Προσδοκούν προαγγελία για το χρέος από τη Μέρκελ κατά την έλευση της στην Αθήνα

Με τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ η οποία επισκέφθηκε την Αθήνα, την Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2012. (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)
Με τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ η οποία επισκέφθηκε την Αθήνα, την Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2012. (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) EUROKINISSI

Όλα αυτά βέβαια με την προϋπόθεση ότι η κυβέρνηση θα ξεπεράσει το σκόπελο της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα στη Βουλή μέχρι το τέλος της εβδομάδας

Μία δήλωση για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους προσδοκά από τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ το Μέγαρο Μαξίμου κατά την αναμενόμενη επίσκεψη της στην Αθήνα για την άτυπη Σύνοδο Κορυφής τρεις ημέρες πριν το Eurogroup της 5ης Μαϊου. 

της Βίκυς Σαμαρά

Η συζήτηση για το ελληνικό χρέος αναμένεται να ξεκινήσει στη συγκεκριμένη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. Όμως στο πρωθυπουργικό επιτελείο εκτιμούν ότι εφόσον στο μεταξύ θα έχει δοθεί το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης από το Eurogroup της πρώτης Απριλίου και εφόσον στα τέλη Απριλίου έχει επιχειρηθεί έξοδος στις αγορές έστω και με επιτόκια που δεν θα είναι τα πλέον συμφέροντα, μία δήλωση της Μέρκελ που θα ξεπερνά την απλή στήριξη στην ελληνική προσπάθεια θα αποτελέσει ένα πολύ ισχυρό προεκλογικό όπλο της κυβέρνησης. 

Αφορμή για την επίσκεψη της κ.Μέρκελ στην Αθήνα, θα σταθεί η άτυπη Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την οποία η εκάστοτε προεδρεύουσα χώρα είθισται να διοργανώνει στην πρωτεύουσα της. Εν προκειμένω, το πιθανότερο είναι η Σύνοδος Κορυφής της Αθήνας να πραγματοποιηθεί 2 με 3 Μαϊου και η Γερμανίδα καγκελάριος να έλθει στη χώρα μας μία ημέρα νωρίτερα. Το Μαξίμου περιμένει να φέρει μαζί της ένα πολιτικό δώρο επικοινωνιακής ενίσχυσης της δικομματικής λίγο πριν τις κάλπες, το οποίο παράλληλα η Αθήνα θεωρεί πως εξυπηρετεί και την ίδια: Ενόψει των ευρωεκλογών θα μπορεί να δείξει στους ψηφοφόρους του CDU πως η πολιτική της έναντι της Ελλάδας είχε αποτελέσματα εν τέλει. 

Ο τρόπος με τον οποίο θα διασφαλιστεί πάντως η βιωσιμότητα του χρέους, αλλά και αυτή καθεαυτή η απόφαση των εταίρων και δανειστών, μετατίθεται για μετά τις ευρωεκλογές, παρά τις κυβερνητικές ελπίδες. Σημαντικοί οργανισμοί στη Γερμανία όπως το Deutsches Institut fuer Wirtschaftsforschung προειδοποιούν πως το κούρεμα θα ήταν η μόνη αποτελεσματική λύση, η οποία όμως απορρίπτεται για εσωτερικούς ψηφοθηρικούς λόγους των δύο κομμάτων του μεγάλου γερμανικού κυβερνητικού συνασπισμού. 

Όλα αυτά βέβαια με την προϋπόθεση ότι η κυβέρνηση θα ξεπεράσει το σκόπελο της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα στη Βουλή μέχρι το τέλος της εβδομάδας, ώστε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας να υποδεχθεί την 1η Απριλίου τους ομολόγους του -μεταξύ των οποίων το Γερμανό Βόλφγκανγκ Σόιμπλε- στην Αθήνα για το Eurogroup έχοντας ψηφισμένη τη συμφωνία.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Άνγκελα Μέρκελ, Αντώνης Σαμαράς
SHARE:

24Media Network