Πολιτική λύση ψάχνει το Μαξίμου

Πολιτική λύση ψάχνει το Μαξίμου

Τα δύσκολα είναι μπροστά για την κυβέρνηση που βλέπει πως οι «καθυστερήσεις» που παίζουν οι θεσμοί δρουν αρνητικά και αγγίζουν πολλές από τις κόκκινες γραμμές της

Λίγες μόνο ώρες απομένουν για την κυβέρνηση και  τους θεσμούς προκειμένου να θέσουν τους βασικούς άξονες τόσο για το ασφαλιστικό όσο και για το φορολογικό και τα δημοσιονομικά. Η πρώτη εβδομάδα των επαφών ήταν ενδεικτική του τι θα ακολουθήσει με τους υπουργούς της κυβέρνησης να βλέπουν «τα δόντια των δανειστών».

Στο κείμενο που θα δοθεί σήμερα στον Ευκλείδη Τσακαλώτο αναμένεται να γίνει ο πρώτος συνολικός «λογαριασμός» των θεσμών για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση.

Από το Μέγαρο Μαξίμου εξακολουθούν να εκφράζουν αισιοδοξία για την τελική έκβαση των διαπραγματεύσεων και αυτό φάνηκε από τις χθεσινές δηλώσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου και του Γιώργου Κατρούγκαλου που δεν «έβλεπαν» στις προθέσεις των θεσμών ούτε μειώσεις των συντάξεων, ούτε νέα μέτρα.

Το σίγουρο είναι πως ο δεύτερος γύρος των διαπραγματεύσεων, που θα ξεκινήσει μετά τις 15 Φεβρουαρίου, θα είναι σκληρός και στο Μαξίμου επεξεργάζονται ήδη τις αντιπροτάσεις για τις «κίτρινες κάρτες» που έβγαλαν οι δανειστές στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση.

- Η εθνική σύνταξη και τα εισοδηματικά κριτήρια που επιμένουν να θέτουν οι δανειστές για τη χορήγησή της στην 20ετία.

- Τα ποσοστά αναπλήρωσης στο 45% και όχι στο 60% που θέλει το υπουργείο Εργασίας.

- Οι αρνήσεις στις αυξήσεις των εισφορών κατά 1,5%.

Τα «χτυπήματα» χθες για την κυβέρνηση ήταν απανωτά, καθώς πέρα από το συλλαλητήριο και τις κοινωνικές αντιδράσεις τόσο η Κομισιόν όσο και η Κριστίν Λαγκάρντ έστειλαν αυστηρά μηνύματα στην ελληνική πλευρά προικονομώντας έναν πολύ δύσκολο Φεβρουάριο.

Η διαπραγμάτευση παίρνει «φωτιά» με την επιτροπή να ζητά πρόσθετα μέτρα τη στιγμή που το ΔΝΤ ξεκαθαρίζει πως η λύση για το χρέος εξαρτάται από το ασφαλιστικό.

Στο Μαξίμου γνωρίζουν καλά πως τα αργά αντανακλαστικά των δανειστών, που ενδεχομένως να κρύβουν και σκοπιμότητα, οδηγήσουν τις κοινωνικές αντιδράσεις σε ακόμα μεγαλύτερη έξαρση. Ειδικά η σχέση της κυβέρνησης με τους αγρότες φαίνεται να οδηγείται σε απόλυτο αδιέξοδο.

Στο πλαίσιο ενός γύρου επαφών που ξεκινά ο Αλέξης Τσίπρας και σε μια προσπάθεια η «μάχη» με τους θεσμούς να περάσει σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς κυριάρχησε στη συζήτηση που είχε ο πρωθυπουργός με την Άνγκελα Μέρκελ στο Λονδίνο. Ο Αλέξης Τσίπρας εστίασε στο γεγονός ότι η πρόταση για το ασφαλιστικό είναι στα χέρια των θεσμών από τις αρχές του χρόνου και δεν πρέπει να υπάρχουν καθυστερήσεις.

Μπορεί ξεκάθαρη απάντηση να μη δόθηκε από την Γερμανίδα καγκελάριο, όμως από το Μαξίμου αποτιμάται θετικά το γεγονός πως η και η Άγκελα Μέρκελ έδειξε την επιθυμία της η αξιολόγηση να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό.

Ανάλογες επαφές αναμένεται να έχει ο πρωθυπουργός όλο το επόμενο διάστημα με αποκορύφωμα τη Σύνοδο Κορυφής στις 18-19 Φεβρουαρίου που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες.

πηγή φωτογραφίας: intime

SHARE:

24Media Network