Ψηφίζεται το βράδυ ο προϋπολογισμός 2017. LIVE EIKONA

Ψηφίζεται το βράδυ ο προϋπολογισμός 2017. LIVE EIKONA

Οι εξαγγελίες Τσίπρα για χαμηλοσυνταξιούχους και ΦΠΑ στα νησιά με πρόσφυγες, σε συνδυασμό με την εκκρεμότητα της συζήτησης για τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018 και την ανοιχτή διαπραγμάτευση για τα εργασιακά, συνθέτουν το πολιτικό σκηνικό μέσα στο οποίο θα ψηφιστεί απόψε ο προϋπολογισμός, με την αντιπολίτευση να οσφραίνεται ηρωική εκλογική έξοδο. Παρακολουθήστε ΖΩΝΤΑΝΑ

Η διανομή μέρους του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2016 στους χαμηλοσυνταξιούχους και η αναστολή της κατάργησης του μειωμένου ΦΠΑ για τα νησιά που δέχονται πρόσφυγες, έφτιαξαν πολιτικά το κλίμα μεταξύ των βουλευτών της κυβερνητικής πλειοψηφίας εν όψει της αποψινής ψηφοφορίας για τον προϋπολογισμό του 2017 και τους έδωσαν και ένα θετικό επιχείρημα για να μεταβούν τα Χριστούγεννα στις εκλογικές τους περιφέρειες.

Προκάλεσαν όμως και κλίμα εκλογολογίας, με την αξιωματική αντιπολίτευση να ερμηνεύει τις κινήσεις αυτές ως προάγγελο ηρωικής εκλογικής εξόδου του Αλέξη Τσίπρα, όχι ηθελημένης κατ ανάγκην. Στη Νέα Δημοκρατία ειδικότερα θεωρούν ότι ο κ.Τσίπρας φοβάται την κατάληξη της ανοιχτής ακόμη διαπραγμάτευσης για τα πρωτογενή πλεονάσματα και επιχειρεί να διορθώσει το κοινωνικό του προφίλ, θέλοντας να είναι έτοιμος για το ενδεχόμενο να αναγκαστεί να λάβει και άλλα πρόσθετα μέτα μετά το 2018 εφόσον η Γερμανία και το ΔΝΤ δεν υποχωρήσουν.

Από το Μαξίμου τονίζουν ότι οι εξαγγελίες αυτές δεν αποτελούν προεκλογική παροχή, επαναλαμβάνοντας ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2019. Και όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του διευθυντή της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Ζαχαριάδη χθες στην ΕΡΤ, το σχέδιο είναι μέχρι τότε να υπάρχουν περισσότερες καλές ειδήσεις και ένα πιο αισιόδοξο πολιτικό πλαίσιο. “”Μπορούμε σε 1,5 χρόνο να βγούμε από το μνημόνιο, θέλει δουλειά και επιμονή και θα το καταφέρουμε. Είμαστε απόλυτοι και κατηγορηματικοί στο ζήτημα των εκλογών, οι εκλογές θα γίνουν το 2019 όταν η χώρα θα είναι ελεύθερη από τα μνημόνια και την επιτροπεία, όταν θα έχουμε αρχίσει να ανακτούμε σημαντικό τμήμα της δυνατότητας να νομοθετούμε, να παίρνουμε τις πρωτοβουλίες μας, να κάνουμε τις επιλογές μας”, είπε χαρακτηριστικά ο κ.Ζαχαριάδης.

Και ενώ η ΝΔ υπενθυμίζει την αντίδραση του κ.Τσίπρα ως αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο “κοινωνικό μέρισμα” της κυβέρνησης Σαμαρά Βενιζέλου, το Μαξίμου δηλώνει ότι η διανομή μέρους της υπέρβασης του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2016 στους χαμηλοσυνταξιούχους δεν έχει καμία σχέση με το μοίρασμα 450 εκ ευρώ από την προηγούμενη κυβέρνηση την άνοιξη του 2014.

Και αυτό διότι όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, ενώ η κυβέρνηση Σαμαρά- Βενιζέλου είχε ανακοινώσει κοινωνικό μέρισμα από τον προϋπολογισμό του 2013 είχε μετακυλίσει τη σχετική δαπάνη στον προϋπολογισμό του 2014 ρίχνοντας στα βράχια τους δημοσιονομικούς στόχους, η σημερινή κυβέρνηση δίνει από… το πλεόνασμα του πλεονάσματος του 2016 και η δαπάνη αυτή εγγράφεται στον προϋπολογισμό του ιδίου έτους χωρίς να διακινδυνεύεται η επίτευξη του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα που έχει συμφωνηθεί με τους θεσμούς για το 2016. Αυτό είναι και το επιχείρημα της Αθήνας απέναντι σε Βερολίνο και Κομισιόν, που δήλωσαν χθες ότι αγνοούσαν την προθεση Τσίπρα να προχωρήσει στην ανακοίνωση αυτών των μέτρων καθώς δεν είχε ενημερωθεί το Eurogroup την περασμένη Δευτέρα, ενώ τα σχόλια του γερμανικού τύπου έδειχναν ενόχληση.

Κατά πόσον ο γερμανικός εκνευρισμός για το επίδομα στους χαμηλοσυνταξιούχους, θα επηρεάσει τη συζήτηση για το πρωτογενές μένει να φανεί. Ούτως ή άλλως το Βερολίνο επιθυμεί να παραμείνει το ΔΝΤ και να διατηρηθούν οι στόχοι για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα για μία δεκαετία επιπλέον μετά το 2018 και ορισμένοι πια στην Αθήνα αναζητούν ως διέξοδο τη δυνατότητα μίας νέας συμφωνίας με το Ταμείο και πάλι σε ρόλο παρατηρητή όπως έγινε την προηγούμενη φορά, αφού ούτως ή άλλως η απόφαση του Eurogroup αφορούσε τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και μετέθετε τα υπόλοιπα προς οριστικές αποφάσεις το 2018.

Στην αξιωματική αντιπολίτευση θεωρούν ούτως ή άλλως δεδομένο ότι ο κ.Τσίπρας θα οδηγήσει τη χώρα σε νέα σκληρά μέτρα και τέταρτο μνημόνιο, ενώ δε χάνουν ευκαιρία να υπενθυμίζουν ότι η κυβέρνηση έκοψε 1,6 δισ ευρώ από τις συντάξεις και τώρα δίνει επίδομα 617 εκ ευρώ.

Από το ΣΥΡΙΖΑ επιμένουν ότι η κυβέρνηση δε συζητά νέα μέτρα μετά το 2018 και με τη σειρά τους προκαλούν τη ΝΔ να πάρει ευθέως θέση στο ζήτημα των συλλογικών συμβάσεων, που παραμένει ανοιχτό για τη δεύτερη αξιολόγηση.

Όλα αυτά συνθέτουν το πολιτικό σκηνικό μέσα στο οποίο ψηφίζεται απόψε ο προϋπολογισμός. Η συζήτηση ξεκινά στις δύο το μεσημέρι, με στόχο να ολοκληρωθεί εντός χρονοδιαγραμμάτων και να μην πάει μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες όπως συνήθως. Η αντιπαράθεση όμως αναμένεται σφοδρή και το ενδιαφέρον στρέφεται στις ομιλίες Τσίπρα, Μητσοτάκη και Τσακαλώτου το απόγευμα και βράδυ.

Ήδη άλλωστε χθες μία πρώτη γεύση του κλίματος έδωσε η αντιπαράθεση Τσακαλώτου- Οικονόμου σε υψηλούς τόνους για τη 13η σύνταξη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα