Προανακριτική: Κατέπεσε το βασικό κατηγορητήριο κατά του Νίκου Παππά

Προανακριτική: Κατέπεσε το βασικό κατηγορητήριο κατά του Νίκου Παππά
Νίκος Παππάς Eurokinissi

Δεν υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις για το αδίκημα της δωροληψίας αναφέρει το πόρισμα της πλειοψηφίας της προανακριτικής επιτροπής. Ζητείται δίωξη για το πλημμέλημα της «παράβασης καθήκοντος».

Σε ένα …πλημμέλημα αυτό της «παράβασης καθήκοντος» καταλήγει τελικά η προανακριτική επιτροπή που συστάθηκε για την διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών για τον πρώην υπουργό Επικρατείας, Νίκο Παππά. Αντικείμενό της ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες του 2016 και οι καταγγελίες που έκανε ο επιχειρηματίας Χρήστος Καλογρίτσας.

Αυτό προκύπτει από την κατάθεση του πορίσματος της πλειοψηφίας της επιτροπής που αποτελείται από βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Σε αυτό δεν περιλαμβάνεται πρόταση παραπομπής του πρώην υπουργού για το βασικό αδίκημα το αρχικού κατηγορητηρίου αυτό της δωροληψίας. Αντιθέτως ζητείται δίωξη για παράβαση καθήκοντος, δηλαδή ένα αδίκημα πλημμεληματικού χαρακτήρα που επισύρει στην χειρότερη των περιπτώσεων χρηματική ποινή. Επίσης συνιστά μία κατηγορία αόριστης και γενικής έννοιας σχετικά με τις …προθέσεις του πολιτικού προσώπου.

Θυμίζουμε ότι η βασική κατηγορία εναντίον του Νίκου Παππά ήταν αυτή της δωροληψίας προς όφελος τρίτου. Με βάση τον ισχυρισμό ότι ο πρώην υπουργός μεσολάβησε ώστε ο επιχειρηματίας Χρήστος Καλογρίτσας να λάβει δάνειο από την εταιρία λιβανέζικων συμφερόντων CCC προκειμένου να μετάσχει στον διαγωνισμό για την απόκτηση τηλεοπτικής άδειας του 2016 , και να δημιουργήσει ένα τηλεοπτικό σταθμό που θα στήριζε την τότε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Για την κατηγορία αυτή το πόρισμα της πλειοψηφίας αναφέρει ότι δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις. Κι αυτό παρά την πολυήμερη μαρτυρία του βασικού μάρτυρα κατηγορίας, του ίδιου του Χρήστου Καλογρίτσα.

Το πόρισμα

Το πόρισμα που κατέθεσε η πλειοψηφία της επιτροπής είναι μεν πολυσέλιδο πλην όμως καταλήγει στην πρόταση του «να ασκηθεί ποινική δίωξη κατά του ελεγχομένου τέως Υπουργού κ. Νίκου Παππά για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση (ΠΚ 259)». Αιτιολογείται η πρόταση με το σκεπτικό ότι ο πρώην υπουργός παραβίασε τα καθήκοντά του «με σκοπό να προσχωρήσει τόσο στο κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, στον ίδιο, όσο και στον κο Καλογρίτσα παράνομο όφελος με την απόκτηση της τηλεοπτικής άδειας και να βλάψει όλους τους άλλους που συμμετείχαν στον διαγωνισμό, αλλά και το κράτος και συγκεκριμένα, ενώ ήταν αρμόδιος υπουργός που έπρεπε να διασφαλίσει την τήρηση του νόμου και του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες, αλλά και αρμόδιος υπουργός με αρμοδιότητα την ενημέρωση παρανόμως».

Παράλληλα όμως στο ίδιο πόρισμα σημειώνεται ότι «αναφορικώς με το αδίκημα της δωροληψίας πολιτικού αξιωματούχου (αρ. 159 παρ.1 ΠΚ), υπάρχουν απλές και όχι επαρκείς ενδείξεις που να δικαιολογούν την άσκηση ποινικής δίωξης, καθώς από το σύνολο του αποδεικτικού υλικού διαφαίνεται ότι τα 3.000.000€ που ζητήθηκαν και τελικώς δόθηκαν, αφορούσαν την συμμετοχή της ίδιας της εταιρείας CCC στο εγχείρημα του διαγωνισμού των τηλεοπτικών αδειών. Με το ίδιο σκεπτικό διαφαίνεται ότι και χρήματα ή μετοχές καναλιού που ζητήθηκαν από άλλους επιχειρηματίες αφορούσαν την ιδια τους συμμετοχή απευθείας ή μέσω δανείου στο εγχείρημα. Συνεπώς αναφορικώς με το αδίκημα της δωροληψίας πολιτικού αξιωματούχου για τους λόγους που αναλυτικά αναφέρονται ανωτέρω οι ενδείξεις τέλεσης του αδικήματος, αν και υπάρχουν, είναι απλές και όχι επαρκείς για άσκηση δίωξης».

Το πόρισμα του ΣΥΡΙΖΑ

Αντίστοιχα το πόρισμα που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνει ότι «είναι κατάδηλο ότι στην διερευνώμενη υπόθεση δεν υπάρχου καν ενδείξεις για την τέλεση οποιασδήποτε εγκληματικής πράξης από τον ελεγχόμενο πρώην Υπουργό, Νίκο Παππά, και ως εκ τούτου δεν πρέπει να ασκηθεί ποινική δίωξη σε βάρος του για ουδεμία εκ των διερευνώμενων πράξεων».

Δεν αποδέχεται ακόμη και την κατηγορία για παράβαση καθήκοντος αναφέροντας πως «μετά την έκδοσης της προκήρυξης του διαγωνισμού, που έθετε τους τελικούς όρους της διαδικασίας, ακολούθησαν δεκάδες προσφυγές των εταιρειών που είχαν εκδηλώσει συμμετοχή στη διαδικασία. Όλοι εναντίον όλων (και φυσικά εναντίον του Καλογρίτσα) για τα κριτήρια που κάλυπταν ή δεν κάλυπταν οι ανταγωνιστές τους. Όλες οι προσφυγές κατέπεσαν στο ΣτΕ και ο διαγωνισμός εκκίνησε.Όπως είναι γνωστό, στην πρώτη αδυναμία της εταιρείας Καλογρίτσα να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της (καταβολή πρώτης δόσης), αυτή κηρύχθηκε έκπτωτη». Με βάση αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι «ο πρώην Υπουργός δεν προέβη σε παράβαση των καθηκόντων του, αφού σε αυτή την περίπτωση θα είχε διαμορφώσει τους όρους του επίμαχου διαγωνισμού κατά τρόπο που ο προαναφερόμενος επιχειρηματίας θα πληρούσε τις προϋποθέσεις του».

Προφανώς ο ΣΥΡΙΖΑ αρνείται και το αδίκημα της δωροληψίας αναφέροντας για τα περίφημα 3.000.000 ευρώ της CCC προς τον Χρήστο Καλογρίτσα πως «τόσο το Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο όσο και η ελληνική Δικαιοσύνη έχουν αποφανθεί ότι το ποσό των 3 εκατ. ευρώ δεν αποτέλεσε «δώρο» των Χούρι προς τον Καλογρίτσα. Τα δικαστήρια κάνουν λόγο για συναλλαγή στο πλαίσιο συνεργασίας δύο ιδιωτών και ζητούν την επιστροφή του από τον Καλογρίτσα στη CCC. Εξάλλου, ούτε ο Χρ. Καλογρίτσας ισχυρίσθηκε ότι το ποσό τού κατεβλήθη ως «δώρο», αντιθέτως ισχυρίσθηκε ότι αποτέλεσε συνεισφορά του αντιδίκου του σε κοινή τους συμμετοχή στον διαγωνισμό των αδειών».

Να σημειωθεί ότι το πόρισμα θα συζητηθεί το επόμενο 15νθήμερο στην Ολομέλεια της Βουλής προκειμένου να υπάρξει επικύρωσή του.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα