Γαλλία: Ανθρωποκυνηγητό για τη “Μύγα” – Η κινηματογραφική απόδραση του βαρόνου ναρκωτικών

Διαβάζεται σε 4'
Γαλλία περιπολικό
iStock

Επί ποδός οι αστυνομικές αρχές στη Γαλλία για τον εντοπισμό του Mohamed Amra και των ενόπλων που τον βοήθησαν να δραπετεύσει.

Ανθρωποκυνηγητό έχουν εξαπολύσει οι αστυνομικές αρχές στη  βόρεια Γαλλία προκειμένου να εντοπίσουν τον Mohamed Amra, τον κρατούμενο που δραπέτευσε την Τρίτη έπειτα από ενέδρα ενόπλων σε σταθμό διοδίων στην Ενκαρβίλ, κατά τη διάρκεια μεταφοράς του.

Ο Mohamed Amra, γνωστός με το παρατσούκλι “La Mouche” (“Η μύγα”), κατάφερε να αποδράσει όταν ένα αυτοκίνητο εμβόλισε το όχημα με το οποίο μεταφερόταν στη φυλακή της Εβρέ έπειτα από δικαστική ακρόαση στη Ρουέν και ένοπλοι άνοιξαν πυρ με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δύο σωφρονιστικοί υπάλληλοι και να τραυματιστούν ακόμη τρεις.

«Έχουμε αναπτύξει πολλά μέσα για τον εντοπισμό όχι μόνο του δραπέτη, αλλά και της συμμορίας που τον απελευθέρωσε», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό RTL.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι «γίνονται τα πάντα για να βρεθούν οι δράστες».

Σε συνέντευξη Τύπου αργά το βράδυ της Τρίτης (14/5), η εισαγγελέας του Παρισιού Laure Beccuau δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι λίγο πριν από τις 11:00 τοπική ώρα (09:00 BST) την Τρίτη το φορτηγάκι που μετέφερε τον Amra διέσχισε την μπάρα διοδίων στην Incarville στην περιοχή Eure της βόρειας Γαλλίας και «αμέσως, ένα όχημα Peugeot το χτύπησε από μπροστά για να το σταματήσει».

Από το Peugeot «βγήκαν άνδρες με όπλα, στους οποίους προστέθηκαν άλλοι ένοπλοι άνδρες που βγήκαν από ένα Audi, το οποίο πιθανότατα ακολουθούσε το όχημα των φυλακών». «Πυροβόλησαν αρκετές φορές» κατά των δύο οχημάτων, σκοτώνοντας και τραυματίζοντας αστυνομικούς, πριν φύγουν από το σημείο και πάρουν μαζί τους τον Amra. Η εισαγγελέας του Παρισιού δήλωσε ότι δύο οχήματα που πιστεύεται ότι χρησιμοποιήθηκαν από τους εγκληματίες βρέθηκαν καμένα, σε διαφορετικά σημεία, αργότερα την Τρίτη.

Ο Γάλλος υπουργός Δικαιοσύνης Eric Dupond-Moretti δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ένας από τους αστυνομικούς που σκοτώθηκαν «αφήνει πίσω του μια σύζυγο και δύο παιδιά που επρόκειτο να γιορτάσουν τα 21α γενέθλιά τους σε δύο ημέρες» ενώ ο δεύτερος αξιωματικός που σκοτώθηκε, ηλικίας 34 ετών, αφήνει πίσω του μια σύζυγο που είναι πέντε μηνών έγκυος.

«Όλα – και εννοώ όλα – θα τεθούν σε εφαρμογή για να βρεθούν οι δράστες αυτού του άθλιου εγκλήματος», δήλωσε ο κ. Dupond-Moretti, προσθέτοντας ότι οι δράστες ήταν «άνθρωποι για τους οποίους η ζωή δεν έχει καμία αξία». Θα βρεθούν και θα τιμωρηθούν «με τρόπο ανάλογο του εγκλήματος», πρόσθεσε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η επίθεση προκάλεσε κύμα αντιδράσεων από τους εργαζόμενους στα σωφρονιστικά καταστήματα, οι οποίοι ανακοίνωσαν κινητοποιήσεις σήμερα ζητώντας να τους δοθούν περισσότερα μέσα για την αντιμετώπιση των κρατουμένων.

Οι δεσμοφύλακες «είχαν απλώς ένα Sig Sauer εναντίον όπλων πολέμου», κατήγγειλε ο Φρεντερίκ Λιακόφ υπεύθυνος του συνδικάτου FO- Justice στο σωφρονιστικό κατάστημα της Καν. Είναι η πρώτη φορά από το 1992 που χάνει τη ζωή του εργαζόμενος σε φυλακές εν ώρα υπηρεσίας στη Γαλλία.

Ποιος είναι Mohamed Amra

AFP

Πηγή που γνωρίζει την υπόθεση, μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων AFP, ανέφερε ότι ο δραπέτης είναι ο Mohamed Amra, γεννημένος το 1994.

Σύμφωνα με το BBC, o Amra είχε καταδικαστεί για διάρρηξη στις 10 Μαΐου και είχε παραπεμφθεί σε δίκη από τους εισαγγελείς της Μασσαλίας για μια απαγωγή που οδήγησε σε θάνατο.

Ο δικηγόρος του, Hugues Vigier, δήλωσε στο γαλλικό ειδησεογραφικό κανάλι BFMTV ότι «θα ήθελε να πιστεύει ότι [ο Amra] δεν γνώριζε για το σχέδιο απελευθέρωσής του». «Για μένα αυτό το σχέδιο δεν ταιριάζει με όσα γνωρίζω γι’ αυτόν. Αν είναι αυτός πίσω από αυτό, τότε απέτυχα να καταλάβω ποιος είναι”, πρόσθεσε ο κ. Vigier.

Σύμφωνα με ορισμένες αναφορές γαλλικών μέσων ενημέρωσης, ο Amra είχε προσπαθήσει να αποδράσει από το κελί του νωρίτερα αυτή την εβδομάδα προσπαθώντας να πριονίσει τα κάγκελα του κελιού.

Η εισαγγελέας  Laure Beccuau δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι ο Amra είχε 13 καταδίκες, με την πρώτη να χρονολογείται από τον Οκτώβριο του 2009 – όταν ήταν 15 ετών. Αν και ο 30χρονος σήμερα δεν ήταν «στενά επιτηρούμενος κρατούμενος», η εισαγγελέας του Παρισιού δήλωσε ότι η μεταφορά του απαιτούσε «συνοδεία επιπέδου τρία».

Δημοσιεύματα των γαλλικών μέσων ενημέρωσης υποστηρίζουν, δε, ότι θεωρείται βαρόνος ναρκωτικών. Ωστόσο, το ποινικό του μητρώο μέχρι σήμερα δεν περιλαμβάνει καταδίκες για αδικήματα που αφορούν ναρκωτικά, δήλωσε την Τρίτη η εισαγγελέας του Παρισιού.

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα