Ο Τσίπρας στη διάσκεψη για τη Λιβύη με φόντο μεταναστευτικό- ενέργεια

default image

Ο πρωθυπουργός θα μετέχει στη διεθνή διάσκεψη, που θα πραγματοποιηθεί στο Παλέρμο. Είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα προσκαλείται σε διεθνή σύνοδο για τη Λιβύη, γεγονός που η Αθήνα θεωρεί ότι αντανακλά τον ενισχυμένο ρόλο της χώρας μας ως πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή 

Στη Διεθνή Διάσκεψη για τη Λιβύη που θα πραγματοποιηθεί στο Παλέρμο με συμμετοχή ηγετών από χώρες της Βόρειας Αφρικής, αλλά και τον πρωθυπουργό της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, θα συμμετέχει σήμερα και αύριο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Στο περιθώριο της Διάσκεψης πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον Ιταλό Πρωθυπουργό Τζιουζέπε Κόντε, με την συζήτηση να εστιάζει στις εξελίξεις στην Ευρωζώνη, στις εν εξελίξει συζητήσεις για το επόμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ περιόδου 2021-2017, στα ενεργειακά, στη διαχείριση των προσφυγικών-μεταναστευτικών ροών και σε άλλα θέματα κοινού ενδιαφέροντος.  

Στη Διάσκεψη θα συζητηθούν θέματα που αφορούν στην διασφάλιση της σταθερότητας και της ασφάλειας στη Λιβύη και κυρίως η υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας στην προώθηση μίας, συναινετικής στο εσωτερικό της χώρας. Πολιτικής διαδικασίας που οφείλει να οδηγήσει στην άμεση διακοπή των συγκρούσεων, στην ενίσχυση των κρατικών θεσμών και στην ενοποίηση των στρατιωτικών δυνάμεων υπό κεντρική διοίκηση

Η χώρα μας προσκλήθηκε για πρώτη φορά σε Διεθνή Σύνοδο για τη Λιβύη γεγονός που αντανακλά τον ενισχυμένο ρόλο της ως πυλώνα σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή, σημειώνουν κυβερνητικές πηγές. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να τονίσει ότι η διασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας της Λιβύης με αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας, η κατοχύρωση σταθερών θεσμών με προάσπιση του κράτους δικαίου και η οικονομική ανάπτυξη της χώρας, αποτελούν προτεραιότητες για την Ελλάδα για την οποία εργάζεται και μέσω της ΕΕ.

Η Ελλάδα θα αναδείξει επίσης την ανάγκη για συνεργασία με τις χώρες της περιοχής, όπως η Αίγυπτος, στο πλαίσιο μιας νέας πολυεπίπεδης ευρωπαϊκής πολιτικής για τη Μεσόγειο που αφορά στην ασφάλεια, στην μετανάστευση, στην οικονομία και στην ενέργεια. Θα σταθεί δε στην ανάγκη αντιμετώπισης των γενεσιουργών αιτίων της μετανάστευσης μέσω της αποτελεσματικότερης συνεργασίας με χώρες της Αφρικής και της Ασίας, κάτι το οποίο θα έχει θετικές επιπτώσεις στην ασφάλεια της Μεσογείου και της Ε.Ε. συνολικά.

Παράλληλα θα αναφερθεί στην ανάγκη, να καθιερωθούν στη Λιβύη (σε συνεργασία με ΕΕ και UNHCR) αποτελεσματικές δομές διαχείρισης των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών καινα αυξηθούν οι θέσεις επανεγκατάστασης από την Λιβύη στην Ευρώπη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα