Όλα όσα έγιναν στο δείπνο για τον Ομπάμα

Όλα όσα έγιναν στο δείπνο για τον Ομπάμα

Διαβάστε στο ρεπορτάζ του NEWS 247 τι έγινε στο χθεσινό δείπνο που παρέθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προς τιμήν του Μπάρακ Ομπάμα, αλλά και ποια είναι η πρώτη αποτίμηση που κάνουν στο Μαξίμου για την επίσκεψή του. Το μενού και οι καλεσμένοι

Με τα χαμόγελα και τις φιλοφρονήσεις τόσο στο Προεδρικό Μέγαρο όσο και στο Μέγαρο Μαξίμου να περισσεύουν ολοκληρώθηκε η πρώτη ημέρα της επίσκεψης του Μπάρακ Ομπάμα στην Αθήνα.

Από το κυβερνητικό στρατόπεδο κάνουν λόγο για ένα ιδιαιτέρως θερμό κλίμα και δηλώνουν πολύ ικανοποιημένοι από τα πολλαπλά μηνύματα που επέλεξε να στείλει ο απερχόμενος Αμερικανός πρόεδρος τόσο για το χρέος όσο και για το προσφυγικό.

Το δείπνο που παρέθεσε ο Προκόπης Παυλόπουλος προς τιμήν του Μπάρακ Ομπάμα ολοκληρώθηκε γύρω στις 9.30 το βράδυ με το μενού να περιλαμβάνει γαρίδες με ρύζι, σφυρίδα και γλυκό κάστανο. Παιδική χορωδία της λυρικής σκηνής τραγούδησε Μίκη Θεοδωράκη και Μάνο Χατζηδάκι, αλλά και το “Imagine” του Τζον Λένον. Ο Αμερικανός πρόεδρος ενθουσιάστηκε και έσπευσε να φωτογραφηθεί μαζί τους , ενώ σύμφωνα με πληροφορίες δεν «χάλασε το χατίρι» για φωτογραφίες ούτε στην υπουργό Τουρισμό Έλενα Κουντουρά, αλλά ούτε σε συνεργάτες του πρωθυπουργού.

Παρόντες στο δείπνο από την ελληνική πλευρά ήταν ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ο Γιάννης Δραγασάκης, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Δημήτρης Παπαδημητρίου, ο Νίκος Παππάς, ο Γιάννης Μουζάλας, ο Νίκος Κοτζιάς, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, η Έλενα Κουντουρά, ο Πάνος Καμμένος, η Λυδία Κονιόδρου, ο Γιώργος Χουλιαράκης, ο Γιάννης Αμανατίδης, ο Νίκος Τόσκας και ο Μιχάλης Καλογήρου. Από τους πολιτικούς αρχηγούς καλεσμένος ήταν μόνο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ το παρών έδωσαν επίσης η Μαριάννα Βαρδινογιάννη, η Μαριάνα Λάτση, αλλά και οι Κώστας Μίχαλος και Ανδρέας Ανδρεάδης.

Ικανοποίηση από Μαξίμου

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως στο κυβερνητικό στρατόπεδο έχει ήδη κερδίσει από την παρουσία του απερχόμενου Αμερικανού προέδρου αυτό ακριβώς που ζητούσε. Μια ξεκάθαρη στήριξη για την ελάφρυνση στο θέμα του χρέους σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι πολιτικές λιτότητας στην Ελλάδα δεν θα πρέπει να συνεχιστούν.

Η ρητορική «κάντε τα μαθήματά σας» που συνδύαζε την ελάφρυνση του χρέους με δημοσιονομικά μέτρα φαίνεται να ολοκληρώνει τον κύκλος της, αναφέρουν οι ίδιες πηγές και το μόνο που ζητείται, πλέον είναι μέτρα διαρθρωτικά, τα οποία η ελληνική πλευρά είναι διατεθειμένη να προχωρήσει.

Είναι σαφές πως η κυβέρνηση προσδοκά πολλά από την επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει στο Βερολίνο ελπίζοντας παράλληλα και σε μια θετική στάση από την πλευρά της Καγκελαρίας. Αισιόδοξος, άλλωστε εμφανίστηκε και ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου.

Αυτό που φέρεται να τόνισε ο πρωθυπουργός στο τετ α τετ που είχε με τον Αμερικανό πρόεδρος είναι η επιμονή της ελληνικής κυβέρνησης να ολοκληρώσει την β΄ αξιολόγηση σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα, χωρίς αχρείαστες καθυστερήσεις, δείχνοντας προς την πλευρά του ΔΝΤ.

Η τελευταία ομιλία στην Αθήνα

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως σήμερα το πρωί ο Αμερικανός πρόεδρος θα επισκεφτεί την Ακρόπολη, όπου ήταν και ένας από τους βασικούς λόγους της επίσκεψης του στην Αθήνα.

Στις 1.50 το μεσημέρι θα πραγματοποιήσει την ομιλία του στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος που θα είναι μια από τις τελευταίες συμβολικές ομιλίες του πριν φύγει από τον Λευκό Οίκο. Για αυτό το λόγο από πολλά ξένα μέσα μαζικής ενημέρωσης την έχουν χαρακτηριστεί ιστορική κυρίως για τα μηνύματα που θα στείλει και την «παρακαταθήκη» που θα επιχειρήσει να αφήσει στην Προεδρία των ΗΠΑ μετά την οχταετή θητεία του.

(Φωτογραφία: Sooc.gr)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα