Σαλαγιάννης: Κανείς δεν ξέρει πότε θα αποπληρώσει το ΠΑΣΟΚ

Σαλαγιάννης: Κανείς δεν ξέρει πότε θα αποπληρώσει το ΠΑΣΟΚ
Συνεδρίαση της Επιτροπής της Βουλής για την δανειοδότηση των πολιτικών κομμάτων και ΜΜΕ την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2016. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) Eurokinissi

Στα 190 εκ. ευρώ τα θαλασσοδάνεια του ΠΑΣΟΚ. «Είμαστε στο μάτι του κυκλώνα» είπε ο γενικός διευθυντής του ΠΑΣΟΚ και καταλόγισε ευθύνες στις τράπεζες και τον Γ. Παπανδρέου

Στην παραδοχή ότι ούτε το ίδιο ΠΑΣΟΚ γνωρίζει πότε θα αποπληρώσει στις τράπεζες τα δάνειά του ύψους 190 εκ. ευρώ προχώρησε από το βήμα της Εξεταστικής Επιτροπής ο γενικός διευθυντής του κόμματος Νίκος Σαλαγιάννης.

«Κανείς δεν μπορεί να απαντήσει πότε θα αποπληρωθούν» παραδέχτηκε ο κ. Σαλαγιάννης όταν κλήθηκε από το βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρο Λάππα να καταθέσει το χρονοδιάγραμμα του κόμματος για την αποπληρωμή των τραπεζικών δανείων. «Με τα σημερινά δεδομένα και με το 60% της εκχώρησης της κρατικής χρηματοδότησης τα δάνεια του ΠΑΣΟΚ θα εξοφληθούν σε 400 χρόνια» αντέτεινε από την πλευρά του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ για να του απαντήσει ο κ. Σαλαγιάννης ότι ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ ξέρει πότε θα αποπληρώσει τα δάνειά του. Ο γενικός διευθυντής του ΠΑΣΟΚ παραδέχτηκε, πάντως, ότι είναι τόσο μεγάλα τα δανειακά βάρη του κόμματος που δεν μπορεί να σχεδιάσει την αποπληρωμή τους. «Τώρα είμαστε στο μάτι του κυκλώνα» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «θα είμαστε εφ’ όρου ζωής όμηροι των τραπεζών». Ο κ. Σαλαγιάννης ξεκαθάρισε, πάντως, ότι το ΠΑΣΟΚ σκοπεύει να αποπληρώσει τα δάνειά του. «Δεν αρνούμαστε τις υποχρεώσεις μας» τόνισε. Ο κ. Σαλαγιάννης αναγνώρισε επίσης ότι το ΠΑΣΟΚ δανειζόταν υπερβολικά στο πλαίσιο μιας γενικής πρακτικής. «Δανειζόμασταν υπερβολικά. Είναι η λογική του μη μακροχρόνιου σχεδιασμού και της εύκολης λύσης που διαπότιζε όλους να χρηματοδοτήσουμε τις ανάγκες μας και όχι να σχεδιάσουμε μακροχρόνιες λύσεις» σημείωσε.

Ο κ. Σαλαγιάννης που ανέλαβε γενικός διευθυντής το 2012 άσκησε κριτική στον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Γιώργο Παπανδρέου, για επιλογές που αύξησαν τις δαπάνες. «Ήταν λάθος που φύγαμε από την Χαριλάου Τρικούπη και πήγαμε στο κτήριο της Ιπποκράτους και πληρώναμε ενοίκιο 1 εκ. ευρώ» τόνισε φωτογράφισε τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Διέψευσε, πάντως, τα δημοσιεύματα περί «μαύρης τρύπας» στα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ. «Δεν βρήκα καμία «μαύρη τρύπα» στο ταμείο είπε και πρόσθεσε: «το μόνο που προέκυψε ήταν ένα λογιστικό υπόλοιπο». Ξεκαθάρισε, όμως, ότι το υπόλοιπο δεν ήταν 15 εκ. ευρώ όπως είχε δημοσιευτεί. «Σιγά μη βρήκαμε 15 εκ. ευρώ στο ταμείο» δήλωσε.

Ο γενικός διευθυντής του ΠΑΣΟΚ καταλόγισε, πάντως, στις τράπεζες την ευθύνη για τον οικονομικό εκτροχιασμό του κόμματος επισημαίνοντας ότι αύξησαν τα συμφωνηθέντα επιτόκια. «Οι τράπεζες μας ρήμαξαν» ανέφερε και συμπλήρωσε: «πενταπλασίασαν τα επιτόκια και μας έβαλαν τη θηλειά στο λαιμό». «Τα δάνεια των κομμάτων είναι μια χιονομπάλα που τρέχει στην πλαγιά. Όταν οι τράπεζες εξάντλησαν την δυσμένειά τους σε βάρος των κομμάτων, ποιος μπορεί να προσδιορίσει την διάρκεια εξόφλησής τους;» διερωτήθηκε.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα