ΣΕΥ: Οι χώρες που στήριξαν την Κύπρο έναντι της Τουρκίας

Ο Κύπριος πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης
Ο Κύπριος πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης AP

Εντός και εκτός αιθούσης η Κύπρος έτυχε στήριξης από πολλές χώρες. Τι είπε ο Κύπριος Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Δευτέρας η συζήτηση για την κατάσταση σε σχέση με την Τουρκία κατά τις «τρέχουσες υποθέσεις» στην ημερήσια διάταξη των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ (ΣΕΥ).

Όπως έγινε γνωστό η Ύπατη Εκπρόσωπος Φεντερίκα Μογκερίνι έκανε μια εισαγωγή και στη συνέχεια έδωσε το λόγο στον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη ο οποίος εξέθεσε τα δεδομένα.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές η Κύπρος υποστηρίχθηκε ενεργά από την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Γαλλία, την Ισπανία και την Ιρλανδία, εντός αίθουσας, ενώ είχαν προηγηθεί δηλώσεις στήριξης από Φιλανδία, Ολλανδία και Γερμανία και εκτός της αίθουσας.

To κείμενο των συμπερασμάτων των 28 της ΕΕ για την Τουρκία πέρασε από την πρωινή συζήτηση στο Coreper χωρίς αλλαγές και παραπέμφθηκε ως «σημείο Α» στους Υπουργούς Εξωτερικών προς έγκριση.

Σημειώνεται ότι ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης υποδέχθηκε το πρωί της Δευτέρας τον νέο Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδος Νίκο Δένδια στα Γραφεία της Αντιπροσωπείας της Κύπρου στο Συμβούλιο των Κρατών Μελών της ΕΕ στις Βρυξέλλες. Ο Υπουργός είχε με τον ομόλογό του της Ελληνικής Δημοκρατίας, την πρώτη επίσημη συνάντηση με την ευκαιρία της πρώτης συμμετοχής του Νίκου Δένδια στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία ολοκληρώθηκε σε εγκάρδιο κλίμα.

Πηγή: 

philenews.com

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κύπρος, Τουρκία
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Βέλγιο: Η Κύπρος είπε "όχι" για τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας

SHARE: