Ο αρχιτέκτονας του ψηφιακού θαύματος της Εσθονίας αμισθί σύμβουλος του Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Ο αρχιτέκτονας του ψηφιακού θαύματος της Εσθονίας αμισθί σύμβουλος του Ψηφιακής Διακυβέρνησης
Ο πρώην πρόεδρος της Εσθονίας Toomas Hendrik Ilves (AP Photo/ Liis Treimann) AP

Ο Πιερρακάκης συγκροτεί με άρθρο στο αναπτυξιακό επιτροπή Ελλήνων και ξένων εμπειρογνωμόνων, που θα συντάξει την "ψηφιακή βίβλο"¨και θα δημιουργήσει ένα διεθνές δίκτυο επαφών. Επικεφαλής ο πρώην πρόεδρος της Εσθονίας Τόμας Χέντρικ Ιλβές

 Ο άνθρωπος που ηγήθηκε της ψηφιακής επανάστασης στην Εσθονία θα συμβουλεύει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης: Ο Τόμας Χέντρικ Ιλβές αναλαμβάνει επικεφαλής επιτροπής Ελλήνων και ξένων εμπειρογνωμόνων που συγκροτεί σε ανώτατο επίπεδο ο Κυριάκος Πιερρακάκης με άρθρο στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο. 

Ο Ιλβές θα προσφέρει τις υπηρεσίες του αμισθί στην επιτροπή, ο χαρακτήρας της οποίας θα είναι συμβουλευτικός. 

Η επιτροπή εμπειρογνωμόνων θα αναλάβει ειδικότερα να συντάξει την “ψηφιακή βίβλο”, δηλαδή τη συνολική στρατηγική ψηφιακού μετασχηματισμού η οποία σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα θα είναι έτοιμη στο τέλος του έτους- αρχές της επόμενης χρονιάς, καθώς και να “χτίσει” ένα διεθνές δίκτυο επαφών, το οποίο θα προσφέρει πρόσβαση σε εταιρείες ώστε να επενδύσουν στην Ελλάδα. 

Ο αριθμός των μελών της επιτροπής θα ορίζεται με υπουργική απόφαση και θα υπάρχει ευελιξία ως προς αυτό, καθώς είναι προφανές ότι εάν δεχθούν περισσότεροι από τις αρχικές προβλέψεις άνθρωποι του βεληνεκους του Ιλβές να συμβάλουν, από την κυβέρνηση δε θα πουν όχι. 

Ο Τόμας Χέντρικ Ιλβες διατέλεσε πρόεδρος της Εσθονίας από το 2006 μέχρι το 2016, την περίοδο δηλαδή της μεγάλης ψηφιακής επανάστασης στη χώρα. Γεννήθηκε στη Στοκχόλμη στις 26 Δεκεμβρίου του 1953 από γονείς Εσθονούς πρόσφυγες. Μεγάλωσε στις ΗΠΑ και ολοκλήρωσε τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση στο Νιου Τζέρσεϊ. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος στο RadioFreeEurope και υπηρέτησε ως πρεσβευτής στο Μεξικό, στον Καναδά και στις ΗΠΑ. Το 1996 έγινε υπουργός Εξωτερικών και το 1998 εξελέγη πρόεδρος του Κόμματος του Λαού, δημιουργώντας συμμαχία με τους Μετριοπαθείς. Το 1999 έγινε ξανά υπουργός Εξωτερικών μέχρι το 2002, οπότε και διαλύθηκε ο λεγόμενος «Τριπλός συνασπισμός». Εξελέγη ευρωβουλευτής το 2004 με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Εσθονίας, το οποίο αποτέλεσε εξέλιξη των Μετριοπαθών και το 2006 εξελέγη πρόεδρος της χώρας.   

Στο Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένοι με την αποδοχή από τον Ιλβές της πρότασης να βοηθήσει στον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας, καθώς το εστονικό παράδειγμα αν και δεν ειναι το πιο συναφές με την ελληνική πραγματικότητα καθώς η χώρα της Βαλτικής “χτίστηκε” εξαρχής ψηφιακά μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ, είναι όμως το παράδειγμα που θέλει η Ελλάδα να φτάσει. 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα