Σακελλαρίδης: Να μην εφαρμοστεί ο νόμος για τα μη κρατικά πανεπιστήμια

Διαβάζεται σε 5'
Ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης
Ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης Aris Oikonomou / SOOC

Ο νόμος για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του Συντάγματος από το 1975, υπογράμμισε ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης.

«Καλούμε να διαμορφωθεί ένα μέτωπο από τα δημοκρατικά κόμματα της αντιπολίτευσης και την εκπαιδευτική κοινότητα ώστε να μην εφαρμοστεί ο νόμος για τα μη κρατικά Πανεπιστήμια» ανέφερε ο υπεύθυνος πολιτικού σχεδιασμού της Νέας Αριστεράς. Γαβριήλ Σακελλαρίδης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα. Τόνισε πως πρόκειται για την πιο κατάφωρη παραβίαση του Συντάγματος από το 1975.

«Ο νόμος που ψηφίστηκε χτες βράδυ στην Βουλή είναι ένας σκληρά αντισυνταγματικός νόμος. Πρόκειται για την πιο κατάφωρη παραβίαση του Συντάγματος από το 1975 μέχρι σήμερα γιατί το άρθρο 16 ορίζει σαφώς ότι «απαγορεύεται» -αυτή είναι η ακριβής λέξη που χρησιμοποιεί, όχι κάποια άλλη που επιδέχεται κάποια διαφορετική ανάγνωση- η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων στην χώρα και αναγράφει επίσης σαφώς ότι η ανώτατη εκπαίδευση παρέχεται αποκλειστικά από νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου. Αυτός ο νόμος κάνει ακριβώς το αντίθετο. Εμείς ως Νέα Αριστερά καλούμε και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης να συγκροτήσουμε ένα μέτωπο σε συνεργασία με την εκπαιδευτική κοινότητα έτσι ώστε αυτό νόμος να μην εφαρμοστεί. Να διαμορφώσουμε και κοινωνικά αλλά και θεσμικά αντίβαρα. Και προφανώς το Συμβούλιο της Επικρατείας θα έχει πολύ δουλειά από εδώ και πέρα» δήλωσε.

Αναφερόμενος στη δημοσκοπική υπεροχή της ΝΔ , είπε ότι υπάρχουν πολλοί παράγοντες γι’ αυτό και πως  ότι κάτι δεν κάνει καλά και η αντιπολίτευση αφού και η κυβέρνηση δεν πάει καλά και δεν κάνει σωστούς χειρισμούς: «Από τις δημοσκοπήσεις προκύπτει ότι στις ηλικίες από 18 μέχρι 45 ετών, η κοινή γνώμη είναι ενάντια στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Πρόκειται για τα άτομα που φοιτούν στο ελληνικό πανεπιστήμιο, έχουν πρόσφατα τελειώσει και έχουν μπει στην αγορά εργασίας και έχουν ζωντανή μνήμη της ανώτατης εκπαίδευσης αλλά και αγωνία για τα επαγγελματικά τους δικαιώματα.

Ισχυρίζεται η κυβέρνηση ότι με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια δεν θα φεύγουν τα παιδιά μας στο εξωτερικό και δεν θα επιβαρύνονται οι οικογένειες. Είναι ένα ψευδές επιχείρημά. Στο εξωτερικό σήμερα φοιτούν περίπου 40.000 Έλληνες και Ελληνίδες εκ των οποίων μόνο το 5% σε προπτυχιακά. Οι υπόλοιποι κάνουν μεταπτυχιακές σπουδές, διδακτορικά και μετα- διδακτορικά. Το κάνουν γιατί θέλουν να έχουν περισσότερες δυνατότητες επαγγελματικής εξέλιξης στο εξωτερικό και όχι επειδή δεν βρίσκουν θέση στα ελληνικά πανεπιστήμια. Από όσους σπουδάζουν σε προπτυχιακά, η πλειοψηφία τους έχει ακολουθήσει το IB και σπουδάζει σε πανεπιστήμια του εξωτερικού από επιλογή.

Ταυτόχρονα η κυβέρνηση έχει κάνει σημαία της την αριστεία αλλά την απαιτεί μόνο από τα παιδιά των χαμηλότερων εισοδηματικών στρωμάτων. Στα παιδιά που οι οικογένειές τους έχουν την οικονομική δυνατότητα να καλύψουν δίδακτρα δεκάδων χιλιάδων ευρώ σε ιδιωτικά πανεπιστήμια στην Ελλάδα, η αριστεία πάει περίπατο και αρκεί ένας μέσος όρος 9 στις πανελλήνιες για να σπουδάσουν ιατρική ή νομική. Η κυβέρνηση που εφάρμοσε την ενιαία βάση εισαγωγής αφήνοντας περίπου 40.000 παιδιά εκτός ελληνικού πανεπιστημίου στην ουσία τα έσπρωξε ως πελατεία στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια και τώρα πλέον και στα ιδιωτικά πανεπιστήμια».

Αναφορικά με τη στάση του ΠΑΣΟΚ περί αναθεώρησης του άρθρου 16 και αν θα έμπαινε η Νέα Αριστερά σε αυτή τη συζήτηση, απάντησε: «Όχι σε καμία περίπτωση. Είναι λάθος η θέση του ΠΑΣΟΚ και η συζήτηση για το άρθρο 16 δεν μπορεί να αφορά την αναβάθμιση του δημόσιου πανεπιστήμιου. Πρέπει να προστατέψουμε το δημόσιο πανεπιστήμιο, αυτός είναι ο ρόλος των προοδευτικών δυνάμεων, όχι να το υποσκάπτουμε με παρελκυστικές συζητήσεις για την αναθεώρηση του άρθρου 16.

Τα μεγάλα προβλήματα του δημόσιου πανεπιστημίου έχουν να κάνουν με την υποχρηματοδότηση του ελληνικού πανεπιστημίου. 103 εκατ. Ευρώ από τον τακτικό προϋπολογισμό, λίγο λιγότερο από ένα F-35! Mε τους χαμηλούς μισθούς των πανεπιστημιακών που προτιμούν να φεύγουν στα πανεπιστήμια του εξωτερικού, με τις απαράδεκτες υποδομές, με τις χαμηλότερες δαπάνες για την έρευνα στην ΕΕ, με την απουσία φοιτητικής μέριμνας που θα μπορούσε να απαλύνει το κόστος για τις οικογένειες των φοιτητών ου σπουδάζουν στην επαρχία.

Να μεριμνήσουμε για να ενισχύσουμε τις συνεργασίες των ελληνικών πανεπιστημίων που υπάρχουν και σήμερα και δεν περιμένουν κανένα νόμο του κ. Πιερρακάκη και τον κ. Μητσοτάκη για να γίνουν, όπως προβάλλεται ψευδώς από την κυβέρνηση».

Σε ότι  αφορά στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για κοινό πόρισμα των κομμάτων του δημοκρατικού τόξου της Εξεταστικής Επιτροπής για την τραγωδία των Τεμπών, επεσήμανε πως υπάρχει από την πλευρά της Νέας Αριστεράς για κοινό πόρισμα των δημοκρατικών κομμάτων: «Τα κόμματα της αντιπολίτευσης πρέπει να δείξουν υπεύθυνη στάση. Ειδικά όταν υπάρχει μία κυβέρνηση πανίσχυρη στις δημοσκοπήσεις και μία ισχνή και απαξιωμένη αντιπολίτευση. Υπεύθυνη στάση είναι να είναι ανοιχτά τα κόμματα της αντιπολίτευσης – όταν συμφωνούν σε πολιτικό επίπεδο- σε κοινά μέτωπα απέναντι στην κυβερνητική πολιτική. Αυτό θέλησε να αναδείξει η Νέα Αριστερά με το κάλεσμα για κοινή πρόταση δυσπιστίας προς την κυβέρνηση. Δείξαμε στην πράξη τί σημαίνουν αυτές οι συμμαχίες που πρέπει να γίνονται πάνω σε συγκεκριμένα κοινωνικά και πολιτικά επίπεδα όπως το δημόσιο πανεπιστήμιο.

Δεν το κάναμε για να πάρουμε τα εύσημα, δεν έχει σημασία αν την πρωτοβουλία την παίρνει η Νέα Αριστερά. Αυτά βλέπει ο κόσμος και θεωρεί την αντιπολίτευση ισχνή, απαξιωμένη και φοβισμένη. Χρειάζεται μαχητικότητα και κοινές πρωτοβουλίες από την αντιπολίτευση για να δώσουμε ελπίδα στον κόσμο που δυσφορεί με την κοινωνική κατάσταση και απομακρύνεται από την πολιτική. Αν δεν πάρουμε πρωτοβουλίες, να υψώσουμε μέτωπα για να αναχαιτίσουμε την συντηρητική επέλαση της κυβέρνησης Μητσοτάκη, τότε πως θα κινητοποιήσουμε τον κόσμο; Συμμαχίες μόνο από τα πάνω, με κεντρικές συμφωνίες δεν μπορούν να τελεσφορήσουν, χωρίς πολιτικά και κοινωνικά μέτωπα σε συγκεκριμένα θέματα».

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα