Πιερρακάκης: Fake news τα σενάρια για υποχρηματοδότηση των δημόσιων Πανεπιστημίων

Διαβάζεται σε 4'
Ο Κυριάκος Πιερρακάκης
Ο Κυριάκος Πιερρακάκης Eurokinissi

Κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας, ο Κυριάκος Πιερρακάκης υπεραμύνθηκε των νέων νομοθετικών πρωτοβουλιών για τα Πανεπιστήμια.

Η χρηματοδότηση που δίνεται φέτος για το δημόσιο πανεπιστήμιο είναι πολύ μεγάλη και ξεπερνά το ένα δισ. ευρώ“, τόνισε χαρακτηριστικά, ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, χαρακτηρίζοντας “ανακριβείς, φανταστικά σενάρια και fake news“, τις κατηγορίες κατά της κυβέρνησης για υποχρηματοδότηση, υποβάθμιση και απαξίωση των δημόσιων ΑΕΙ, με στόχο την ενίσχυση της ιδιωτικής εκπαίδευσης.

Κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας, για την “ενίσχυση και αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης”, ο κ. Πιερρακάκης υπεραμύνθηκε των νέων νομοθετικών πρωτοβουλιών που προωθεί η κυβέρνηση, τονίζοντας ότι η παρούσα μεταρρύθμιση είναι μια πρώτη από πολλές άλλες που θα ακολουθήσουν.

 

Και ο κ. Πιερρακάκης συνέχισε: “Να πω ότι αυτή η χρηματοδότηση δεν συναρτάται πάντοτε από τη συνθήκη της βούλησης μας αλλά από τις δημοσιονομικές συνθήκες και αυτό το γνωρίζει καλά όποιος κυβερνά αυτό τον τόπο. Επίσης γνωρίζουμε ότι πέρα από τον τακτικό προϋπολογισμό, υπάρχουνε και άλλα πρόσθετα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το ΕΣΠΑ, το Ταμείο Ανάκαμψης ενώ υπάρχουν και τα ΣΔΙΤ“.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Πιερρακάκης, “από το Ταμείο Ανάκαμψης, ειδικά τώρα ενδεικτικά αναφέρω ότι τα δημόσια πανεπιστήμια θα λάβουν επιπροσθέτως 113 εκατ. ευρώ για αγορά ερευνητικού εξοπλισμού και ενίσχυση καινοτομικής δραστηριότητας“.

Είναι σαν ένα δεύτερο τακτικό προϋπολογισμό στοχευμένο στην έρευνα, και βέβαια πρόσθετα κονδύλια από το ΕΣΠΑ της τάξεως των 300 εκατ. ευρώ, και περίπου 700 εκατ. σε ΣΔΙΤ για εθνικές εστίες. Αν κανείς τα αθροίσει αυτά, η χρηματοδότηση που δίνεται στο δημόσιο πανεπιστήμιο είναι πολύ μεγάλη και ξεπερνά το ένα δισ. ευρώ“, τόνισε ο υπουργός Παιδείας και συμπλήρωσε:

Πρέπει να αυξηθεί περαιτέρω; Καθέτως ναι. Δεν διαφωνήσει κανείς σε αυτή τη αίθουσα με αυτό, αλλά από κει και πέρα, το να λέμε ότι υπάρχει υποβάθμιση της χρηματοδότησης τους, όταν η χρηματοδότηση αυξάνεται συστηματικά, δεν είναι τίποτα άλλο παρά fake news“.

“Χρειάζεται να θέσουμε τη χώρα σε κίνηση. Διάλογος θα υπάρξει. Αυτό όμως που θα υπάρξει ακόμα περισσότερο θα είναι ορμή, ταχύτητα, μεταρρυθμιστική φορά και διάθεση για πολύ μεγάλες αλλαγές“, κατέληξε ο κ. Πιερρακάκης.

Η ανάρτηση στο TikTok

Μήνυμα για τη μεταρρύθμιση της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης έστειλε στη συνέχεια ο υπουργός Παιδείας σε μήνυμά του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.«Δημιουργούμε τα ΚΕΕΚ (Κέντρα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης) με 60 campuses σε όλη τη χώρα, τα οποία θα στοχεύσουν θεματικά στις ανάγκες κάθε τοπικής οικονομίας και κοινωνίας» υπογραμμίζει ο υπουργός Παιδείας.

Σημείωσε ότι τα ΕΠΑΛ, τα ΙΕΚ που μετονομάζονται σε ΣΑΕΚ και τα ΕΚ θα συνυπάρχουν πλέον στο πλαίσιο ενός ΚΕΕΚ, στο οποίο θα περάσουν και τα ΓΕΑΣ (Γραφείο Επαγγελματικής Ανάπτυξης και Σταδιοδρομίας). Επί παραδείγματι ανέφερε ο κ. Πιερρακάκης το πρότυπο ΕΠΑΛ Περάματος, ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη. «Και μόνο πηγαίνοντας κανείς εκεί μπορεί να καταλάβει πώς πρέπει να στοχευτεί, πού πρέπει να εστιάσει. Το ίδιο θα συμβεί και σε κάθε γωνιά της χώρας».

Δεύτερον, όπως επισήμανε, μετονομάζονται σε Σχολές Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης και αποκτούν 130 νέους οδηγούς κατάρτισης, 130 νέες ειδικότητες και 130 νέα επαγγέλματα τα οποία είναι συμβατά με την εποχή μας.

Τρίτον, ο υπουργός Παιδείας ανέφερε πως η χώρα επενδύει 114 εκατ. ευρώ στα Εργαστηριακά Κέντρα για να αποκτήσουν νέο εξοπλισμό. Το μήνυμα του κ. Πιερρακάκη καταλήγει με τη λέξη «ξεκινάμε!». Ακολουθεί ο σύνδεσμος με το βίντεο:

 

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα