Ξεκινά η ονοματολογία για Πρόεδρο Δημοκρατίας – Το μήνυμα συναίνεσης Μητσοτάκη

Ξεκινά η ονοματολογία για Πρόεδρο Δημοκρατίας – Το μήνυμα συναίνεσης Μητσοτάκη
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή Eurokinissi

Μετά την αναθεώρηση του Συντάγματος και την αποσύνδεση της προεδρικής εκλογής από πρόωρες εκλογές, ανοίγει η συζήτηση για το πρόσωπο. Τα σενάρια που πυροδότησε η παρέμβαση του πρωθυπουργού και το ενδεχόμενο αρώματος γυναίκας.

Η συζήτηση για το πρόσωπο που θα προτείνει η Νέα Δημοκρατία για την Προεδρία της Δημοκρατίας αναμένεται να ανοίξει πλέον και “επίσημα” μετά την αναθεώρηση του Συντάγματος και την αποσύνδεση της προεδρικής εκλογής από πρόωρες εκλογές.

Η διαδικασία που προβλέπεται πλέον αφορά στην εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας από τη Βουλή με πέντε διαδοχικές ψηφοφορίες με απαιτούμενη πλειοψηφία 200 βουλευτών στην πρώτη και στη δεύτερη, 180 στην τρίτη, 151 στην τέταρτη και στην πέμπτη ψηφοφορία σχετική πλειοψηφία. Δηλαδή Πρόεδρος Δημοκρατίας θα μπορεί να εκλεγεί με απλή πλειοψηφία και θεωρητικά ακόμη και με λιγότερες από 151 ψήφους, αν και όπως επισήμανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης καμία κυβέρνηση που διαθέτει αυτοδυναμία και παραπάνω από 151 βουλευτές δε θα μπορεί να “σταθεί” πολιτικά εκλέγοντας πρόεδρο μειοψηφίας.

Το σημείο της ομιλίας του πρωθυπουργού όμως που προκάλεσε το μεγαλύτερο ενδιαφέρον και “άναψε” την ονοματολογία ήταν το εξής: “Η συνταγματική πρόβλεψη για τελική εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας με απλή πλειοψηφία δεν αναιρεί την πολιτική ευθύνη της εκάστοτε πλειοψηφίας να αναζητεί πρόσωπο το οποίο θα εξασφαλίζει τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση”. Και αυτό διότι ο κ.Μητσοτάκης έτσι ξεκαθάρισε την πρόθεση του να αναζητήσει υποψήφιο, τον οποίο θα ψηφίσουν και άλλα κόμματα πέραν της ΝΔ.

Το ερώτημα είναι προς ποια κατεύθυνση θα αναζητήσει τη συναίνεση ο κ.Μητσοτάκης και άρα ποια θα είναι τα πολιτικά χαρακτηριστικά του προσώπου που θα επιλέξει. Ο σημερινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος έχει ένθερμους υποστηρικτές στην κοινοβουλευτική ομάδα, κυρίως από το καραμανλικό στρατόπεδο, ενώ θα τον στήριζε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Όμως δε θα τον ψήφιζε το Κίνημα Αλλαγής και ο κ.Μητσοτάκης φέρεται να είχε συμφωνήσει με τη Φώφη Γεννηματά κατά τη συνάντηση τους για τον εκλογικό νόμο να αναζητήσουν κοινό τόπο στο πρόσωπο του υποψηφίου Προέδρου της Δημοκρατίας.

Η κ.Γεννηματά ως γνωστόν έχει πολλάκις δηλώσει δημόσια ότι ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να προέρχεται από την κεντροαριστερά, κάτι βεβαίως που αποκλείει και τον Αντώνη Σαμαρά, για υποψηφιότητα του οποίου πιέζουν σαμαρικοί βουλευτές, αν και ούτως ή άλλως αυτό το σενάριο δε φαίνεται να έχει τεθεί στην πραγματικότητα στο τραπέζι.

Από την άλλη βέβαια μία υποψηφιότητα πολιτικού προσώπου από την κεντροαριστερά ενδέχεται να προκαλέσει αναταράξεις στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ.

Γίνεται επομένως κατανοητό ότι αν και θεωρητικά και βάσει του Συντάγματος αλλά και λόγω της κυριαρχίας στο πολιτικό σκηνικό, ο κ.Μητσοτάκης μπορεί να επιλέξει όποιο πρόσωπο επιθυμεί, εκ των πραγμάτων καλείται να λάβει λεπτές ισορροπίες υπόψη προκειμένου να μπορέσει να εκπληρώσει τη συνταγματική επιταγή της συναίνεσης, η οποία όπως ο ίδιος επισήμανε παραμένει και μετά την αναθεώρηση.

Στο εσωτερικό της ΝΔ πάντως πολλοί λένε ότι ότι μία λύση με στόχο τη συναίνεση θα ήταν ένα μη πολιτικό πρόσωπο που να μην έχει κατ ανάγκην γαλάζιες κομματικές αναφορές, ενώ πολλοί εκτιμούν ότι θα μπορούσε ο κ.Μητσοτάκης να προτείνει την πρώτη γυναίκα Πρόεδρο Δημοκρατίας.

Σημειωτέον πάντως ότι από το Μαξίμου αποφεύγουν αυστηρά να μπουν σε ονοματολογία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα