Προγραμματική Συνδιάσκεψη ΣΥΡΙΖΑ: Πολλές απόψεις αλλά κοινός αντίπαλος η Ν.Δ

Προγραμματική Συνδιάσκεψη ΣΥΡΙΖΑ: Πολλές απόψεις αλλά κοινός αντίπαλος η Ν.Δ
ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI

Τι είπαν στις τοποθετήσεις τους οι Μ. Ξενογιαννακοπούλου, Θ. Φωτίου, Αρ. Μπαλτάς, Σια Αναγνωστοπούλου, και ο Π. Λάμπρου.

Ευρύτατος και πλούσιος σε απόψεις διάλογος καταγράφεται στην προγραμματική συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία που ολοκληρώνεται και αναμένεται να εγκρίνει το πρόγραμμα που επεξεργάστηκαν τα όργανα του κόμματος. Η συζήτηση που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά απεικόνισε τους προβληματισμούς όλων των ρευμάτων που υφίστανται στο εσωτερικό του κόμματος. Δίχως όμως αυτά να εμποδίζει – όπως φάνηκε- το να καταλήξει η διαδικασία σε ένα ενιαίο πρόγραμμα που θα αποτελέσει την κυβερνητική πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Μεταξύ άλλων από πολλούς ομιλητές τονίστηκε η ανάγκη της ενίσχυσης της διεύρυνσης του κόμματος και ο οργανωτικός μετασχηματισμός τους. Στον αντίποδα υπήρξαν απόψεις υπέρ της ενίσχυσης των ριζοσπαστικών χαρακτηριστικών του κόμματος μέσα από συλλογικές διαδικασίες. Κοινός τόπος πάντως στις τοποθετήσεις ήταν η εκτίμηση ότι η σημερινή κυβέρνηση αποτελεί ένα ιδεολογικό και πολιτικό μηχανισμό μα σκληρά νεοφιλελεύθερα και συντηρητικά χαρακτηριστικά και την ανάγκη άμεσης πολιτικής αλλαγής.

Μ. Ξενογιαννακοπούλου: Οι ιδέες μας είναι ξανά επίκαιρες και αναγκαίες

«Η μάχη για μια προοδευτική προοπτική και διακυβέρνηση σημαίνει μάχη για νίκη στις επόμενες εκλογές με τις θέσεις και τις ιδέες μας», είπε η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, σημειώνοντας ότι αποτελεί «πολύ μεγάλη σηματοδότηση αφενός το γεγονός ότι διεξάγεται η Προγραμματική Συνδιάσκεψη μας ακόμα και μέσα στις δύσκολες εποχές της πανδημίας, αλλά κυρίως ότι μέσα από ένα μεγάλο συλλογικό διάλογο έχουμε φτάσει να παρουσιάζουμε αυτό το συνεκτικό πλαίσιο θέσεων και να αποδεικνύουμε στην πράξη ότι υπάρχει ένας άλλο δρόμος, εναλλακτικός, εφικτός, ότι έχουμε την πρόταση και τη δέσμευση να οδηγήσουμε σε άλλη, προοδευτική κατεύθυνση τη χώρα και την κοινωνία».

Ανέφερε ότι «τώρα που ανοίγει ξανά η οικονομία και οι δραστηριότητες, η κοινωνία προσγειώνεται με δυσμενή και αυταρχικό τρόπο σε μια πολύ δύσκολη κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα. Τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε πολύ σκληρή μάχη κατά του νομοσχεδίου Χατζηδάκη, θέτοντας το πεδίο της αντιπαράθεσης και πως «αυτή η μάχη συνεχίζεται με τον επόμενο γύρο, της ιδιωτικοποίησης της επικουρικής ασφάλισης». Σημείωσε πως ήταν κρίσιμο ότι δεν ήταν μια μάχη χαρακωμάτων, αλλά αντίθετα ότι οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την εργασία δείχνουν τη δέσμευση και την πρόθεση του και οικοδομούν τη σχέση με την κοινωνία.

«Οι ιδέες μας είναι ξανά επίκαιρες και αναγκαίες απέναντι σε έναν παρωχημένο θατσερικό νεοφιλελευθερισμό που προσπαθεί να επιβάλει η κυβέρνηση», είπε. Τόνισε ότι είναι μεγάλο εφόδιο οι προγραμματικές θέσεις μας, «πάνω στις οποίες οικοδομείται αυτή η σχέση εμπιστοσύνης με μια νέα κοινωνική προοδευτική συμμαχία που διαμορφώνεται». Αυτή ακριβώς, είπε, είναι το άλλο μεγάλο εφόδιο, οι συμμαχίες με τον κόσμο της εργασίας, των μικρομεσαίων επιχειρηματιών, των ελεύθερων επαγγελματιών, τους αόρατους ανθρώπους, τον κόσμο της πρωτογενούς παραγωγής. Το έτερο μεγάλο εφόδιο, τόνισε είναι «το κόμμα μας», μαζικό, λαϊκό, προοδευτικό, αριστερό, κορμός της προοδευτικής συμμαχίας στη χώρα», προσθέτοντας ότι η διεύρυνση είναι μια συνεχής διαδικασία.

Θ. Φωτίου: Σήμερα έχουμε ένα νέο πρόγραμμα ριζοσπαστικό αριστερό

«Σήμερα έχουμε ένα νέο πρόγραμμα ριζοσπαστικό αριστερό για την πρόνοια για όλους, για την κοινωνική πλειοψηφία και για τα μεσαία στρώματα», τόνισε η Θεανώ Φωτίου, σημειώνοντας ότι πρέπει να δοθεί έμφαση σε αυτόν τον τομέα. «Εμείς δεν θεωρούμε ότι η πρόνοια είναι για τη φτώχεια, όπως θεωρεί ο νεοφιλελευθερισμός του Μητσοτάκη. Εμείς λέμε ότι η πρόνοια είναι για τον καθένα μας», υπογράμμισε. Πρόσθεσε ότι «οι θέσεις μας για το κοινωνικό κράτος και την εργασία μεγάλο όπλο μας». Ανέφερε ότι «η πρόνοια πηγάζει από το υπέροχο ρήμα ‘προνοώ’, λέξη που εμείς τιμήσαμε κατά τη διακυβέρνηση μας και της δώσαμε νέο περιεχόμενο με ασφάλεια και αξιοπρέπεια για όλους, αλληλεγγύη σε όσους κινδυνεύουν από κοινωνικό ρατσισμό». Πρόσθεσε μεταξύ άλλων ότι από τα 3,5 δισ. στην πρόνοια τα 700 ήταν για τη φτώχεια και τα υπόλοιπα για τα μεσαία στρώματα και πως «με τις πολιτικές μας ρίξαμε τις ανισότητες και τη φτώχεια.

Αρ. Μπαλτάς: Η εποχή αλλάζει ραγδαία

«Αλλάζει η εποχή ραγδαία, η επόμενη μέρα δεν ξέρουμε ποια θα είναι. Είναι σαν η ιστορία να μας κοιτάζει στα μάτια και να μας ζητά να ανταποκριθούμε στη νέα τροπή της ιστορίας», τόνισε ο Αριστείδης Μπαλτάς, μεταξύ άλλων.

Αλ. Φλαμπουράρης: απέναντι στο ιδεολογικό φορτίο που προβάλλει η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ αντιπαραθέτει προγραμματικά και κινηματικά τη δική του λογική

«Δύο χρόνια τώρα το κόμμα μας με τη συνολική παρουσία του εντός κι εκτός βουλής έχει δείξει τον αναντικατάστατο ρόλο του στην προσπάθεια καταπολέμησης και ακύρωσης αντιδραστικών και δεξιών, δεξιότατων πολιτικών της κυβέρνησης ΝΔ», σημείωσε ο Αλέκος Φλαμπουράρης. Είπε πως φάνηκε ότι μια συνεχής ενασχόληση, επικοινωνία και αγωνιστική διάθεση απέναντι στα τεκταινόμενα από τη ΝΔ είναι η μόνη δυνατότητα που έχει θετικά αποτελέσματα «και ως προς την προσπάθεια που σωστά έχουμε επιλέξει να διευρύνουμε, να ανασυγκροτήσουμε και να αντιστοιχήσουμε τα μέλη του κόμματος με την εκλογική μας δύναμη και, από την άλλη, να διαμορφώνουμε όρους και προϋποθέσεις ώστε αυτή πολιτική να μπορεί να γίνεται κτήμα όσο το δυνατόν περισσότερων ανθρώπων, αριστερών, δημοκρατών, προοδευτικών, που αντιστέκονται». Μεταξύ άλλων τόνισε ότι απέναντι στο ιδεολογικό φορτίο που προβάλλει η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ αντιπαραθέτει προγραμματικά και κινηματικά τη δική του λογική.

Σια Αναγνωστοπούλου: Το κόμμα, πρέπει να είναι διευρυμένο να διεισδύσει σε όλους τους αρμούς της κοινωνίας

Την ικανοποίηση για το «κείμενο μάχης» των θέσεων της Εθνικής Συνδιάσκεψης εξέφρασε η Σία Αναγνωστοπούλου. Στην τοποθέτησή της ανέφερε: «Η ΝΔ έχει περάσει σε μία μεγάλη αντεπίθεση για να δημιουργήσει καθεστώς και να αλλάξει νοοτροπίες στη κοινωνία. Είναι από τις πιο συντηρητικές και νεοφιλελεύθερες δυνάμεις στην Ευρώπη. Στις προγραμματικές κατευθύνσεις του ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύονται αξεδιάλυτα τρία στοιχεία: η Αριστερά ως κοινωνικο-οικονομική δύναμη, ως δικαιωματική δύναμη και ως δημοκρατική δύναμη. Αυτό που μας έκανε μεγάλη δύναμη είναι ότι είχαμε τις τρεις αυτές γραμμές αξεδιάλυτες και γι αυτό ήμασταν και εκφράσαμε το νέο. Όσο για το κόμμα, πρέπει να είναι διευρυμένο να διεισδύσει σε όλους τους αρμούς της κοινωνίας, κάθε καμπαναριό και οργάνωση.

Η “Ομπρέλα”

Αισθητή τη παρουσία της την δεύτερη ημέρα της συζήτησης για το πρόγραμμα και την τακτική του ΣΥΡΙΖΑ, έκανε η τάση της «Ομπρέλλας», με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον Νίκο Φίλη αλλά και τον Πάνο Σκουρλέτη να εκφράζουν προβληματισμούς για την οργανωτική λειτουργία, κάποιες πολιτικές επιλογές αλλά το φυσιογνωμικό προφίλ του ΣΥΡΙΖΑ.

Ε. Τσακαλώτος:  Έμφαση στις συλλογικές διαδικασίες

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στην παρέμβασή του σημείωσε ότι «πρέπει να κάνουμε αυτοκριτική. Αν θέλουμε να υιοθετήσουμε έναν ριζοσπαστικό ρεαλισμό πρέπει να πείσουμε όχι μόνο ότι λέμε ωραία πράγματα αλλά ότι είναι και εφαρμόσιμα». Έδωσε μάλιστα έμφαση στην κριτική πτυχών της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφέροντας πως «δεν ξεχνάμε την ψυχή μας, το να είμαστε απέναντι στη  πολιτική της εε δεν είναι θέμα του 3%». Εμμέσως καταλόγισε στον ΣΥΡΙΖΑ έλλειψη ιδεολογικού βάθους στην κριτική του επισημαίνοντας ότι «η Νέα Δημοκρατία κάνει πολύ σημαντική ιδεολογική δουλειά.  Αναδιαμορφωνει τον αστικό χωρο και έχει ιδεολογικές αιχμές». Επισήμανε ότι αντίστοιχα για τον ΣΥΡΙΖΑ «δεν είναι μόνο η Λίστα Πέτσα, είναι και αυτά. Το πρόγραμμα μας μπορεί να κάνει αντίστοιχα την ίδια δουλειά». Ο επικεφαλής της τάσης των «53» έδωσε έμφαση στο ζήτημα της λήψης των αποφάσεων εντός του ΣΥΡΙΖΑ αναφέροντας πως «για να εμπνευσουμε τον κόσμο πρέπει πρώτα να εμπνευσουμε τον εαυτό μας. Μόνο με τέτοιες διαδικασίες όπως τη σημερινή μπορούμε να νικήσουμε τη δεξιά το επόμενο διάστημα». Ο πρώην υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στο επικείμενο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αναφέροντας πως «έχουμε πολύ υλικό: το πρόγραμμα,  την πολιτική απόφαση που θα πάρουμε, καθώς πηγαίνουμε προς το συνέδριο χρειαζόμαστε πέρα από το πρόγραμμα και ένα αφήγημα που μπορει να αλλάξει τα πράγματα».

Στα ζητήματα που αφορούν το επικείμενο συνέδριο αναφέρθηκε και ο πρώην γραμματέας του κόμματος, Πάνος Σκουρλέτης. Τονίζοντας την αναγκαιότητα η κορυφαία συλλογική διαδικασία του ΣΥΡΙΖΑ να γίνει εντός του 2021.

Νίκος Φίλης: Να ξεκαθαρίσουμε με την μνημονιακή περίοδο

Πιο αιχμηρός ήταν στην τοποθέτηση του ο Νίκος Φίλης, επισημαίνοντας την πάγια θέση ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να «επανασυστηθεί» στην κοινωνία, παίρνοντας σαφείς αποστάσεις από την πολιτική που ακολούθησε την περίοδο της δημοσιονομικής προσαρμογής. Εκτίμησε ότι αυτό το στοιχείο θα συμβάλλει στην ενίσχυση της πολιτικής επιρροής του κόμματος. Σημείωσε πως παρότι υφίσταται κυβερνητική φθορά « ο ΣΥΡΙΖΑ  δεν εισπράττει,  αντιθέτως φαίνεται στις δημοσκοπήσεις να έχει υποχώρηση. Μπροστά μας είναι ο κίνδυνος να έχουμε 1.5 κόμμα: Ένα  κυβερνητικό και μισό, αιώνια αντιπολίτευση». Τόνισε πως «δεν είμαστε τολμηροί σε αυτοκριτική» υποστηρίζοντας ότι θα «πρέπει να δώσουμε πειστικές εξηγησεις στους Πολίτες που μας εμπιστεύτηκαν». Με αφορμή συγκεκριμένα παραδείγματα όπως αυτά των εξοπλισμών, της θετικής ψήφου του ΣΥΡΙΖΑ για την επένδυση του Ελληνικού αλλά και το παρών  στην σύμβαση αποζημίωσης της εταιρίας εκμετάλλευσης των αεροδρομίων λόγω πανδημίας αναρωτήθηκε: «Τι κρατάμε απ τα μνημόνια; είμαστε υποχρεωμένοι να ψηφίζουμε για την Frapport και τα Raphpalle; Eίναι δυνατόν να θεωρούμε ότι το θέμα των επενδύσεων δεν έχει κοινωνικές και περιβαλλοντικές προυποθεσεις;”

Π. Λάμπρου: Η μάχη ενάντια στη ΝΔ είναι πολύπλευρη, πολιτική, ιδεολογική, αξιακή

Η μάχη ενάντια στη ΝΔ είναι πολύπλευρη, πολιτική, ιδεολογική, αξιακή, είπε ο Πάνος Λάμπρου και πρόσθεσε ότι η ΝΔ είναι σκληρός αντίπαλος, θα χρειαστεί συντονισμένη προσπάθεια για να νικηθεί. Σημείωσε ότι ναι μεν «η υπόθεση της εσωστρέφειας που συνδέεται με την μάχη κατά της ΝΔ, ωστόσο άλλο η εσωστρέφεια και άλλο η εσωκομματική δημοκρατία» που, όπως πρόσθεσε, σωστά ειπώθηκε από τον πρόεδρο στην ομιλία του ότι πρέπει να περιφρουρηθεί.

«Χθες είδαμε έντονη εσωστρέφεια από ομιλητές που έθεσαν μία σειρά ζητήματα. ‘Ακουσα την λέξη μετασχηματισμό μόνο που δεν αναφερόταν στο κράτος ή στη κοινωνία αλλά στο κόμμα. Αλλά σε τι θα μετασχηματίστει; Ακούσαμε για Ιμαλάια’, για το ‘γκρουπούσκουλο του 3%”. Αυτό δεν θίγει μόνο εμένα και χιλιάδες συντρόφους που προερχόμαστε από το 3%, που πήραμε το 3% και το κάναμε 17% και μετά 36% αλλά και τον ίδιο τον πρόεδρο Τσίπρα που προέρχεται από αυτό. Για να έλθουν κάποιοι νεόκοποι, που βρίζανε τον ΣΥΡΙΖΑ και Τσίπρα και να μιλάνε σήμερα για εξωστρέφεια. Ακούσαμε για ανοικτό κόμμα. Είμαι 100% υπέρ του ανοικτού μεγάλου, ευρύχωρου κόμματος. Αυτό όμως εννοούμε; Κάποιοι εννοούν μεταγραφές όπως είδαμε το τελευταίο διάστημα. Κάποιοι είπαν ακόμη και για κεντροδεξιούς, να φτιάξουμε κεντροδεξιά συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ. Όμως αυτές οι συνιστώσες θα εκφράζονται όλοι αυτοί στα καθοδηγητικά όργανα και θα συζητάνε. Και οι κεντροδεξιοί τι θέση θα παίρνουν για τον καπιταλισμό; Να σκεφτούμε που θα οδηγήσει ένα κόμμα μη κόμμα…».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα