Οταν η ΕΥΠ πέρασε στον Πρωθυπουργό: Ο πρώτος νόμος της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Οταν η ΕΥΠ πέρασε στον Πρωθυπουργό: Ο πρώτος νόμος της κυβέρνησης Μητσοτάκη
Το πρώτο υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη Eurokinissi

Είναι ο ίδιος ο νόμος περί επιτελικού κράτους που βάζει τον Πρωθυπουργό στο κάδρο των ευθυνών για τις παλινωδίες της ΕΥΠ στο ζήτημα των παρακολούθησεων.

Λίγες ημέρες μόνο μετά την εκλογή της και το σχηματισμό της, η κυβέρνηση Μητσοτάκη έδωσε προς δημόσια διαβούλευση (και εν συνεχεία ψήφισε μέσα στον Αύγουστο του 2019) το νόμο περί επιτελικού κράτους, το βασικό της μπούσουλα δηλαδή πάνω στον οποίο θα στήριζε στη συνέχεια το σύνολο της πολιτικής της.

Ο νόμος, που πήρε τον κωδικό 4622/2019 λέγεται, ότι ήταν σχεδόν έτοιμος πριν τη θριαμβευτική νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές της 7ης Ιουλίου του 2019, κάτι που έτσι και αλλιώς ουδέποτε διαψεύστηκε από επίσημα χείλη.

Ο νόμος αυτός κατατέθηκε στη Βουλή στις 26 Ιουλίου του 2019 και μεταξύ άλλων προέβλεπε (και προβλέπει ακόμα)

  • Συνιστάται η Προεδρία της Κυβέρνησης, ως αυτοτελής επιτελική δημόσια υπηρεσία, υπαγόμενη στον Πρωθυπουργό, η οποία αποτελείται από τις ρητά μνημονευόμενες Υπηρεσίες (Γενική Γραμματεία Πρωθυπουργού, Γενική Γραμματεία Νομικών και Κοινοβουλευτικών Θεμάτων κ.λπ.) και παράλληλα, καταργείται η Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης.
  • Στην Προεδρία της Κυβέρνησης, στην οποία υπάγεται εφεξής η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (Ε.Υ.Π.), συνιστώνται η Μονάδα Διοικητικής και Οικονομικής Υποστήριξης, επιπέδου Γενικής Διεύθυνσης, με τις μνημονευόμενες αρμοδιότητες, οι Γενικές Γραμματείες Συντονισμού (Εσωτερικών Πολιτικών και Οικονομικών και Αναπτυξιακών Σχέσεων) καθώς η Ειδική Γραμματεία Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος (Ο.Π.Σ.) παρακολούθησης του κυβερνητικού έργου.

Με απλά λόγια η ΕΥΠ είχε πλέον μόνο ένα πρόσωπο στο οποίο λογοδοτούσε, τον Πρωθυπουργό. Το ίδιο έγινε παράλληλα τόσο για την ΕΡΤ όσο και για το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, τα δύο δηλαδή κρατικά ΜΜΕ.

Αμέσως μετά την κατάθεση του νομοσχεδίου, η αντιπολίτευση επεσήμανε το παράδοξο του πράγματος, να υπάγεται δηλαδή μία τόσο κρίσιμη υπηρεσία όπως η ΕΥΠ, απευθείας στην προεδρία της Κυβέρνησης, δηλαδή στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Αντί για σύγχρονες δομές, υπερσυγκεντρώνονται πολιτικές και εκτελεστικές αρμοδιότητες, σε ένα πρόσωπο, στον πρωθυπουργό. Εκεί εντάσσονται η ΕΥΠ, η ΕΡΤ, το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο διορισμός του διοικητή της δήθεν καινοτόμας αρχής διαφάνειας” έλεγε χαρακτηριστικά στη Βουλή, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Χρίστος Σπίρτζης.

Ο συνάδελφός του ΠΑΣΟΚ, Χάρης Καστανίδης σημείωνε: «”Το νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση στη Βουλή δεν έχει καμία σχέση με τη συγκρότηση του επιτελικού κράτους. Δημιουργείται μία γιγαντιαία δημόσια υπηρεσία, η Προεδρία της Κυβέρνησης, η οποία υπάγεται απευθείας στον πρωθυπουργό, με ισχυρές αρμοδιότητες συντονισμού και εποπτείας των δημόσιων πολιτικών, με εξαιρετικές πρόσθετες αρμοδιότητες… Η δημιουργία μιας τέτοιας θηριώδους υπηρεσίας ενισχύει ακόμα περισσότερο το πρωθυπουργικό-κεντρικό μοντέλο διακυβέρνησης της χώρας, κάτι με το οποίο είμαστε εντελώς αντίθετοι”.

Από τα παραπάνω γίνεται κάτι παραπάνω από ξεκάθαρο ότι η όποια αστοχία της ΕΥΠ πρέπει να χρεώνεται απευθείας στον Πρωθυπουργό. Και εδώ δεν μιλάμε για μία απλή αστοχία, αλλά για την επιχείρηση παγίδευσης του αρχηγού του τρίτου κοινοβουλευτικού κόμματος της χώρας!

Η παραίτηση του κ. Κοντολέοντα, άρα, όχι μόνο δεν απαλλάσσει τον Πρωθυπουργό από τις ευθύνες του αλλά αντίθετα “δείχνει” καθαρά ότι η πολιτική ευθύνη για αυτό το σκάνδαλο, γιατί περί σκανδάλου πρόκειται, βαραίνει τον πολιτικό προϊστάμενο του πρώην επικεφαλής της ΕΥΠ που δεν είναι άλλος από τον Κυριάκο Μητσοτάκη όπως προβλέπεται στο νόμο περί επιτελικού κράτους.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα