Παπαδήμος: Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

default image

Ποικίλουν οι αντιδράσεις των πολιτικών κομμάτων για την επιλογή του Λουκά Παπαδήμου ως πρωθυπουργού της νέας μεταβατικής κυβέρνησης. Διαβάστε στο NEWS 247 αναλυτικά

Σε δηλώσεις του κατά την προσέλευσή  του στα γραφεία του κόμματος, στη Συγγρού, ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, υπογράμμισε, πως “ισχύει η συμφωνία που έγινε την περασμένη Κυριακή στην Προεδρία της Δημοκρατίας”, ενώ τόνισε, πως “άμεσα θα γίνουν εκλογές”.

Η Γενική Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα, χαρακτήρισε την επιλογή Παπαδήμα ως “επιθυμία της πλουτοκρατίας και της ΕΕ” και κάλεσε το λαό “απέναντι σ’αυτήν τη μαύρη συμμαχία”.

“Το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ και ο Καρατζαφέρης έθεσαν επικεφαλής της κυβερνητικής τους σύμπραξης τον τραπεζίτη Λ. Παπαδήμο, αυτή είναι η επιθυμία της ελληνικής πλουτοκρατίας και της ΕΕ”, είπε χαρακτηριστικά.

Αισιόδοξος για το μέλλον της χώρας δήλωσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρης, σε δηλώσεις του.

“Σήμερα είμαστε πολύ καλύτερα από ό,τι είμαστε χθες. Έχουμε έναν πρωθυπουργό που μπορεί να σταθεί στην Ευρώπη. Έχουμε τρεις πολιτικούς αρχηγούς, που υπεύθυνα σήμερα, ομόφωνα, κατέληξαν ότι η Ελλάδα δεν θα καταλήξει”, σχολίασε.

Ερωτηθείς αν του έχει προταθεί η θέση Αντιπροέδρου ή αν πρόκειται στελέχη του να αναλάβουν υπουργεία, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ ξεκαθάρισε, ότι “οι πολιτικοί αρχηγοί δεν θα είναι μέσα” στο νέο σχήμα.

Για “ωμή αλλοίωση της λαϊκης κυριαρχίας”, έκανε λόγο η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

“Η νέα κυβέρνηση και ο νέος πρωθυπουργός καλούνται να υλοποιήσουν μια πολιτική που δεν έχει δημοκρατική νομιμοποίηση. Και ως εκ τούτου, καταλληλότερος να αναλάβει αυτό το έργο είναι κάποιος, που δεν έχει εκλεγεί και δεν έχει λογοδοτήσει στον ελληνικό λαό”, ανέφερε.

“Η επιλογή του κ. Παπαδήμου αποτελεί εγγύηση, ότι θα συνεχιστεί η πολιτική αυτή, που μας έχει καταστρέψει. Είναι τραγικό, τη στιγμή που η συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου έχει ήδη καταρρεύσει, υπό το βάρος της ιταλικής κατάρρευσης, ο νέος πρωθυπουργός να ζητά νέες θυσίες”, ανέφερε και προσέθεσε:

“Τα κόμματα που θα στηρίξουν αυτήν την κυβέρνηση, είτε με συμμετοχή είτε με ανοχή, θα έχουν συνευθύνη για την κοινωνική διάλυση, τη συρρίκνωση της δημοκρατίας, την οικονομική και κοινωνική χρεοκοπία”.

Εκ μέρους της Δημοκρατικής Αριστεράς, ο Γρηγόρης Ψαριανός εξέφρασε την ικανοποίησή του για την τοποθέτησή του στη θέση του νέου πρωθυπουργού της χώρας.

“Είναι ένας άνθρωπος που μπορεί να αποτελεί εγγύηση, γιατί είναι αποδεκτός και από την κοινωνία και από το πολιτικό κατεστημένο και από τις τράπεζες, τα χρηματιστήρια, την Ευρώπη και το μέσο πολίτη”, ανέφερε.

“Νομίζω ότι δεν θα είναι μαριονέτα, δεν θα είναι κούριερ κανενός, ούτε διαμεσολαβητής του δικομματισμού και ταχυδακτυλουργός για να διατηρήσει τις ισορροπίες του δικομματισμού, που είναι γαντζωμένος στην εξουσία και δεν θέλει να αποχωρήσει”, πρόσθεσε.

“Με μεγάλη καθυστέρηση και μετά από παλινωδίες έγινε ένα σημαντικό βήμα, το οποίο χαιρετίζουμε”, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Συμμαχία, επισημαίνοντας πως θα στηρίξει τη νέα κυβέρνηση στη Βουλή.

“Η Δημοκρατική Συμμαχία θα στηρίξει την κυβέρνηση στη Βουλή, θα παρακολουθεί και θα παρεμβαίνει όποτε και όπως χρειάζεται και εύχεται να βάλει τις βάσεις της εξόδου από τα σημερινά αδιέξοδα. Ελπίζουμε τα πολιτικά κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση να κάνουν το ίδιο. Να στηρίξουν τη νέα κυβέρνηση με ειλικρίνεια, χωρίς να έχουν το βλέμμα στις επόμενες εκλογές”, ανέφερε ακόμη.

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Άρματος Πολιτών, Γιάννης Δημαράς, μίλησε για “κυβέρνηση στις υπηρεσίες των τραπεζιτών και των αγορών”, που δεν έχει την εντολή του λαού και τόνισε ότι η μόνη λύση είναι οι εκλογές.

“Μετά από τόσες μέρες, αφού καταπατήθηκαν οι δημοκρατικοί θεσμοί και το Σύνταγμα, κατάφεραν, τελικά, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, με τη συνδρομή του κ. Καρατζαφέρη, να επιλέξουν κυβέρνηση”, είπε.

Την ικανοποίησή της για την ολοκλήρωση της προσπάθειας ανάδειξης πρωθυπουργού ευρείας αποδοχής εξέφρασε η Δράση.

Για “υποχρέωση να διαχειριστεί αποτελεσματικά τις επείγουσες υποθέσεις της χώρας και να την οδηγήσει χωρίς καθυστέρηση σε εκλογές” κάνουν λόγο οι Οικολόγοι – Πράσινοι.

“Ο κ. Παπαδήμος οφείλει να διευκρινίσει στους πολίτες το πώς σκοπεύει να χειριστεί τις διαπραγματεύσεις για τη δανειακή σύμβαση και το κούρεμα τη στιγμή που πρόσφατα είχε εκφράσει δημόσια τις επιφυλάξεις του. Τώρα που πια φαίνεται καθαρά ότι οι σημερινές πολιτικές σε ευρωπαϊκό επίπεδο θέτουν σε κίνδυνο όλη την ευρωζώνη, περιμένουμε μια καθαρή τοποθέτησή του για το αν, πού και πως θα αλλάξει πολιτική”, τόνισαν σε ανακοίνωσή τους.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα