Ο Κ. Μητσοτάκης στο Ισραήλ: Το μήνυμα στην Τουρκία και οι ισορροπίες στο Παλαιστινιακό

Ο Κ. Μητσοτάκης στο Ισραήλ: Το μήνυμα στην Τουρκία και οι ισορροπίες στο Παλαιστινιακό
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου Eurokinissi

Σαφέστατες δεσμεύσεις στήριξης από το Ισραήλ σε οποιαδήποτε προκλητικη κίνηση της Άγκυρας. Στρατηγικός δεσμός των δύο χωρών ο East Med και η ασφάλεια στην Μεσόγειο. Ισορροπίες κράτησε ο πρωθυπουργός για το ζήτημα της Παλαιστίνης

Αν το πρωταρχικό ζητούμενο από την διήμερη επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ισραήλ, ήταν να δοθεί ένα ισχυρό και αποφασιστικό μήνυμα προς την Τουρκία, αυτό φαίνεται πως επιτεύχθηκε από την χθεσινή, πρώτη ημέρα. Το πιστοποιεί το θερμό κλίμα των επαφών Μητσοτάκη-Νετανιάχου, οι πληροφορίες για ενόχληση της Άγκυρας, αλλά κυρίως το περιεχόμενο της κοινής δήλωσης Ελλάδας – Ισραήλ.

Αμυντική και διπλωματική δέσμευση

Στο κοινό κείμενο των δύο κρατών αναφορικά με τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής σημειώνεται ότι «το Ισραήλ επαναλαμβάνει την πλήρη υποστήριξή του και την ισχυρή αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα στη θαλάσσια ζώνη του και την αντίθεσή του σε οποιαδήποτε απόπειρα παραβίασης αυτών των δικαιωμάτων». Πρόκειται για ένα σημείο το οποίο δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνειών και αποτελεί απάντηση στις προκλητικές κινήσεις της Άγκυρας εντός της ελληνικής ΑΟΖ.

Μάλιστα η δέσμευση αυτή συμπληρώνεται και από τις διακηρύξεις σχετικά με την αμυντική συνεργασία Ελλάδας – Ισραήλ. Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται αυτή υφίσταται προκειμένου «να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις και τις απειλές ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο. Η συνεργασία μας στοχεύει στην προώθηση της ειρήνης, της περιφερειακής σταθερότητας και ευημερίας στην ευρύτερη περιοχή». Τονίζεται επίσης ότι «εκφράζουμε την ανησυχία μας για τους κινδύνους που προκαλούνται επίσης από την τρομοκρατία, τον βίαιο ριζοσπαστισμό και τον εξτρεμισμό στην ευρύτερη περιοχή».

Η Ισραηλινή και η Ελληνική αντιπροσωπεία Eurokinissi

Ο East Med

Η παραπάνω εικόνα συμπληρώνεται από την ανανέωση των δεσμών Ελλάδας και Ισραήλ στην υπόθεση του αγωγού East Med, που «δένει» τα στρατηγικά συμφέροντα των δύο πλευρών στην Μεσόγειο. Αποτελεί ταυτόχρονα το συνδετικό κρίκο των επιμέρους επιδιώξεων, με τους ευρύτερους ενεργειακούς στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως ξεκαθαρίζεται στην κοινή δήλωση ο East Med «αντιπροσωπεύει μια βιώσιμη και στρατηγική επιλογή κοινού ενδιαφέροντος, τόσο για τις χώρες μας όσο και για την Ευρωπαϊκή Ένωση, επιτρέποντας τη μεταφορά ενέργειας από τη Μέση Ανατολή μέσω της Ελλάδας στην υπόλοιπη Ευρώπη». Μάλιστα υπογραμμίζεται ότι «ανυπομονούμε να καλωσορίσουμε σύντομα την Ιταλία ως υπογράφουσα τη συμφωνία». Εξέλιξη που αξίζει να σημειωθεί ότι έχει έρθει πιο κοντά μετά την συμφωνία Δένδια – Ντι Μάιο, για τον καθορισμό της ελληνοϊταλικής ΑΟΖ.

Ανάλογες κοινές δηλώσεις και συμφωνίες υπογράφθηκαν μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ στα πεδία του τουρισμού, της ασφάλειας, της γεωργίας αλλά και της ηλεκτρικής ενέργειας. Στοιχείο που – σύμφωνα με την κοινή δήλωση- δείχνει «το ευρύ φάσμα και το βάθος των σχέσεων μεταξύ των κυβερνήσεών μας και των λαών μας και αντικατοπτρίζουν τη στρατηγική εταιρική σχέση που στηρίζει τις σχέσεις μας και καθοδηγεί την κοινή μας πορεία προς το μέλλον».

Η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ισραήλ, σχολιάστηκε, όπως ήταν αναμενόμενο, αρνητικά από Τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης. Η παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Τελ – Αβίβ χαρακτηρίστηκε έως και προκλητική από τουρκικές ιστοσελίδες. Η εικόνα αυτή, φέρεται ότι αντικατοπτρίζει την νευρικότητα της τουρκικής κυβέρνησης για την διπλωματική πρωτοβουλία της Ελλάδας.

Η αίθουσα που πραγματοποιήθηκαν οι επαφές Ελλάδας Ισραήλ Eurokinissi

Το Παλαιστινιακό

Φυσικά δεν μπορεί να παραγνωρίσει κανείς, ότι η διπλωματία αποτελεί ένα διακρατικό «δούναι και λαβείν». Παρόλα αυτά ο Κυριάκος Μητσοτάκης μοιάζει να χειρίστηκε με τις δέουσες αποστάσεις το ζήτημα της πρόσφατης διακήρυξης του Ισραήλ για την προσάρτηση παλαιστινιακών εδαφών στη Δυτική Όχη. Ιδίως εφόσον το ζήτημα αυτό αποτελέσει «αγκάθι» στις σχέσεις Ισραήλ – Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στην συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Yedioth Ahronoth», και δημοσιεύθηκε την χθεσινή πρώτη ημέρα της επίσκεψης, ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε για την στάση της Ελλάδας στην περίπτωση που προταθούν στα όργανα της Ε.Ε. κυρώσεις εναντίον του Ισραήλ. Απαντώντας αναφέρθηκε στην «ετοιμότητα της Ελλάδας, τόσο διμερώς όσο και ως μέλος της ΕΕ, να συνδράμει με κάθε δυνατό τρόπο στην επανέναρξη του διαλόγου. Γνωρίζω ότι πραγματικά επείγει η εύρεση λύσης για τη διαμάχη, ωστόσο είμαι πεπεισμένος ότι μόνο μία αμοιβαίως αποδεκτή λύση μπορεί να είναι και βιώσιμη». Τόνισε μάλιστα πως «θα προτιμούσαμε να δούμε αμοιβαία συμμετοχή και διάλογο αντί μονομερών ενεργειών από οποιοδήποτε μέρος, γεγονός που θα έθετε σε κίνδυνο το μέλλον». Σημείωσε πάντως ότι θα «ακούσω προσεκτικά τις απόψεις της ισραηλινής ηγεσίας και θα συζητήσουμε αυτά που μπορούμε να πράξουμε για το θέμα αυτό».

Σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο του Ισραήλ, Ρέουβεν Ρίβλιν όπως και με τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας Γκάμπι Ασκενάζι ενώ χθές είχε προσωπική συνάντηση με τον υπουργό Άμυνας Μπέντζαμιν Γκαντζ. Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Ισραήλ θα «κλείσει» με την κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα