ΣΥΡΙΖΑ: Τα ερωτήματα του έκτακτου συνεδρίου

Διαβάζεται σε 3'
Στην σκιά των τελευταίων αναταράξεων το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ
Στην σκιά των αναταράξεων των τελευταίων 24ωρων το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ

Εκκινούν σήμερα και ολοκληρώνονται την Κυριακή οι εργασίες στο γήπεδο του Tae Kwon Do. Τι κρίνεται στην διαδικασία και οι αστάθμητοι παράγοντες.

Στην σκιά των έντονων εσωκομματικών συγκρούσεων που καταγράφονται τα τελευταία 24ωρα στον ΣΥΡΙΖΑ ξεκινά σήμερα το Έκτακτο Συνέδριο του κόμματος. Μια πολιτική διαδικασία για το περιεχόμενο της οποίας υπάρχουν πολλά ερωτήματα τα οποία πιθανότατα θα απαντηθούν έως και την Κυριακή το απόγευμα οπότε θα γίνουν οι ψηφοφορίες για κείμενο θέσεων και πολιτική απόφαση του συνεδρίου καθώς και για την εκλογή νέας Επιτροπής Δεοντολογίας και Εξελεγκτικής Επιτροπής.

Η ηγεσία του κόμματος προσδοκά το συνέδριο αυτό να δώσει το έναυσμα της προεκλογικής πορείας του ΣΥΡΙΖΑ προς την ευρω-κάλπη του Ιουνίου. Μία εκλογική δοκιμασία που διαφαίνεται πως θα αποτελέσει σημείο καμπής για τις εσωκομματικές εξελίξεις.

Τα ερωτήματα του Συνεδρίου

Κορυφαίο – πολιτικά- ερώτημα για την συνεδριακή διαδικασία είναι το τι θα πράξει ο πρώην πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας. Ο πρώην πρωθυπουργός πιθανότατα θα παραβρεθεί στο συνέδριο. Όμως δεν είναι γνωστό να σκοπεύει να μιλήσει και στην διαδικασία. Όπως εύλογα αντιλαμβάνεται κανείς τυχόν τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα, που έως τώρα έχει τηρήσει σαφείς αποστάσεις από τα εσωκομματικά τεκταινόμενα μπορεί να αναδειχθεί σε καταλύτη κάθε ισορροπίας στο «ομιχλώδες» πολιτικό τοπίο της αξιωματιής αντιπολίτευσης.

Ερώτημα αποτελεί και το αν ο νυν πρόεδρος του κόμματος, Στέφανος Κασσελάκης, με ομιλία του οποίου ανοίγουν σήμερα το απόγευμα οι διαδικασίες, θα αξιοποιήσει την συνεδριακή διαδικασία προκειμένου να θέσει πολιτικούς προβληματισμούς ανάλογους με αυτούς που εξέφρασε στην Πολιτική Γραμματεία του κόμματος την περασμένη Τρίτη. Με βάση την «ανταλλαγή εμπιστοσύνης» που επικράτησε στην τελευταία συνεδρίαση του οργάνου ζητήματα φυσιογνωμίας, ταυτότητας και αλλαγής δομών στο κόμμα δεν πρόκειται να τεθούν. Αφού τα ζητήματα τέτοιου χαρακτήρα θα εξεταστούν στο καταστατικό συνέδριο που έχει προγραμματιστεί για το ερχόμενο Φθινόπωρο. Παρόλα αυτά ουδείς μπορεί να προβλέψει το τι τελικά θα γίνει.

Με ενδιαφέρον αναμένεται φυσικά ο διάλογος επί των πολιτικών προτάσεων που έχει κατατεθεί. Σε αυτές ξεχωρίζουν η πολιτική πλατφόρμα του Διονύση Τεμπονέρα σχετικά με την συγκρότηση ενός «Μετώπου Δημοκρατίας» από το σύνολο των προοδευτικών δυνάμεων στον χώρο της αριστεράς και του κέντρου. Επίσης η πολιτική πρόταση που έχουν καταθέσει οι Κώστας Ζαχαριάδης – Γιάννης Ραγκούσης και Θανάσης Θεοχαρόπουλός. Εκεί όπου επισημαίνουν πως πλέον το πεδίο πολιτικής παρέμβασης του ΣΥΡΙΖΑ μετατίθεται από την ριζοσπαστική αριστερά στην κεντροαριστεράς ζητώντας μάλιστα συγκεκριμένα την «μετακόμιση» της ευρωομάδας του κόμματος από την Αριστερά στους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές.

Τέλος στο «μικροσκόπιο» αναμένεται να μπουν οι κινήσεις και η στάση που θα τηρήσουν οι επιμέρους «ομάδες» στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα ένα δείγμα των «διαγκωνισμών» είχαμε στην χθεσινή συνεδρίαση της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου. Εκεί όπου πρόεδρος του Συνεδρίου αναδείχθηκε ο Πάνος Ρήγας που λογίζεται στην «πλευρά Κασσελάκη» ενώ από την πλευρά του Χρήστου Σπίρτζη αντιπροτάθηκε ο Νίκος Μαδεμλής προερχόμενος από τον χώρο των «πασοκογενών». Στην τελική εκλογή του Πάνου Ρήγα σημαντικό ρόλο φέρεται να έχει παίξει η πλευρά του Νίκου Παππά που στο ζήτημα αυτό συνταυτίστηκε με την επιλογή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Δίχως αυτό όμως να προκαταλαμβάνει πως την ίδια στάση θα τηρήσει σε όλα τα ζητήματα που τυχόν θα ανακύψουν.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα