Πρώτο αντιπολιτευτικό κρας τεστ για Μητσοτάκη το ασφαλιστικό

Πρώτο αντιπολιτευτικό κρας τεστ για Μητσοτάκη το ασφαλιστικό
Συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας για πρώτη φορά μετά την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία της, την Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2016. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) Eurokinissi

Σε ποιο πλαίσιο θα κινηθεί στην αποψινή συζήτηση για το ασφαλιστικό στη βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Εξηγήσεις ζητούν από τον πρωθυπουργό 14 βουλευτές της ΝΔ για τις αποκαλύψεις Βαρουφάκη για «ΣΧΕΔΙΟ Χ» στην πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

Την πρώτη του κοινοβουλευτική αναμέτρηση θα έχει σήμερα με τον πρωθυπουργό ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το ασφαλιστικό, θέμα για το οποίο όπως αναφέρουν πηγές της ΝΔ «δεν υπάρχει ομαλό κλίμα στην κοινωνία» για να γίνει αποδεκτή μια μεταρρύθμιση χρεώνοντας την ευθύνη στην κυβέρνηση, καθώς όπως λένε «το σχέδιο Κατρούγκαλου δεν συνιστά μεταρρύθμιση».

Στη ΝΔ αναμένουν με ενδιαφέρον την παρέμβαση του προέδρου του κόμματος. Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης έχει οριοθετήσει το ασφαλιστικό ως το πρώτο δείγμα αντιπολιτευτικής γραφής της ΝΔ υπό την ηγεσία του, καλλιεργώντας παράλληλα προσδοκίες για σκληρή μεν αλλά υπεύθυνη και αξιόπιστη αντιπολίτευση προς τον κ. Τσίπρα, με στόχο να χτιστεί στην αντιπολίτευση το κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ.

Οι πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι στην αποψινή του παρέμβαση ο κ. Μητσοτάκης πέραν της σκληρής κριτικής προς τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση θα περιοριστεί στο να δώσει ένα περίγραμμα της άποψης της ΝΔ για την μεταρρύθμιση που χρειάζεται το ασφαλιστικό.

Μάλιστα στη ΝΔ περιμένουν επίθεση από τον πρωθυπουργό ακριβώς σ’ αυτό το σημείο και θεωρούν ότι η πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα για την σημερινή συζήτηση στη βουλή είναι ένα «τέχνασμα», που αποσκοπεί στο να κρύψει τα κυβερνητικά αδιέξοδα και να προσπεράσει τα ανοιχτά κοινωνικά μέτωπα που έχει ανοίξει το σχέδιο Κατρούγκαλου μεταθέτοντας την κουβέντα στις προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με αρμόδιες κοινοβουλευτικές πηγές η άποψη που φαίνεται να είναι κοινός τόπος στη ΝΔ είναι πως το σχέδιο Κατρούγκαλου δεν αποτελεί μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, αλλά πρόκειται για «δημοσιονομική διευθέτηση» και φορολογικού χαρακτήρα παρέμβαση προκειμένου να εξοικονομηθούν 1,8 δις.

Στη ΝΔ εκτιμούν ότι μια σοβαρή μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού προϋποθέτει μια ανάλογη αναλογιστική μελέτη προκειμένου να μπορεί να μιλήσει κανείς με βεβαιότητα για τις αναγκαίες τομές και παρεμβάσεις που χρειάζεται το ασφαλιστικό σύστημα.

Το μόνο που πρέπει να θεωρείται βέβαιο είναι πως η πρόταση που επεξεργάζεται η ΝΔ δεν περιλαμβάνει ένα ασφαλιστικό ταμείο –όπως προτείνει η κυβέρνηση- αλλά τρία ή τέσσερα. Στη Συγγρού κάνουν λόγο για τρία ταμεία, μισθωτών, αγροτών, ελεύθερων επαγγελματιών και ίσως ένα ακόμα για τους επιστήμονες.

Ζητάνε εξηγήσεις από τον Τσίπρα για πλάνο Χ και Βαρουφάκη

Την ίδια στιγμή στη ΝΔ επιμένουν να κρατάνε στην επικαιρότητα το θέμα των αποκαλύψεων Βαρουφάκη και τα όσα είπε προ ημερών για τα εναλλακτικά σχέδια που φέρεται να εξέταζε η πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σε σχέση με τη διαπραγμάτευση με τους εταίρους

Μάλιστα 14 βουλευτές της ΝΔ με πρωτοβουλία του Σάββα Αναστασιάδη κατέθεσαν επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό «σχετικά με τη συγκρότηση πενταμελούς ομάδας μετά από δική σας εντολή και με επικεφαλής τον κ. Βαρουφάκη για να επεξεργαστούν σχέδιο το οποίο το ονόμασε “ΣΧΕΔΙΟ Χ”» σκοπός του οποίου ήταν η αντιμετώπιση προβλημάτων «που θα προέκυπταν από σύγκρουση με την ΕΕ και την επαναφορά της δραχμής ή παράλληλου νομίσματος (IOU)».

Στο πλαίσιο αυτό οι βουλευτές της ΝΔ ζητούν απαντήσεις σε τέσσερα ερωτήματα: «Με βάση ποια απόφαση συγκροτήθηκε η πενταμελής ομάδα του “ΣΧΕΔΙΟΥ Χ” και που βρίσκεται το σχετικό έγγραφο; Ποια είναι τα ονόματα όσων συμμετείχαν στην ομάδα του “ΣΧΕΔΙΟΥ Χ”; Που βρίσκονται τα απόρρητα στοιχεία που περιήλθαν στην κατοχή της ομάδας κατά την προετοιμασία του “ΣΧΕΔΙΟΥ Χ”; Που βρίσκεται ο φάκελος του “ΣΧΕΔΙΟΥ Χ” και γιατί δεν παραδίδεται στους αρχηγούς των κομμάτων για να λάβουν γνώση του θέματος;».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα