Σε οικονομία- ασφάλεια στρέφει ξανά την ατζέντα ο Μητσοτάκης

Σε οικονομία- ασφάλεια στρέφει ξανά την ατζέντα ο Μητσοτάκης
Κυριάκος Μητσοτάκης Eurokinissi

Ο πρωθυπουργός διαμήνυσε στους βουλευτές της ΝΔ ότι ο κόσμος ενδιαφέρεται περισσότερο για την οικονομία, παρά για το προσφυγικό και χθες προανήγγειλε νέα θετικά μέτρα, ενώ σήμερα έρχεται ο Κινέζος πρόεδρος. Ταυτόχρονα ο νόμος και η τάξη επανέρχονται με αφορμή την ΑΣΟΕΕ και την Επαναστατική Αυτοάμυνα

Επιστροφή της ατζέντας στην οικονομία, με μία γερή δόση νόμου και τάξης, μετά τις αναταράξεις για το προσφυγικό- μεταναστευτικό:

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε προς τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας το Σάββατο σαφές μήνυμα λέγοντας ότι οι πολίτες ενδιαφέρονται πρώτα από όλα για την οικονομία και όχι μόνον για το προσφυγικό. Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ενημέρωσε εξάλλου τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας για τον προϋπολογισμό και στην άτυπη σύναξη επικράτησαν χαμηλοί τόνοι παρά μερικές γκρίνιες για το προσφυγικό- μεταναστευτικό και την άτυπη κόντρα μεταξύ Μιχάλη Χρυσοχοϊδη και Τάκη Θεοδωρικάκου.

Και χθες ο πρωθυπουργός μιλώντας στο Σκάι αναφέρθηκε στην οικονομία, προαναγγέλλοντας εκ νέου ότι το υπερπλεόνασμα θα δοθεί στο τέλος του έτους στοχευμένα στους αδύναμους και τονίζοντας ότι η κυβέρνηση θα τηρήσει όλες τις δεσμεύσεις της. Η επικαιρότητα όμως είχε ως αποτέλεσμα να κυριαρχήσει στη συνέντευξη το θέμα της τρομοκρατίας, με τον κ.Μητσοτάκη να δηλώνει πως “αργά αλλά σταθερά αποκαθίστανται η ασφάλεια και η τάξη στη χώρα” με αφορμή την εξάρθρωση της Οργάνωσης Επαναστατικής Αυτοάμυνας (για την οποία είχε κάνει και δήλωση το Σάββατο) και να τονίζει ότι στόχος του είναι “να τελειώνουμε με τις γιάφκες, τους μπαχαλάκηδες και τα εργαστήρια κατασκευής μολότωφ”, με αφορμή την επέμβαση της ΕΛΑΣ στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο το πρωί.

Τα θέματα αυτά αναμένεται εξάλλου να κυριαρχήσουν στην επικαιρότητα και τις επόμενες ημέρες, καθώς συνεχίζεται η ροή πληροφοριών από την ΕΛΑΣ για την ΟΕΑ και καθώς η Σύγκλητος αποφάσισε την αναστολή λειτουργίας της ΑΣΟΕΕ μέχρι τις 17 Νοεμβρίου, ημέρα που θα αποτελέσει οπωσδήποτε ένα τεστ για το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση θέλει να δείξει στο ακροατήριο της, στο οποίο υπάρχει δυσαρέσκεια λόγω προσφυγικού, ότι μπορεί να επιβάλλει νόμο και τάξη.

Ταυτόχρονα, πίσω στο πεδίο της οικονομίας, η Αθήνα προσδοκά πολλά από τη σημερινή επίσκεψη του Προέδρου της Κίνας Xi Jinping και όχι μόνο σε επίπεδο συμβολισμών. Ο κ.Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον Κινέζο πρόεδρο και θα υπογραφούν 16 διμερείς συμφωνίες μεταξύ των δύο χωρών. Καθώς νέα ύφεση απειλεί την Ευρώπη και η χώρα μας χρειάζεται επενδύσεις και “ζεστό χρήμα”, η σύσφιξη της οικονομικής συνεργασίας με το Πεκίνο, καίτοι προφανώς δε θα ενθουσιάσει τους Αμερικανούς, μοιάζει με μονόδρομος.

Μετά τη συνάντηση και την υπογραφή συμφωνιών στο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός θα παραθέσει γεύμα προς τιμήν του Προέδρου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας σε κεντρικό εστιατόριο της Αθήνας και στις 16.30 οι δύο ηγέτες συνοδευόμενοι από τις συζύγους τους θα επισκεφθούν τις εγκαταστάσεις της Cosco (Σταθμός Εμπορευματοκιβωτίων) στο λιμάνι του Πειραιά.

Στις 19.00 ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραστεί στο επίσημο δείπνο προς τιμήν του Προέδρου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Xi Jinping το οποίο θα παραθέσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

Αθήνα και Πεκίνο δίνουν μεγάλη σημασία στην επέκταση της επένδυσης της Cosco στον Πειραιά, ο οποιος όπως δήλωσε στην επίσκεψη του στη Σαγκάη την προηγουμενη εβδομάδα ο πρωθυπουργός μπορεί να γίνει το πρώτο λιμάνι της Μεσογείου ως διαμετακομιστικός κόμβος εμπορευμάτων.

Ο κ.Μητσοτάκης είχε επίσης σταθεί ιδιαίτερα στη λειτουργία των υποκαταστημάτων της Τράπεζας της Κίνας και της Βιομηχανικής και Εμπορικής Τράπεζας της Κίνας στην Αθήνα (μέσω της δεύτερης μάλιστα θα χρηματοδοτηθούν επενδύσεις στους τομείς της «πράσινης» οικονομίας και της ενέργειας), στην απευθείας αεροπορική σύνδεση Αθήνας-Σαγκάης, ενώ κατά τη συνάντηση του με τον πρόεδρο της εταιρείας ΖΤΕ συζητήθηκε η δημιουργία τεχνολογικού πάρκου και εργοστασίου μεταποίησης στην Ελλάδα.

Οι συμφωνίες μεταξύ των δύο χωρών περιλαμβάνουν επίσης τις εξαγωγές ελληνικών προϊόντων όπως λάδι, ούζο, φέτα, ακτινίδια και κρόκο Κοζάνης, στην Κίνα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα