Ποινή φυλάκισης και χρηματικό πρόστιμο στον πρώην γενικό πρόξενο της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη

Ποινή φυλάκισης και χρηματικό πρόστιμο στον πρώην γενικό πρόξενο της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη
Το Ελληνικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη

Η τελεσίδικη ποινή επιβλήθηκε από από το Γ Τριμελές Εφετείο  Πλημμελημάτων Αθηνών για τη "μπίζνα" χορήγησης παράνομων θεωρήσεων.

Ποινή φυλάκισης 10 μηνών με αναστολή και χρηματική  ποινή 3.000 ευρώ για παράβαση καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση επιβλήθηκε στον πρώην πρόξενο της χώρας μας στην Κωνσταντινούπολη.  Πρόκειται για  τελεσίδικη καταδικαστική απόφαση της Δικαιοσύνης για την πρωτοφανούς έκτασης υπόθεση παράνομης χορήγησης θεωρήσεων εισόδου στη χώρα μας από τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη κυρίως κατά το χρονικό διάστημα 2011 έως 2014. Η υπόθεση ήρθε στο φως μόλις το 2015, όταν εστάλη κατ’ εντολή του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά στην Εισαγγελία Εφετών Αθηνών.

Ειδικότερα την επίμαχη περίοδο 2011 έως 2014, εν μέσω πλήθους καταγγελιών, δημοσιευμάτων του τουρκικού Τύπου περί ύπαρξης κυκλώματος αλλά και ενεργειών διερεύνησης της υπόθεσης από την Εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης, ο τότε Γενικός Πρόξενος συνέχιζε ανενόχλητος την εκεί “πλούσια” δραστηριότητά του, ενώ οι εδώ Προϊστάμενοί του παρατηρούσαν αδιατάρακτοι τον “άριστο”, σύμφωνα με τα φύλλα αξιολόγησής του, διπλωματικό υπάλληλο.

Το στήσιμο της “μπίζνας” ήταν πρωτότυπο και απλό, όπως αναφέρεται στα πορίσματα, χωρίς όμως να λείπει το στοιχείο της αυστηρής τήρησης “ομερτά” καθώς και ο αναγκαίος χρηματισμός υπαλλήλων του Προξενείου που άκουγαν, έβλεπαν και δεν μιλούσαν, σύμφωνα με τις καταθέσεις.

Χαρακτηριστικά, σύμφωνα με τα πορίσματα και τις καταθέσεις το επίμαχο διάστημα:

Ο Γενικός Πρόξενος κατά τη διάρκεια της θητείας του στην Κωνσταντινούπολη, εκτός της προβλεπόμενης νόμιμης διαδικασίας, χορηγούσε ο ίδιος χιλιάδες θεωρήσεις (200 περίπου ανά μήνα), οι οποίες προέρχονταν από δήθεν “φορείς”, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, μεταφέρονταν μαζικά στο Προξενείο σε τσάντες ή βαλίτσες και κατηγοριοποιούνταν με την ένδειξη «κ. Γενικός».

Αυτές αφορούσαν κατά κανόνα ομαδικές θεωρήσεις άγνωστων νεαρών προσώπων (19 έως 24 ετών, χαμηλού οικονομικού προφίλ), οι οποίες συνοδεύονταν από κραυγαλέα ψευδή στοιχεία καθώς και εμφανή, δια γυμνού οφθαλμού, σημάδια πλαστότητας των δικαιολογητικών τους εγγράφων.

Ο Γενικός Πρόξενος παρείχε αφειδώς θεωρήσεις ακόμα και κατόπιν ανυπόγραφων αιτήσεων, σε πρόσωπα, τα οποία καίτοι άσχετα μεταξύ τους, έφεραν την ίδια διεύθυνση κατοικίας και στοιχείων επικοινωνίας, τον ίδιο αριθμό τραπεζικού λογαριασμού, το ίδιο υπαλληλικό μητρώο (74 περιπτώσεις με ίδιο μητρώο, δήθεν υπάλληλοι του Υπουργείου Παιδείας), ίδια στοιχεία συνταξιοδότησης. Χορηγούσε βίζες με ψευδή έντυπα εγγραφής σε εμπορικά επιμελητήρια, ψευδείς φορολογικές ενημερότητες, σε πρόσωπα που με βάση στα κατατεθειμένα κατάφωρα πλαστά στοιχεία προέκυπτε ότι είχαν προσληφθεί όντας ανήλικοι στο Δημόσιο!!!!!

Δεν δίσταζε ακόμα και να παρέχει θεώρηση σε διαβατήρια που είχαν εκδοθεί στην Περιφέρεια, δηλαδή εκτός της αρμοδιότητας του Γενικού Προξενείου Κωνσταντινούπολης, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τον έλεγχο της ταυτότητας των προσώπων που εισέρχονταν μαζικά στη χώρα μας.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες, αιτήσεις για βίζα που αρνούνταν να προωθήσει στο Προξενείο το γραφείο του εξωτερικού παρόχου για ανεπάρκεια των δικαιολογητικών τους, παραλαμβάνονταν και εκδίδονταν στη συνέχεια από το Γενικό Πρόξενο.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των υπηρετούντων στο Προξενείο υπαλλήλων, οι άνθρωποι μπαινόβγαιναν ελεύθερα στο Γραφείο του Γενικού Προξένου ήταν ασυνήθιστα πολλοί ενώ δεν καταγράφονταν στο βιβλίο επισκεπτών του Προξενείου, όπως προβλέπεται. Συνήθως δε μετέφεραν τσάντες.

Η τιμή που κυκλοφορούσε στην «αγορά» της Κωνσταντινούπολης προσδιόριζε τη βίζα ανά κομμάτι έως τα 2.500 Ευρώ. Η σχετική δε συναλλαγή γινόταν σε μετρητά, σύμφωνα με τις μαρτυρίες, σε ουδέτερους χώρους, όπως καφέ κλπ, με κανόνες παζαριού!

Με τις προαναφερόμενες τιμές αγοράς, οι οποίες και απέφεραν κέρδος εκατομμυρίων ευρώ, ο Γενικός Πρόξενος προσέφερε χρηματικά δώρα στους υπαλλήλους του Προξενείου, το οικονομικό status των οποίων παρουσιάζονταν, σύμφωνα με μαρτυρίες, αναντίστοιχο του νόμιμου μισθού τους.

Η εκδοθείσα τελεσίδικη δικαστική απόφαση αφορά ένα πρώτο –μικρό- μέρος της υπόθεσης αυτής, με την Εισαγγελική έρευνα να μην έχει μέχρι σήμερα κλείσει, καθώς μαρτυρίες εντάσσουν τη δράση του Προξένου σε ένα ευρύτερο κύκλωμα έκδοσης παράνομων θεωρήσεων που δρούσε στην περιοχή, διευκολύνοντας την ανέλεγκτη και παράνομη παροχή θεωρήσεων σε χιλιάδες πρόσωπα άγνωστης μέχρι και σήμερα προέλευσης και στοιχείων ταυτοποίησης, αμαυρώνοντας τη διεθνή εικόνα της χώρας μας και θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο την ασφάλεια αυτής.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα