Ο πιο γρήγορος ανασχηματισμός και η… 5η φορά του Χρυσοχοΐδη

Διαβάζεται σε 4'
Ο Χρυσοχοΐδης στο Προστασίας του Πολίτη
Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είναι ο διάδοχος του Γιάννη Οικονόμου στον fast track ανασχηματισμό που ανακοίνωσε ο Παύλος Μαρινάκης μόλις έξι μήνες από την ορκωμοσία της κυβέρνησης.

Κάθε ανασχηματισμός έχει τα δικά του στατιστικά στοιχεία που τον κάνουν λίγο πιο “πικάντικο” για το ευρύ κοινό. Εν προκειμένω, ο νέος μίνι και fast track ανασχηματισμός της παρούσας κυβέρνησης, ήρθε μόλις έξι μήνες μετά την ανάληψη καθηκόντων της, όντας ένας εκ των πλέον σύντομων της σύγχρονης νεοελληνικής, πολιτικής ιστορίας. Από τη Μεταπολίτευση και μετά δηλαδή.

Φυσικά, η πιο γρήγορη αλλαγή είχε γίνει από τον… πολιτική της Αλλαγής, τον Ανδρέα Παπανδρέου και συγκεκριμένα τον Ιούλιο του 1985. Το ΠΑΣΟΚ είχε αναδειχθεί πρώτη δύναμη στις 5 Ιουνίου της ίδιας χρονιάς. Ένα μήνα και κάτι μετά, στις 26 Ιουλίου, ο Ανδρέας άλλαξε συνολικά 35 υπουργούς και στελέχη της κυβέρνησής του σε ένα ιστορικό “ξήλωμα”.

Τότε έκανε και την πρώτη εμφάνισή του ο μελλοντικός πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, παίρνοντας τη θέση του Γεράσιμου Αρσένη στο υπουργείο Οικονομικών, ενώ ο γιος του Ανδρέα, και επίσης μετέπειτα πρωθυπουργός, Γιώργος, είχε κάνει επίσης πολιτικό “ντεμπούτο” ως υφυπουργός Πολιτισμού.

Ο Ανδρέας είχε “ανασχηματίσει” επίσης και την πρώτη κυβέρνηση του ’81, ένα μόλις χρόνο μετά, όταν και άλλαξε περισσότερους από είκοσι υπουργούς και υφυπουργούς.

Από την άλλη, και σε αντίθεση με τον Ανδρέα, ο Σημίτης δεν επέλεγε συχνές αλλαγές κατά τη δική του διακυβέρνηση, καθώς έκανε ανασχηματισμό μετά από τρία ολόκληρα χρόνια που είχε στο “τιμόνι” της χώρας.

Από τη δική του μεριά, στα σχεδόν τριάμισι χρόνια της πρωθυπουργίας του ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης πρόλαβε και έκανε τρεις ανασχηματισμούς. Ο πρώτος “ηχηρός” ανασχηματισμός έγινε με την αποπομπή Σαμαρά λόγω των διαφωνιών του στο ζήτημα των Σκοπίων και ο δεύτερος έγινε με την παραίτηση του Σταύρου Δήμου, έπειτα από επικριτικά σχόλια σε βάρος του από τη σύζυγο του πρωθυπουργού Μαρίκα Μητσοτάκη.

Το “ρεκόρ” του Χρυσοχοΐδη

Στα τωρινά δεδομένα, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης επέστρεψε εκεί που… έχει συνηθίσει να υπάρχει, κοινώς στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, καταγράφοντας και εκείνος ένα δικό του ρεκόρ.

Αυτό γιατί επιστρέφει στο εν λόγω χαρτοφυλάκιο για πέμπτη φορά στην πολιτική του καριέρα.

Υπήρξε αρμόδιος υπουργός στην κυβέρνηση Σημίτη, τότε που έλαβε χώρα και η εξάρθρωση της 17 Νοέμβρη και του ΕΛΑ, ανέλαβε επίσης καθήκοντα με την κυβέρνηση Γιώργου Παπανδρέου, επανήλθε το 2012 για τρεις μήνες, επανεμφανίστηκε στις ίδιες αρμοδιότητες στην προηγούμενη κυβέρνηση Μητσοτάκη και η πέμπτη του θητεία μόλις ανακοινώθηκε. Στα νέα του καθήκοντα θα είναι η εφαρμογή των μέτρων κατά της οπαδικής βίας που ανακοινώθηκαν πριν λίγο καιρό και αποτελούν “συνέχεια” προηγούμενων ανεφάρμοστων μέτρων.

Ακόμη, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έχει διατελέσει υφυπουργός Εμπορίου στην κυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου το διάστημα 1994-1996 με υπουργό τον Κώστα Σημίτη, αλλά και υφυπουργός Ανάπτυξης (1996-1999) και υπουργός Δημόσιας Τάξης (1999-2003) στις κυβερνήσεις του Κώστα Σημίτη.

Σημειώνεται πως στην τελευταία του θητεία ως… “Σερίφης”, ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης χρεώνεται μεταξύ άλλων την “εισβολή” στο σπίτι του σκηνοθέτη Δημήτρη Ινδαρέ, αλλά και την υπέρμετρη καστολή εκ μέρους της Αστυνομίας με κορυφαίο περιστατικό τον ξυλοδαρμό ενός νεαρού από αστυνομικούς στη πλατεία της Νέας Σμύρνης, που οδήγησε στη μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας και τα επεισόδια που ακολούθησαν. Στα οποία επεισόδια, εμπλέκονταν και οργανωμένοι οπαδοί ομάδων, τους οποίους αναμένεται να βρει και πάλι “μπροστά” του.

Οι υπόλοιπες αλλαγές

Σημειώνεται πως στη θέση του κ. Χρυσοχοϊδη στο υπουργείο Υγείας μετακινήθηκε ο Άδωνις Γεωργιάδης.  Την θέση του υπουργού Εργασίας αναλαμβάνει η Δόμνα Μιχαηλίδου.

Την θέση του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη αναλαμβάνει ο Ανδρέας Νικολακόπουλος, ενώ υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων αναλαμβάνει η Ιωάννα Λυτρίβη.

Κυβερνητικές πηγές πάντως νωρίτερα υποστήριζαν ότι “κανείς δε μιλάει για ανασχηματισμό. Αλλά για στοχευμένες διορθωτικές κινήσεις, οι οποίες θα ανακοινωθούν εν ευθέτω χρόνω”, σε μια προσπάθεια υποβάθμισης του φερόμενου “ανασχηματισμού” σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα