠΕΔ για διαπραγματεύσεις.

“Δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα χέρια”

Σε ό,τι αφορά το έτερο φλέγον ζήτημα που έχει προκαλέσει αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία, ο Στάθης Κουσουρνάς επισημαίνει πως ο δήμος είναι αντίθετος σε οποιαδήποτε σκέψη δημιουργίας κέντρου κράτησης μεταναστών.

“Θα αμαυρώνει την εικόνα μας” αναφέρει. “Είπαμε όχι γιατί γνωρίζουμε πως δεν υπάρχει τίποτα μονιμότερο του προσωρινού”. Επισημαίνοντας πως δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να αλλάξει κάτι, υπογραμμίζει στο NEWS 247 πως δεν θα μείνουν με σταυρωμένα χέρια.

Οι εργολάβοι, όπως ανέφερε, έχουν αποφασίσει να μην κάνουν καμιά εργασία για κατασκευή κέντρου μεταναστών. “Είναι και αυτό μέσα στα πλαίσια της αποτροπής”, υποστηρίζει.

“Η Ρόδος δεν δέχεται άμεσα παράνομους μετανάστες από την Τουρκία και αποτελεί τη ναυαρχίδα του ελληνικού τουρισμού. Είναι η βιτρίνα μας στο εξωτερικό”, είναι ανάμεσα στους λόγους που προτάσσει για την αντίθεσή του σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Ο αρνητικός όπως σημειώνει αντίκτυπος που θα προκληθεί είναι και ο λόγος που έχουν διαμηνύσει στον υπουργό Δημόσιας Τάξης, τον κύριο Δένδια, ότι δεν διαπραγματεύονται ένα τέτοιο σχέδιο και θα είναι αντίθετοι σε οποιαδήποτε ενέργεια δημιουργίας του.

Μπαλάκι τα χρέη για την ημιτελή μαρίνα

Μετά και το υπόμνημα που απέστειλε στον γενικό γραμματέα Τουρισμού Αναστάσιο Λιάσκο, ο δήμαρχος Ρόδου θα μεταβεί στην Αθήνα την Πέμπτη προκειμένου να βρεθεί λύση στα προβλήματα που έχουν ανακύψει με την ημιτελή μαρίνα στο Ζέφυρο.

Η εταιρία που είχε αναλάβει το έργο δεν έχει την επαρκή ρευστότητα λόγω κρίσης για να ολοκληρώσει το έργο, με αποτέλεσμα να παραμένει η μαρίνα ημιτελής.

Εκτός από το πρόβλημα της συνέχισης των έργων, τα χρέη από την ανακατασκευή της μετά από θεομηνία που έπληξε το νησί το 2005 έχουν γίνει μπαλάκι ανάμεσα στην κυβέρνηση και τον δήμο.

“Η θεομηνία που έπληξε το νησί το 2005 έριξε ένα μέρος της μαρίνας το 2005 επειδή ήταν ημιτελής και έπειτα από συνεννόηση με το υπουργείο δώσαμε εντολή να αποκατασταθεί γιατί υπήρχε ο κίνδυνος να καταστραφεί ολοσχερώς. Αυτή η δουλειά δεν έχει πληρωθεί ποτέ από το ελληνικό Δημόσιο και ζητούν τώρα να πληρώσει ο δήμος”, υπογραμμίζει.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα