Πανεπιστημιακό άσυλο: Έως την Τετάρτη το σχετικό νομοσχέδιο

Πανεπιστημιακό άσυλο: Έως την Τετάρτη το σχετικό νομοσχέδιο
Το κτήριο του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Eurokinissi

Στη Βουλή το αργότερο έως την Τετάρτη θα κατατεθεί το σχετικό νομοσχέδιο με τον πρωθυπουργό να κάνει λόγο για "άσυλο της παρανομίας και της παραβατικότητας".

Άμεσα, το αργότερο μέχρι την Τετάρτη, η κυβέρνηση καταθέτει στη Βουλή το διυπουργικό νομοσχέδιο που περιλαμβάνει μία σειρά από αλλαγές και παρεμβάσεις σε θέματα, στα οποία το Μέγαρο Μαξίμου δίνει προτεραιότητα.

Συγκεκριμένα θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την αλλαγή της διάταξης για το πανεπιστημιακό άσυλο προκειμένου, όπως έχει δεσμευτεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, να δοθεί τέλος στο «άσυλο της παρανομίας και της παραβατικότητας».

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μητσοτάκης κατά τη δευτερολογία του στις προγραμματικές διερωτήθηκε τι θα κάνει το ΚΙΝΑΛ και εάν θα αλλάξει θέση για το άσυλο ενώ το ΠΑΣΟΚ ήταν που είχε φέρει το νόμο Διαμαντοπούλου, σχόλιο που προκάλεσε την έντονη διαμαρτυρία της Φώφης Γεννηματά, η οποία ως φαίνεται ενοχλήθηκε σφόδρα.

Η κυβέρνηση θα ήθελε το άσυλο να ψηφιστεί και από άλλα κόμματα ή βουλευτές άλλων κομμάτων, ώστε να καταδειχθεί ότι υπάρχει μία ευρύτερη συναίνεση για το θέμα αυτό. Η Χαριλάου Τρικούπη όμως αν και δείχνει διατεθειμένη για συναίνεση υπό όρους στον εκλογικό νόμο, δε φαίνεται να έχει τη διάθεση να συνταχθεί με την κυβέρνηση στο θέμα του ασύλου, αν και υπάρχουν βουλευτές του ΚΙΝΑΛ που έχουν εκφραστεί υπέρ. Ο κ.Μητσοτάκης προφανώς ασκώντας πίεση στο ΚΙΝΑΛ στοχεύει και στο ακροατήριο του κέντρου που όμως είναι υπέρ κινήσεων όπως η κατάργηση του ασύλου, καθώς γνωρίζει και το έχει δηλώσει πως δεν αρκεί να απευθύνεται σε όσους ψήφισαν ΝΔ αλλά σε όλους τους πολίτες, προκειμένου η κυβέρνηση του να έχει μία ευρύτερη “ανοχή”.

Εν τω μεταξύ το νομοσχέδιο θα δίνει επίσης λύση στο πρόβλημα της κυβερνησιμότητας των ΟΤΑ δεδομένου ότι υπάρχουν π.χ. Δήμοι στους οποίους η παράταξη του δημάρχου διαθέτει λιγότερους δημοτικούς συμβούλους από τη δημοτική παράταξη της αντιπολίτευσης.

Επιπλέον στο διϋπουργικό νομοσχέδιο θα περιλαμβάνεται η ψηφιακή σύνταξη, ώστε να σταματήσει το φαινόμενο των εκκρεμών προς έκδοση συντάξεων, αλλά και διάταξη με την οποία θα δίνεται η δυνατότητα στους ασθενείς βαρέων νοσημάτων να προμηθεύονται τα φάρμακά τους στο σπίτι.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα