“Σπάνε” οι δήμοι Λέσβου, Κέρκυρας, Κεφαλονιάς, Σάμου και Σερβίων-Βελβεντού με τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών

“Σπάνε” οι δήμοι Λέσβου, Κέρκυρας, Κεφαλονιάς, Σάμου και Σερβίων-Βελβεντού με τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών
Δημαρχείο Eurokinissi

Η αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας τονίζει ότι η δημιουργία ενιαίων δήμων στα νησιά με τον «Καλλικράτη» δημιούργησε «ιδιαίτερα σοβαρά προβλήματα», τα οποία «εάν δεν αντιμετωπιστούν άμεσα, θέτουν σε διακινδύνευση τη βιωσιμότητα και λειτουργικότητα των δήμων αυτών».

Πέντε δήμοι, μεταξύ των οποίων τέσσερις νησιωτικοί, «σπάνε» σε μικρότερους με τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών που κατατέθηκε πριν λίγο στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας. Οι δήμοι Λέσβου, Κέρκυρας, Κεφαλονιάς, Σάμου, καθώς κι ο δήμος Σερβίων-Βελβεντού καταργούνται και στην θέση τους ιδρύονται 12 νέοι δήμοι. Η αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας επικαλείται την επιλογή που έγινε οκτώ χρόνια πριν στο πλαίσιο του «Καλλικράτη» ώστε όλα τα νησιά, εκτός Κρήτης κι Εύβοιας, να αποτελέσουν ενιαίους δήμους.

Στα μεγαλύτερα όμως από αυτά παρατηρήθηκαν «ιδιαίτερα σοβαρά προβλήματα», τα οποία «εάν δεν αντιμετωπιστούν άμεσα, θέτουν σε διακινδύνευση τη βιωσιμότητα και λειτουργικότητα των δήμων αυτών, παράγουν αφόρητες δυσχέρειες και ανισότητες στην καθημερινή πρόσβαση των κατοίκων στις δημοτικές υπηρεσίες». Η αιτιολογική έκθεση επισημαίνει ότι το αποτέλεσμα αυτών των δυσχερειών είναι η «ανισομερής ανάπτυξη των περιοχών μέσα στον ίδιο δήμο».

Εκτός από τα τέσσερα νησιά, στην απόφαση για κατάτμηση των δήμων συμπεριλήφθηκε κι ο δήμος Σερβίων-Βελβεντού λόγω της ορεινότητας του Βελβεντού και των «μεγάλων ανισοτήτων που παρήχθησαν στην πράξη από την συνένωση των δήμων».

Οι διασπάσεις των πέντε δήμων

Αναλυτικά, ο δήμος Κέρκυρας «σπάει» στα τρία: σε δήμο Βόρειας Κέρκυρας (δημοτικές ενότητας Αγίου Γεωργίου, Εσπερίων, Θιναλίου και Κασσωπαίων, με έδρα την Κασσιόπη), σε δήμο Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων (δημοτικές ενότητες Αχιλλείων, Ερεικούσσης, Κερκυραίων, Μαθρακίου, Οθωνών, Παλαιοκαστριτών, Παρελίων και Φαιάκων, με έδρα την πόλη της Κέρκυρας) και σε δήμο Νότιας Κέρκυρας (δημοτικές ενότητες Κορισσίων, Λευκιμμαίων και Μελιτειέων, με έδρα την Λευκίμμη).

Στα τρία «σπάει» κι ο δήμος Κεφαλληνίας: σε δήμος Αργοστολίου (δημοτικές ενότητες Αργοστολίου, Ελειού-Πρόννων, Λειβαθούς κι Ομαλών, με έδρα το Αργοστόλι), σε δήμο Ληξουρίου (δημοτικές ενότητες Παλικής και Θηναίας, με έδρα το Ληξούρι) και σε δήμο Σάμης (δημοτικές ενότητες Ερίσου, Πυλαρέων και Σάμης, με έδρα την Σάμη).

Ο δήμος Λέσβου «σπάει» στα δύο, σε δήμο Μυτιλήνης (δημοτικές ενότητες Αγιάσου, Γέρας, Ευεργέτουλα, Λουτροπόλεως-Θερμής, Μυτιλήνης και Πλωμαρίου, με έδρα την Μυτιλήνη) και σε δήμο Δυτικής Λέσβου (δημοτικές ενότητες Αγίας Παρασκευής, Ερεσού-Αντίσσης, Καλλονής, Μανταμάδου, Μήθυμνας, Πέτρας και Πολιχνίτου, με έδρα την Καλλονή).

Ο δήμος Σάμου «σπάει» στα δύο, σε δήμο Ανατολικής Σάμου (δημοτικές ενότητες Βαθέος και Πυθαγόρειου, με έδρα την πόλη της Σάμου) και Δυτικής Σάμου (δημοτικές ενότητες Καρλοβασίου και Μαραθόκαμπου, με έδρα το Καρλόβασι).

Τέλος, ο δήμος Σερβίων-Βελβεντού «σπάει» στα δύο με την δημοτική ενότητα Βελβεντού να αποσπάται και να συγκροτεί ξεχωριστό δήμο, ενώ οι υπόλοιπες δημοτικές ενότητες παραμένουν στον δήμο Σερβίων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα