Ψήφος αποδήμων: Τι προτείνει το ΥΠΕΣ στα κόμματα – Αποδεκτοί όροι του ΚΚΕ- Συνδυασμός κάλπης και επιστολικής

Ψήφος αποδήμων: Τι προτείνει το ΥΠΕΣ στα κόμματα – Αποδεκτοί όροι του ΚΚΕ- Συνδυασμός κάλπης και επιστολικής
Φωτό αρχείου: Από την συνεδρίαση της διακομματικής για την ψήφο των αποδήμων Eurokinissi

Τη Δευτέρα θα συνεδριάσει ξανά η διακομματική. Η κυβέρνηση αποδέχεται το όριο 30 ετών διαμονής στο εξωτερικό και αναδρομικά, καθώς και τον όρο ελληνικού ΑΦΜ. Προτείνει οι Έλληνες του εξωτερικού να ψηφίζουν στα προξενεία και στις απομακρυσμένες περιοχές με επιστολική.

Στα χέρια των κομμάτων βρίσκεται η πρόταση του υπουργείου Εσωτερικών για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, η οποία θα συζητηθεί στη δεύτερη συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής τη Δευτέρα.

Το σύντομο κείμενο που έστειλε το υπουργείο Εσωτερικών στα κόμματα της αντιπολίτευσης κινείται στους εξής τέσσερις άξονες:

Πρώτον ισοδύναμη ψήφος των αποδήμων, δηλαδή να προσμετράται στην επικράτεια. Ειδικότερα αναφέρεται ότι: “Η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους είναι ισότιμη με αυτή των Ελλήνων πολιτών που ψηφίζουν στη χώρα μας όπως επιτάσσει το Σύνταγμα. Οι κάτοικοι του εξωτερικού που έχουν το εκλογικό δικαιωμα ψηφίζουν το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του κόμματος που επιιθυμούν και η ψήφος τους μετρά στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα”.

Δεύτερον γίνονται αποδεκτοί οι όροι που είχε θέσει το ΚΚΕ για όριο διαμονής στο εξωτερικό μέχρι 30 έτη και ύπαρξη ενεργού ελληνικού ΑΦΜ. Μάλιστα αν και η κυβέρνηση αρχικά είχε προτείνει το όριο των 30 ετών να μην ισχύσει αναδρομικά, αλλά για όσους στο εξής εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους και όχι για τους ήδη εγγεγραμμένους, γίνεται σύμφωνα με πληροφορίες αποδεκτό και το αίτημα του ΚΚΕ ο περιορισμός αυτός να ισχύσει για όλους.

Αυτό σημαίνει ότι πχ Έλληνες που κατοικούν στις ΗΠΑ εδώ και 50 χρόνια δε θα έχουν τη δυνατότητα να ψηφίζουν από τον τόπο διαμονής τους, δε χάνουν όμως βέβαια το δικαίωμα να έρθουν στην Ελλάδα και να ψηφίσουν. Η κυβέρνηση δηλαδή υποχωρεί ως προς αυτό, προκειμένου να αποσπάσει τη συγκατάθεση του ΚΚΕ το οποίο έχει καταστεί εκ των πραγμάτων ρυθμιστής, καθώς μαζί με το ΣΥΡΙΖΑ διαθέτουν 101 βουλευτές και θα μπορούσαν να μπλοκάρουν το νομοσχέδιο.

Υπενθυμίζεται ότι με τη θέση του ΚΚΕ για τα 30 έτη σε γενικές γραμμές είχαν συνταχθεί ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση, ενώ το ΜεΡΑ25 είχε ζητήσει το όριο να κατέβει στα 9 έτη και είχε διαφωνήσει με τον περιορισμό του ΑΦΜ.

Για την ακρίβεια το δεύτερο σημείο της πρότασης του υπουργείου Εσωτερικών αναφέρει: “Συγκροτούνται ειδικοι εκλογικοί κατάλογοι από τους Ελληνες που κατοικούν στο εξωτερικό και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Σε αυτούς εντάσσονται όσοι έχουν φύγει απο την Ελλάδα έως 30 χρόνια και έχουν οικονομική σχέση με τη χώρα (ελληνικό ΑΦΜ ή συγγενική σχέση πρώτου βαθμού με Έλληνα φορολούμενο)”.

Η τελευταία αναφορά έχει προστεθεί ώστε να καλύπτονται και οι Ελληνες φοιτητές στο εξωτερικό, που δεν κάνουν ακόμη οι ίδιοι φορολογική δήλωση, κάνουν όμως οι γονείς τους.

Τρίτον, η πρόταση του υπουργού Εσωτερικών προβλέπει ότι οι απόδημοι θα ψηφίζουν στα προξενεία, αλλά προβλέπει επίσης την επιστολική ψήφο για όσους κατοικούν σε απομακρυσμένες περιοχές. Υπενθυμίζεται ότι το ΚΚΕ είχε εξαρχής διαφωνήσει κάθετα με την επιστολική ψήφο ως ζήτημα αρχής.

Ειδικότερα αναφέρεται ότι: “Η ψηφοφορία διεξάγεται στις πρεσβείες και τα προξενεία, καθώς και σε χώρους που θα συμφωνηθούν. Πολίτες που κατοικούν σε μεγάλη απόσταση από αυτούςτους χώρους, μπορουν να ψηφίζουν με επιστολική ψήφο, εφ όσον το επιθυμούν.”

Τέταρτον, προβλέπεται ότι οι απόδημοι θα ψηφίζουν το Επικρατείας του κόμματος που επιθυμούν και άρα θα εκλεγουν με αυτο τον τρόπο βουλευτές Επικρατείας, οι οποίοι θα αυξηθούν από 12 σε 15 και τα κόμματα θα μπορούν να θετουν εφόσον το επιθυμούν υποψήφιους Ελληνες του εξωτερικού στις πρώτες θέσεις των σχετικών λιστών τους.

Αναφέρεται συγκεκριμένα ότι: “Αυξάνεται ο αριθμός των βουλευτών Επικρατείας σε 15 ώστε να δοθεί η δυνατότητα να μετέχουν ως υποψήφιοι πρόσωπα που προέρχονται από την ομογένεια, εφόσον τα κόμματα το επιθυμουν”.

Εάν στη διακομματική της Δευτέρας υπάρξει συμφωνία στα τέσσερα αυτά σημεία, η κυβερνηση θα προχωρήσει στην επεξεργασία του νομοσχεδίου. Εαν ζητηθούν επιμέρους αλλαγές θα εξετασθούν, αλλά σύμφωνα με στελέχη του Εσωτερικών, εάν τα κόμματα της αντιπολίτευσης “σαμποτάρουν” μία συμφωνία, η ΝΔ θα προχωρήσει με τη δική της νομοθετική πρόταση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα