O Κασσελάκης χάνει ακόμα και προεδρικούς λόγω… δημοψηφίσματος

Διαβάζεται σε 4'
Ο Στέφανος Κασσελάκης
Ο Στέφανος Κασσελάκης Eurokinissi

Ευρύτατο μέτωπο κατά της αρχηγοκεντρικής πρωτοβουλίας Κασσελάκη για δημοψήφισμα διαμορφώνεται στον ΣΥΡΙΖΑ.

Αλλαγές εσωκομματικών συσχετισμών σε διάστημα… μερικών ωρών φαίνεται πως έχει «καταφέρει» να δημιουργήσει η πρωτοβουλία του Στέφανου Κασσελάκη να δρομολογήσει της διαδικασία μετατροπής του ΣΥΡΙΖΑ σε κόμμα «μονοπρόσωπης αρχής», με πρόσχημα τις διαγραφές των Ν. Φίλη, Π. Σκουρλέτη (έχει αποχωρήσει ήδη), Δ. Βίτσα και Στ. Τζουμάκα. Σε σημείο τέτοιο που ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να καταγράφει απώλειες και από στελέχη που τον στήριζαν.

Οι συνθήκες που διαμορφώνονται καταδεικνύουν ότι η πλήρης διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται πλέον «προ των πυλών». Με άγνωστο ακόμη το εύρος των επιπτώσεων για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μάλιστα  αποτελεί ερώτημα το αν θα διατηρήσει ακόμη και αυτή την θεσμική ιδιότητα.

Ευρύτατες αντιδράσεις

Η ανακοίνωσή του σύμφωνα με την οποία αν η Κ.Ε δεν συμφωνήσει με την πρόταση του για διαγραφές θα προσφύγει σε δημοψήφισμα από την βάση, προκάλεσε αρχικά τον αιφνιδιασμό και στην συνέχεια την αντίδραση ενός ευρύτατου τμήματος των στελεχών του κόμματος. Αυτό «ξεκινά» από την Ομπρέλα -που ούτως η άλλως είχε αποφασίσει την αποχώρησή της – φθάνει όμως πλέον μέχρι και σε στελέχη που μέχρι χθες ζητούσαν να «δοθεί χρόνος» στην προεδρία Κασσελάκη ή ακόμη και την στήριζαν.

Σχέδιο «παντοκρατορίας»

Η πρωτοβουλία του Στέφανου Κασσελάκη δεν αποτιμάται ως απλά ένας τρόπος να επιτύχει τις διαγραφές των 4 που δεν θα «περνούσαν» αν γίνονταν ψηφοφορία στην Κεντρική Επιτροπή. Αλλά ως ένα σχέδιο «παντοκρατορίας» της στενής ηγετικής ομάδας γύρω από τον Στέφανο Κασσελάκη, προκειμένου να λαμβάνει τις αποφάσεις της δίχως να λογοδοτεί πουθενά.

Βασιζόμενο στον «ηγέτη» που θα ερμηνεύει ανά πάσα στιγμή την «βούληση της βάσης» κι κατά καιρούς θα την «επιβεβαιώνει» μέσω δημοψηφισμάτων σε κλίμα τοξικού φανατισμού. Ενίοτε αφού θα έχουν προηγηθεί «συνωμοσιολογικές καμπάνιες» μέσω διαδικτύου. Με λίγα λόγια γίνεται αντιληπτή μια προσπάθεια μετατροπής του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα λαϊκίστικο κόμμα, που φέρεται να έχει ως εμπνευστές έναν «πυρήνα» στελεχών όπως ο Παύλος Πολάκης, ο Γιώργος Αποστολάκης και η Θεοδώρα Τζάκρη.

Αντικαταστατικά

Σε οργανωτικό επίπεδο ήδη η τακτική που αποκάλυψε στην βιντεοσκοπημένη δήλωσή του ο Στέφανος Κασσελάκης θεωρείται αντικαταστατική. Με το σκεπτικό πως οι διαγραφές δεν μπορούν να αποτελούν αντικείμενο δημοψηφίσματος, αφού για τα ζητήματα αυτά έχει προβλεφθεί η ύπαρξη της Επιτροπής Δεοντολογίας. Ακριβώς για να διασφαλίζονται τα δικαιώματα της πλειοψηφίας και της μειοψηφίας. Προβλέπεται μάλιστα πως τα μέλη της Επιτροπής Δεοντολογίας πρέπει να έχουν «θητεία» τουλάχιστον 5 ετών στον ΣΥΡΙΖΑ. Τα ζητήματα αυτά αναμένεται να τεθούν άλλωστε και στην αυριανή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Μέτωπο

Στο πολιτικό επίπεδο η πρωτοβουλία Κασσελάκη αν και «πανηγυρίζεται» ως «κίνηση ματ» από τον στενό ηγετικό πυρήνα, φαίνεται να διαμορφώνει τις συνθήκες ενός ευρύτατου μετώπου στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Δεδομένη είναι η κατηγορηματική διαφωνία της «Ομπρέλας», όπως και των στελεχών που συσπειρώνονται γύρω από την Έφη Αχτσιόγλου. Παράλληλα όμως η κίνηση Κασσελάκη έρχεται σε πλήρη αντίθεση και στα όσα έχει προτείνει η τάση του Διονύση Τεμπονέρα που φαίνεται να έχει δυναμική το τελευταίο διάστημα, αφού ακυρώνει κάθε προοπτική απομάκρυνσης από τη λογική του «αρχηγοκεντρικού» κόμματος και αποκλείει την δυνατότητα πολιτικού διαλόγου.

Αντίθετοι στα όσα εξήγγειλε ο Στέφανος Κασσελάκης είναι ο Γιάννης Ραγκούσης που εδώ και καιρό έχει εκφράσει την ανησυχία του για την πορεία πτώσης των ποσοστών του κόμματος. Σε αντίστοιχο κλίμα κινείται και ο τέως διευθυντής της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Θεοχαρόπουλος, αλλά και ο Νίκος Μπίστης.

Επίσης η προεδρική πρωτοβουλία αντιμετωπίζεται πλέον αρνητικά και από μία σειρά στελεχών που είχαν αποδεχθεί να συνεργαστούν με την νέα ηγεσία. Όπως ο Κώστας Ζαχαριάδης, η Όλγα Γεροβασίλη και η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Ανάμεσα τους περιλαμβάνεται και ο Νίκος Παππάς, η πλευρά του οποίου εκφράζει έντονη ανησυχία για την πρωτοβουλία Κασσελάκη, θεωρώντας ότι δεν υπήρχε λόγος να τεθεί θέμα δημοψηφίσματος.

Τέλος η κίνηση Κασσελάκη φαίνεται να συγκεντρώνει την αποδοκιμασία στελεχών της παλιότερης γενιάς που έως τώρα τηρούσαν αποστάσεις. Ενώ φημολογείται πως κάποιοι εξ αυτών ήδη έχουν «αναλάβει δράση» ζητώντας «να παρθεί πίσω το διάγγελμα Κασσελάκη».

Όλα τα παραπάνω σε ευρύτερες πολιτικές συνθήκες που κάθε άλλο παρά δείχνουν οποιοδήποτε σημάδι ανόδου των ποσοστών και της πολιτικής επιρροής του ΣΥΡΙΖΑ. Αντιθέτως μάλιστα προδιαθέτουν για ακόμη μεγαλύτερη πτώση των ποσοστών του κόμματος δημοσκοπικά.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα