Πρόταση δυσπιστίας: “Γαλάζια σιωπή” για τις υποκλοπές στη συζήτηση

Πρόταση δυσπιστίας: “Γαλάζια σιωπή” για τις υποκλοπές στη συζήτηση
Βουλή Menelaos Myrillas / SOOC

Δεκάδες βουλευτές της Ν.Δ και υπουργοί έχουν πάρει τον λόγο δίχως όμως απαντήσεις για τους λόγους που παρακολουθούνταν ο Κ.Χατζηδάκης και η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων.

Πάνω από 60 ομιλίες έχουν γίνει στην Ολομέλεια της Βουλής και στην συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε χθες ο Αλέξης Τσίπρας, από τις οποίες το 40% είναι από υπουργούς ή βουλευτές της Ν.Δ. Παρόλα αυτά είναι κυρίαρχο το στοιχείο της εκκωφαντικής σιωπής της γαλάζιας παράταξης για τα αυτονόητα ερωτήματα που προκύπτουν μετά την κατάθεση των στοιχείων της ΑΔΑΕ για τις παρακολουθήσεις του Κωστή Χατζηδάκη, του Α/ΓΕΕΘΑ αλλά και στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων που σχετίζονται με τους εξοπλισμούς.

Οι περισσότεροι από τους κυβερνητικούς βουλευτές και τους υπουργούς, εφαρμόζουν – όπως φαίνεται – την κατεύθυνση που έχει δώσει από χθες το Μέγαρο Μαξίμου. Έτσι πραγματοποιούν τοποθετήσεις που δεν θυμίζουν συζήτηση πρότασης δυσπιστίας με αφορμή τις υποκλοπές, αλλά συζήτηση “ψήφου εμπιστοσύνης”, παρότι η κυβέρνηση τυπικά δεν έχει μεταβάλλει τον χαρακτήρα της διαδικασίας. Εστιάζουν κατά κύριο λόγο σε απολογισμούς του κυβερνητικού έργου και σε συγκρίσεις με την διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Επίσης ένα τμήμα των κυβερνητικών βουλευτών κινούνται στις κατευθύνσεις που έδωσαν χθες με τις ομιλίες τους οι Άδωνις Γεωργιάδης και Δημήτρης Μαρκόπουλος, επιχειρώντας να αντιπαραβάλλουν στο “Σκάνδαλο των Υποκλοπών” θέματα που αφορούν τις αδειοδοτήσεις των τηλεοπτικών καναλιών το 2016 ή την υπόθεση της Novartis. Ζητήματα δηλαδή που αξιοποιούνται σε προφανείς λογικές συμψηφισμού.

Πάντως κανείς βουλευτής ή υπουργός έως τώρα δεν έχει αναφερθεί στην ουσία τη υπόθεσης των υποκλοπών και ιδίως τους λόγους που η ΕΥΠ παρακολουθούσε – όπως τεκμαίρεται- τα προαναφερθέντα πρόσωπα. Εκτός από τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη που δήλωσε ότι δεν θεωρεί πως η παρακολούθησή του ήταν σε γνώση του πρωθυπουργού τα υπόλοιπα μέλη της κυβέρνησης που έλαβαν τον λόγο δεν αναφέρθηκαν στο ζήτημα αυτό, κάποιοι εξ αυτών αρκέστηκαν απλά στο να θυμίσουν τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την αναδιάρθρωση της ΕΥΠ.

Ενδεικτικό είναι πώς μόνον αυτή την αναφορά έκανε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος ενώ ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Κυριάκος Πιερρακάκης αρκέστηκε να δηλώσει για τις υποκλοπές πως “η υπόθεση είχε μια διάσταση αναγνώρισης της πολιτικής ευθύνης. Ένα κομμάτι των διαστάσεών της πήρε τον δρόμο της Δικαιοσύνης. Ένα άλλο κομμάτι, το εμπροσθοβαρές, πήρε τον δρόμο της θεσμικής παρέμβασης και των μεγάλων θεσμικών αλλαγών, που έπρεπε να έχουν εκ των πραγμάτων συντελεστεί”.

Ο υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης στην ομιλία του εστίασε στον απολογισμό των δράσεων του υπουργείου του, ενώ στην ίδια λογική κινήθηκε και η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως λέγοντας πως η συζήτηση είναι “ευκαιρία για δημόσια παρουσίαση των πεπραγμένων μας”.

Εντύπωση βεβαίως προκάλεσε η παρουσία του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια που επέλεξε στην ομιλία του να μην κάνει την παραμικρή αναφορά στο θέμα των υποκλοπών, δίνοντας σαφές στίγμα τήρησης αποστάσεων από την “γραμμή” του Μεγάρου Μαξίμου.

Αυτά την ίδια στιγμή που από την πλευρά των τοποθετήσεων των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τους υπόλοιπους βουλευτές της αντιπολίτευσης τα ερωτήματα σχετικά με τους λόγους που πραγματοποιήθηκαν οι υποκλοπές “πέφτουν βροχή”.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Νίκος Παππάς “μας ρωτάγατε εμάς χωρίς ντροπή αν εμπιστευόμαστε τον Φλώρο, τον Αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ έχει αποδειχθεί ότι ο πρώτος που δεν τον εμπιστευόταν ήταν ο Μητσοτάκης. Κι εμείς ρωτάμε γιατί δεν τον εμπιστευόταν. Δεν οφείλει η Αξιωματική Αντιπολίτευση να ρωτήσει γιατί ήταν υπό παρακολούθηση ο Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων; Και να σας ρωτήσω και κάτι άλλο.

Επειδή φαίνεται ότι τα δύο συστήματα ήταν συγκοινωνούντα δοχεία, έχετε εξετάσει το ενδεχόμενο το υλικό της παρακολούθησης του Αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων να έχει πέσει στα χέρια υπηκόων άλλης χώρας; Αντιλαμβάνεστε τι μπορεί να έχει συμβεί; Από πού αντλείτε την έπαρση και κατηγορείτε την Αξιωματική Αντιπολίτευση για τον έλεγχο που σας ασκεί;»”

“Οι κυβερνητικοί Βουλευτές αποφεύγουν κάθε αναφορά στην ουσία του θέματος των υποκλοπών, για την ταμπακέρα τίποτα” σημείωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Χάρης Μαμουλάκης τονίζοντας πως “συνεχίζεται να συντελείται προσπάθεια συγκάλυψης του σκανδάλου των υποκλοπών. Η κυβέρνηση θέλει με κάθε τρόπο να κρατήσει το θέμα χαμηλά, ουσιαστικά συρρικνώθηκε ακόμα και η παρούσα διαδικασία που προβλέπεται να διαρκεί τρεις ολόκληρες ημέρες. Πότε θα προλάβουν να τοποθετηθούν 188 συνάδελφοι; Μιλώντας ξημερώματα;”.

Ανάλογη παρατήρηση και από τον Μάριο Κάτση που απευθυνόμενος στα κυβερνητικά έδρανα σημείωσε: “Μια χαρά πειθαρχημένοι είστε, συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας, όλες και όλοι δεν βγάζετε μιλιά». Αναφερόμενος μάλσιτα στον πρωθυπουργό σημείωσε ότι “τώρα που όλα αυτά αποδείχτηκαν με τη βούλα της ΑΔΑΕ τι κάνει; Συνεχίζει αμετανόητος, βάζει τον κυβερνητικό Εκπρόσωπο τη μία μέρα να λέει ότι ο Πρωθυπουργός δεν ήξερε τι γινόταν μέσα στο ίδιο του το γραφείο -άρα, τον λέει εντελώς ανίκανο- και την άλλη να λέει ότι αυτά τα έκαναν τα ρυπαρά δίκτυα εντός της ΕΥΠ που εντοπίστηκαν και καθαρίστηκαν”.

Ανάλογες παρατηρήσεις όμως υπήρξαν και από την πλευρά της αντιπολίτευσης.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Καμίνης επισήμανε ότι «ουσιαστικά η όλη συζήτηση ήταν στο μοτίβο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δικαιούται να ομιλεί γιατί έκανε χειρότερα. Αυτό όμως δεν είναι μόνο ομολογία ενοχής αλλά παραδοχή της κυβερνητικής ένδειας επιχειρημάτων». Από την πλευρά του ΚΚΕ ο βουλευτής Γιώργος Μαρίνος τόνισε πως «το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ελλάδας έχει ξεκαθαρίσει πρώτον ότι τα στοιχεία που παραθέτει η επιστολή του Προέδρου της ΑΔΑΕ είναι πολύ σοβαρά. Πρέπει να συγκληθεί άμεσα η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για την ακρόαση του κ. Ράμμου. Η Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός έχουν πολύ μεγάλες ευθύνες”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα