Ο Μητσοτάκης στηρίζει το “αμυνόμενο Ισραήλ” και βλέπει έξαρση του μεταναστευτικού

Διαβάζεται σε 3'
Ο Μητσοτάκης στηρίζει το “αμυνόμενο Ισραήλ” και βλέπει έξαρση του μεταναστευτικού
INTIME

“Τα σύνορα δεν μπορούν να παραβιάζονται” δήλωσε ο πρωθυπουργός. Υποστήριξε ότι οι ίσες αποστάσεις ευνοούν τη Χαμάς και προέβλεψε αύξηση μεταναστευτικών ροών από Μέση Ανατολή

Τη στήριξη του στο Ισραήλ εξέφρασε εκ νέου ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με την Εσθονή ομόλογο του, Kaja Kallas, και ενώ συνεχίζεται το αιματοκύλισμα στη Γάζα.

Ο κ. Μητσοτάκης μάλιστα προέβλεψε ότι η χώρα μας θα δεχθεί αυξημένες μεταναστευτικές ροές από τη Μέση Ανατολή λόγω του πολέμου.

“Αναγνωρίζουμε το δικαίωμα αυτοπροστασίας στους αμυνόμενους, επιδιώκοντας την αποκατάσταση της ειρήνης στην περιοχή” δήλωσε ειδικότερα ο πρωθυπουργός.

“Τα γεγονότα υπονομεύουν μία δίκαιη λύση στην ταραγμένη περιοχή, παραβιάζοντας την κυριαρχία ενός ανεξάρτητου κράτους, αλλά και πυροδοτούν ένταση σε ένα ευρύ τόξο του παγκόσμιου χάρτη. Το γνωρίζουμε καλά στη γειτονιά μας”, συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης, εκτιμώντας ότι θα υπάρξει αναζωπύρωση του μεταναστευτικού.

“Η χώρα μας δεν αποκλείεται να δεχθεί νέες πιέσεις στα σύνορα της”, εκτίμησε άλλωστε ο πρωθυπουργός. Χαρακτηρισε βήμα στη σωστή κατεύθυνση τις συζητήσεις στην ΕΕ για το νέο σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου. Υπογράμμισε όμως την ανάγκη φύλαξης των ευρωπαϊκών συνόρων, καθώς και την ανάγκη για νόμιμους διαυλους μετανάστευσης, αλλά “με τους δικούς μας όρους, όχι τους όρους των διακινητών”, όπως είπε.

“Η θέση μας είναι κατηγορηματική, τα σύνορα δεν μπορούν να παραβιάζονται”, τόνισε επίσης ο πρωθυπουργός, στηρίζοντας το Ισραήλ.

“Οι ίσες αποστάσεις ευνοούν αντικειμενικά την επιθετικότητα και τον αυταρχισμό”, πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης. Άφησε δηλαδή να εννοηθεί ότι οι ίσες αποστάσεις ευνοούν τη Χαμάς, απαντώντας έτσι στην κριτική που δέχεται η κυβέρνηση για την άνευ όρων στήριξη στο Ισραήλ.

“Ο 21ος αιώνας δε χωρά άλλες εστίες βίας ή προσχήματα εθνικών και θρησκευτικών διαφορών”, δήλωσε επίσης.

Μηνύματα Μητσοτάκη και προς Τουρκία

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι με την Εσθονή ομόλογο του συζήτησαν ελληνοτουρκικά και Κυπριακό, ενώ υπογράμμισε ότι οι δύο χώρες είναι “σταθερά δίπλα στην αμυνόμενη Ουκρανία”.

Σημείωσε επίσης το σημαντικό ρόλο, που μπορούν να παίξουν ελληνικά λιμάνια, όπως αυτά της Αλεξανδρούπολης και της Θεσσαλονίκης, για τη μεταφορά αγαθών (και ιδίως σιτηρών) από και προς την Ουκρανία.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε επίσης ότι ενημέρωσε την Εσθονή ομόλογο του για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, για τον πολιτικό διάλογο των δύο χωρών που ξεκινά σε έξι ημέρες, καθώς και για τα ΜΟΕ και τη θετική ατζέντα, στην οποία προσβλέπει. Επισήμανε μάλιστα “την ευθύνη που έχει η Τουρκία, η οποία τυπικά ως υποψήφια χώρα προς ένταξη δεσμεύεται από τις αρχές καλής γειτονίας”.

Αναφέρθηκε επίσης στη συνεργασία Ελλάδας- Εσθονίας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. “Κοινή μας πεποίθηση είναι ότι μετά το Βιλνιους ακρογωνιαίος λίθος της Συμμαχίας παραμένει η αλληλεγγύη αλλά και η συνέπεια όλων των κρατών – μελών στις ενιαίες αποφάσεις”, σημείωσε με νόημα.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, όπου θα συζητηθεί το υπό διαμόρφωση πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο 2021- 2027, το οποίο θα πρέπει να αναθεωρηθεί ιδανικά ως το τέλος του χρόνου. “Ελλάδα και Εσθονία συμμεριζόμαστε τη θέση ότι η ΕΕ πρέπει να ισορροπεί ανάμεσα στη δημοσιονομική ευθύνη και την ευελιξία”, δήλωσε και πρόσθεσε:

“Δεν είμαστε πια χώρα πρόβλημα για την ΕΕ και μπορούμε να αντιμετωπίζουμε αυτή τη συζήτηση με περισσότερη αυτοπεποίθηση”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα