Παρέμβαση Ομπάμα αναμένει η Αθήνα

Παρέμβαση Ομπάμα αναμένει η Αθήνα

Την ώρα που ξεκινά ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς ο Αλέξης Τσίπρας θα υποδέχεται τον Μπάρακ Ομπάμα στην Αθήνα με τις προσδοκίες της ελληνικής πλευράς να εστιάζονται στο ζήτημα του χρέους και στο προσφυγικό προσβλέποντας σε μια δήλωση στήριξης από τον απερχόμενο Αμερικανό πρόεδρο.

Στις 2.30 το μεσημέρι αναμένεται ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, να περάσει το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου και στο κυβερνητικό στρατόπεδο εξακολουθούν να δίνουν ιδιαίτερη σημασία στην επίσκεψη παρά το γεγονός της εκλογής του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ.

Η ατζέντα των θεμάτων είναι πλούσια με την ελληνική πλευρά να προσβλέπει πως ο Μπάρακ Ομπάμα μπορεί να στείλει μηνύματα στήριξης για ζητήματα όπως το χρέος,  το προσφυγικό ή το Κυπριακό αφήνοντας την δική του σφραγίδα πριν αποχωρήσει από τον Λευκό Οίκο.

Σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να αναφερθεί στην ανάγκη διευθέτησης του ελληνικού χρέους με την Ελλάδα να βρίσκεται σε μια πορεία ανάκαμψης. Σημαντική θεωρούν δίπλα του την παρουσία του υπουργού Οικονομικών Τζακ Λιου, ο οποίος το καλοκαίρι είχε δηλώσει πως η λύση πρέπει να δοθεί πριν από τον αποχώρηση του Μπάρακ Ομπάμα από τον Λευκό Οίκο στις 20 Ιανουαρίου. Μέχρι τότε θα έχει προχωρήσει σημαντικά τόσο το κλείσιμο της αξιολόγησης όσο και η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Θα έχει προηγηθεί και το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου όπου το Μαξίμου προσβλέπει στην εξειδίκευση των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το ελληνικό χρέος.

Στην Αθήνα θεωρούν σημαντικό το γεγονός πως την Τετάρτη ο απερχόμενος Αμερικανός πρόεδρος θα ταξιδέψει στο Βερολίνο προκειμένου να θέσει το ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους και στην Άνγκελα Μέρκελ ενταγμένο μέσα στο ευρύτερο ευρωπαϊκό πλαίσιο.

  • Σε σχέση με το προσφυγικό το ζητούμενο είναι μια συνολική λύση του ζητήματος με καταμερισμό ευθυνών και ταυτόχρονη στήριξη της συμφωνίας Ε.Ε – Τουρκίας.
  • Η ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή αναμένεται να απασχολήσει του δυο ηγέτες με κύριο στόχο την καταπολέμηση της τρομοκρατίας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.
  • Δίκαιη και συνολική λύση για το Κυπριακό. Σημειώνεται πως ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης θα βρεθεί στην Αθήνα την Τετάρτη και αναμένεται να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό.
  • Στα ενεργειακά η ελληνική πλευρά προσβλέπει στην εμβάθυνση της συνεργασίας με στόχο να καταστεί η χώρα μας ενεργειακός κόμβος.
  • Αναμένεται με την παρουσία Ελληνοαμερικανών επιχειρηματιών στη χώρα μας να ανοίξει ένας μεγαλύτερος δίαυλος επικοινωνίας με ενδιάμεση κρίκο την Ομογενειακή κοινότητα και στόχο τις επενδύσεις.

Ο Αλέξης Τσίπρας με τον Μπάρακ Ομπάμα θα απαντήσουν στις ερωτήσεις 4 δημοσιογράφων (2 Ελλήνων – 2 ξένων ανταποκριτών) το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ θα έχουν την ευκαιρία να ξανασυναντηθούν στις 7.30 το βράδυ στο δείπνο που παραθέτει ο Προκόπης Παυλόπουλος στο Προεδρικό Μέγαρο.

Αύριο νωρίς το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί η ομιλία του Αμερικανού Προέδρου στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Τις επόμενες ημέρες ο πρωθυπουργός αναμένεται να έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα