Ο Βούτσης με αιχμές για τη Ζωή: Δεν είμαστε καναλάρχες, δεν είμαστε ΜΚΟ, ινστιτούτα, δομές αλληλεγγύης

Ο Βούτσης με αιχμές για τη Ζωή: Δεν είμαστε καναλάρχες, δεν είμαστε ΜΚΟ, ινστιτούτα, δομές αλληλεγγύης
Στιμιότυπο από την συνεδριαση τησ ολομέλειας της βουλής για την εκλογή νέου Προέδρου και Αντιπροέδρων,Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2015 (EUROKINISSI/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ) Ευρωκίνηση

Συγκινημένος ο Νίκος Βούτσης ανέβηκε στο βήμα της βουλής και έδωσε το πλαίσιο όσων προτίθεται να δρομολογήσει από το αξίωμα του προέδρου της Βουλής. Χαρακτηριστικά ήταν τα "καρφιά" του νέου προεδρείου κατά της Κωνσταντοπούλου

Συγκινημένος ο Νίκος Βούτσης, ανέβηκε στο προεδρείο της Βουλής, αμέσως μετά την ανακοίνωση της εκλογής του και ευχαρίστησε το σώμα για την τιμή που του έκαναν. Ο κ. Βούτσης ανέφερε αρχικά πως θέλει να τηρηθεί ο άτυπος κανόνας της απόλυτης πλειοψηφίας 151 ψήφων και για τους αντιπροέδρους, στην ψηφοφορία του προεδρείου που ακολουθεί.

“Πρέπει να αναλογιστούμε την ιστορικότητα της πυκνής σε γεγονότα πολιτικής περίοδος που διανύουμε. Πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις που μας αφορούν, ως κομματικά σύνολα, ως άτομα και ως βουλή των Ελλήνων. Να αξιοποιήσουμε το γεγονός ότι ο λαός μας κλήθηκε τρεις φορές να γνωμοδοτήσει και να επιλέξει πολιτικές” σημείωσε.

Ο πρόεδρος της νέας βουλής μίλησε για τη νέα δανειακή συμφωνία: “Η Βουλή καλείται να έχει τη δικιά της συμβολή, να πυκνώσει και να δώσει ακόμα πιο ουσιαστικό περιεχόμενο στην κοινοβουλευτική διπλωματία, να θέσει προς αξιοποίηση προς την κυβέρνηση, που έχει την ευθύνη για την άσκηση πολιτικής, προβληματισμούς και συμπεράσματα που θα είναι χρήσιμα μέσα στη δύσκολη και διαρκή διαπραγμάτευση τόσο της συμφωνίας όσο και του μείζονος θέματος του χρέους”.

 

Να μην αφήσουμε σκιές στον πολιτικό βίο

Ο νέος πρόεδρος της Βουλής μίλησε και για τα φαινόμενα διαφθοράς και ανέφερε χαρακτηριστικά: “Δυστυχώς, αρκετές φορές δεν φαίνεται να συνειδητοποιούν κάποιοι ανάμεσά μας ότι οι αποφάσεις που παίρνουμε εδώ μέσα συνήθως επηρεάζουν καθοριστικά τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων και το ίδιο το μέλλον των παιδιών μας και της χώρας. Όχι μόνο πρέπει να εργαζόμαστε λοιπόν με τη συνείδηση της ευθύνης και το πρόταγμα της κοινωνικής ευαισθησίας, αλλά θα πρέπει να αποκλείσουμε κιόλας απολύτως όλες τις διαδικασίες και τις σκοτεινές διαδρομές που αναπαράγουν στοιχεία διαφθοράς, διαπλοκής, πολιτικού χρήματος και επιλεκτικής νομοθέτησης για την ενίσχυση ή την απαλλαγή ισχυρών οικονομικών συμφερόντων…”

Πάντως σε ό, τι αφορά στις επιτροπές της βουλής δεν δεσμεύτηκε για τη συνέχιση ή την παύση καμιάς από αυτές, στις οποίες είχε ποντάρει πολλά η απελθούσα πρόεδρος Ζωή Κωνσταντοπούλου και ανέφερε για αυτές θα αποφασίσει εκ νέου ή για πρώτη φορά η νέα βουλή. Αναφορικά με το ρόλο του κοινοβουλίου έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ευθύνη του για τον ορισμό ανεξαρτήτων αρχών, διοικήσεων ΔΕΚΟ, την αυστηρή τήρηση της διαδικασίας σχετικά με την άρση της ασυλίας των βουλευτών, αλλά και για την ταχεία διεκπεραίωση των δικογραφιών που αποστέλλονται στη βουλή.

Από την πλευρά του όμως προανήγγειλε διάλογο εντός του κοινοβουλίου με αξιοποίηση του Ιδρύματος της Βουλής: “Δεν μπορεί να αγνοούμε ή να παραγνωρίζουμε την σπουδαιότητα της αντιπαράθεσης που διεξάγεται για κρίσιμα καυτά θέματα όπως π.χ. αυτό των σύγχρονων προσφυγικών-μεταναστευτικών ροών από τις εμπόλεμες ζώνες προς την Ευρώπη, ή το μείζον θέμα της αμφιλεγόμενης και προβληματικής Διατλαντικής Συμφωνίας Εμπορίου και Επενδύσεων (ΤΤΙΡ) ή αυτό των αυξανόμενων αποσταθεροποιητικών τάσεων στην ευρύτερη γεωστρατηγική περιοχή μας”.

Τα καρφιά στη Ζωή Κωνσταντοπούλου

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του δεν ήταν λίγες οι φορές που ο Νίκος Βούτσης φωτογράφισε τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, διαχωρίζοντας τη θέση του από τα έργα και τις ημέρες της. Μιλώντας για το κανάλι της βουλής σημείωσε πως θα ήθελε να αναβαθμιστεί και είπε: “Δεν είμαστε καναλάρχες, δεν είμαστε ΜΚΟ, ινστιτούτα, δομές αλληλεγγύης”.

Άλλωστε και στην αρχή της ομιλίας του τόνισε τη δέσμευσή του να τηρείται ο κανονισμός της βουλής, να αναβαθμιστεί η λειτουργία της γενικά, να γίνει πιο ζωντανή και δημιουργική “χωρίς τυπολατρείες”, όπως είπε με νόημα.

Τέλος, λίγο πριν ολοκληρώσει την ομιλία του, έστρεψε για άλλη μια φορά τα βέλη του κατά της Κωσνταντοπούλου και γενικότερα των πρώην συντρόφων του που συνέστησαν τη Λαϊκή Ενότητα. “Γίνεται συχνά λόγος για πλημμελή λειτουργία του δημοκρατικού μας πολιτεύματος» είπε, προσθέτοντας πως «το γεγονός ότι η συγκυρία κατέστησε αναγκαία την αποδοχή μιας σειράς εξωγενών δεσμεύσεων έγινε αφορμή για να υψωθούν από ορισμένες πλευρές οι τόνοι για κατάλυση της Δημοκρατίας”.

“Οι εκδοχές αυτές δεν είναι μόνο πολιτικά προβληματικές είναι και ανιστόρητες και λογικά εσφαλμένες. Από τη μία μεριά σε μια χώρα όπως η Ελλάδα προσβάλλεται βάναυσα η ιστορική μας μνήμη. Δεν μετασχηματίζεται μόνο η πρόσληψη του παρελθόντος από τη στιγμή που μπορεί να ταυτίζεται ή έστω να ταυτίζεται κατ’ υπόνοια η Δημοκρατία μας με τις πραξικοπηματικές εκτροπές που γνωρίσαμε ως χώρα τόσο το παρών όσο και το μέλλον διαθλώνται μέσα από παραμορφωτικούς καθρέπτες” είπε χαρακτηριστικά ο νέος Πρόεδρος της Βουλής και συμπλήρωσε: “Η Δημοκρατία δεν μπορεί από μόνη της να αλλάξει τις δυσμενείς συγκυρίες ούτε να άρει τις αντιφάσεις της πραγματικότητας. Μπορεί όμως να εγγυηθεί ότι όλες οι υπεύθυνες πολιτικές αποφάσεις θα εξακολουθούν να λαμβάνονται στο αυστηρό πλαίσιο του Συντάγματος και των νόμων με μόνο κριτήριο το γενικό συμφέρον και με δημόσιο έλεγχο πάνω στις διαφαινόμενες συνέπειες. Κι αυτό είναι αδιαπραγμάτευτη αρχή, αξία γι αυτό αξίζει να αντιστεκόμαστε κατεξοχήν σε τέτοιες περιόδους που οι κίνδυνοι για την χώρα πολλαπλασιάζονται”

Οι αλλαγές στη λειτουργία της βουλής

Μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο Νίκος Βούτσης προανήγγειλε αλλαγές στη λειτουργία της βουλής. “Μέσω της αναδιάρθρωσης των οργανογραμμάτων ώστε να ανταποκρίνονται σε πραγματικές ανάγκες και σε πραγματικά μεγέθη, θα γίνει δυνατή και η αποκατάσταση ισότιμων όρων στις συνθήκες και τις σχέσεις εργασίας όλων των εργαζομένων στη Βουλή. Κανείς δεν πρέπει να έχει ή να του δημιουργηθεί αίσθημα ανασφάλειας” ανέφερε και τόνισε πως “όλοι και όλες πρέπει να συμβάλλουν ώστε η ισοτιμία, η ισονομία και η πραγματική αξιολόγηση της δουλειάς τους. Να τελειώσουν τα πελατειακά συστήματα και οι διακρίσεις, οι προνομιακές και επιλεκτικές καταστάσεις, που υπονομεύουν πέραν των άλλων και τις συναδελφικές σχέσεις των εργαζομένων”.

“Είναι απολύτως ώριμο το ζήτημα της συμπερίληψης  όλων των λεγόμενων Ειδικών Κανονισμών στο πλαίσιο του γενικού Κανονισμού της Βουλής και η άρση των υπαρχουσών διακρίσεων και ιδιότυπων σχέσεων που είχαν δημιουργηθεί” είπε. Επιπλέον μίλησε για οργάνωση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης σε όλες τις υπηρεσίες και σε όλους τους τομείς της καθημερινότητας και του κοινοβουλευτικού έργου και προανήγγειλε τη δημιουργία ειδικής υπηρεσίας και εξωτερικού γραφείου, ενός είδους ΚΕΠ της Βουλής, για την άμεση πρόσβαση σε ό,τι ζητούν οι πολίτες.

“Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά των Βουλευτών, όπου είχαν υπάρξει ουσιαστικές μειώσεις στο καθεστώς αποζημιώσεων και επιδομάτων το προηγούμενο διάστημα, θα συζητήσουμε και θα αποφασίσουμε άμεσα, δηλαδή στον τρέχοντα προϋπολογισμό της Βουλής, μέτρα που και η κυβέρνηση είχε εισηγηθεί και προαναγγείλει. Δηλαδή την εξομοίωση του φορολογικού καθεστώτος με όλους τους συμπολίτες μας και μείωση επί του βασικού μισθού” είπε.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα