Στη Βουλή ο νόμος της συγκάλυψης

Στη Βουλή ο νόμος της συγκάλυψης
Η αντιπαράθεση του Κ.Μητσοτάκη με τον Α.Τσίπρα αναμένεται να είναι το κυρίαρχο στοιχείο στην σημερινή συνεδρίαση Eurokinissi

Απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα και ολόκληρη την αντιπολίτευση σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το σκάνδαλο των υποκλοπών

Μόνος απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα και στους υπόλοιπους επικεφαλής των κομμάτων της αντιπολίτευσης θα βρεθεί σήμερα στην Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών. Μια νομοθετική πρωτοβουλία με την οποία η κυβέρνηση επιθυμεί να ¨κλείσει” το Σκάνδαλο των Υποκλοπών, ενώ η αντιπολίτευση αλλά και οι αρμόδιοι φορείς μιλούν για ένα αντι-συνταγματικό νομοθέτημα που οδηγεί στο “θάψιμο” της υπόθεσης.

Κυρίαρχο το πολιτικό στοιχείο

Η συζήτηση στην Βουλή έχει οριστεί να γίνει σε μία συνεδρίαση ενώ θεωρείται βέβαιο ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης όχι μόνον θα αμφισβητήσουν συνταγματικά το νομοσχέδιο αλλά θα καταθέσουν και αιτήματα ονομαστικής ψηφοφορίας. Παρόλα αυτά δεν θα είναι το κοινοβουλευτικό, αλλά το πολιτικό στοιχείο που αποτελεί την “καρδιά” της όλης διαδικασίας.

Ιδίως από την στιγμή που ο πρωθυπουργός εκ των πραγμάτων θα κληθεί να τοποθετηθεί δημοσίως για το ζήτημα των υποκλοπών μετά τις αποκαλύψεις και τα δημοσιεύματα που αφορούν τις λίστες παρακολούθησης πολιτικών προσώπων, μελών της κυβέρνησης αλλά και των αρχηγών των γενικών επιτελείων. Επίσης θα βρεθεί αντιμέτωπος με τους υπόλοιπους αρχηγούς των κομμάτων και ιδίως τον Αλέξη Τσίπρα που έχει επιχειρήσει πολλές φορές να προκαλέσει μια τέτοια συζήτηση το προηγούμενο διάστημα.

Η τοποθέτηση του πρωθυπουργού αποκτά ιδιαίτερη αξία μετά την χθεσινή έκκληση του Αντώνη Σαμαρά προς την κυβέρνηση ώστε να ξεκαθαρίσει το τοπίο των υποκλοπών και να μην χρησιμοποιείται το απόρρητο ώς δικαιολογία. Μια νύξη που έρχεται μετά από αυτή του Κώστα Καραμανλή που είχε δηλώσει ότι το απόρρητο δεν μπορεί να υπερέχει της ανάγκης για διαφάνεια ζητωντας την κάθαρση.

Το νομοσχέδιο

Ένα από τα σημεία που συγκεντρώνει τις περισσότερες διαφωνίες το νομοσχέδιο για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών είναι αυτό που προβλέπει ότι μπορεί να υπάρξει ενδεχόμενη ενημέρωση των πολιτών για παρακολούθησή τους μετά το πέρας τριετίας, χωρίς να προβλέπει αναδρομική ισχύ. Δηλαδή ορίζει πως κανείς έως και τις επόμενες εκλογές αλλά και αργότερα δεν θα μπορεί να μάθει για ποιόν λόγο παρακολουθήθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης αλλά και δημοσιογράφοι όπως και άλλα πολιτικά πρόσωπα. Αυτό ακριβώς το στοιχείο είναι που πείθει το σύνολο της αντιπολίτευσης ότι επιχειρείται συγκάλυψη, ενώ θα μπορούσε να επανέλθει το προηγούμενο καθεστώς στο οποίο προβλέπονταν η άμεση ενημέρωση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την διάρκεια της επεξεργασίας του νομοσχεδίου στην Επιτροπή Δημοσίας Διοίκησης και Δικαιοσύνης κατά του νομοσχεδίου τάχθηκαν εκτός από την αντιπολίτευση η Αρχή Διατήρησης του Απορρήτου των Επικοινωνιών , η Αρχή Διασφάλισης Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, η Ολομέλεια της Δικηγορικών Συλλόγων. Επίσης έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους κορυφαίοι συνταγματολόγοι ανάμεσα στους οποίους συμπεριλαμβάνεται και ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Η αντιπολιτευση

Ως “ένοχο” που “σύρεται στην Βουλή” αναμένεται να αντιμετωπίσει ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην σημερινή συζήτηση. Ιδίως επειδή ο πρωθυπουργός έχει αποφύγει να προσέλθει στο κοινοβούλιο τις προηγούμενες εβδομάδες και να απαντήσει στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το σκάνδαλο των υποκλοπών. Μάλιστα ο Αλέξης Τσίπρας θα προσέλθει στο κοινοβούλιο μετά από δύο σημαντικές θεσμικές πρωτοβουλίες που έχει λάβει για την διαλεύκανση του σκανδάλου: Η πρώτη ήταν η συνάντηση του με τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρο Ντογιάκο στον οποίο επισήμανε την ανάγκη ταχύτατης διερεύνησης των καταγγελιών για τις υποκλοπές. Η δεύτερη ήταν η συνομιλία που είχε χθες με τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ Χρήστο Ράμμο από τον οποίο ζήτησε το σύνολο των στοιχείων για τις επισυνδέσεις της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών την τελευταία 3ετία. Πιο συγκεκριμένα ζήτησε όλα τα στοιχεία για τις άρσεις απορρήτου επί κυβέρνησης Μητσοτάκη που κοινοποιήθηκαν στην ΑΔΑΕ και αφορούν εν ενεργεία βουλευτές, ευρωβουλευτές, υπουργούς, δημοσιογράφους, δικαστικούς και την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ώς ένοχο θα αντιμετωπίσει τον πρωθυπουργό σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας Eurokinissi

Παράλληλα ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να μιλήσει για την πλήρη κατάρρευση της κυβερνητικής επιχειρηματολογίας, η οποία βασίζεται στο ότι ο πρωθυπουργός δεν γνώριζε τίποτε για τις υποκλοπές. Τονίζοντας πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο εντολέας, ο ενορχηστρωτής και ο βασικός υπεύθυνος για αυτές τις παρακρατικές μεθόδους. Ο ΣΥΡΙΖΑ όχι απλά αμφισβητεί την κυβερνητική πρόθεση για αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο προκειμένου να θωρακιστεί η δημοκρατία, αλλά αντιθέτως μιλά για έναν νομοσχέδιο που στοχεύει αποκλειστικά στην συγκάλυψη των όσων έχει πράξει το Μέγαρο Μαξίμου. Μάλιστα αποτελεί την συνέχεια των πρακτικών που ακολούθησε η κυβέρνηση στην Εξεταστική Επιτροπή που συνέστησε η Βουλή για το σκάνδαλο, επικαλούμενη το απόρρητο της δράσης της ΕΥΠ.

Ο Αλέξης Τσίπρας πρόκειται να δεσμευθεί από το βήμα της Βουλής για την κατάργηση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ βρεθεί στην κυβέρνηση και την παράλληλη θεσμοθέτηση συγκεκριμένων παρεμβάσεων που “θα εγγυώνται την τήρηση των δημοκρατικών κανόνων, των κανόνων λογοδοσίας και των κανόνων διαφάνειας”.

Την έντονη αντίθεσή του στις διατάξεις και το σύνολο του νομοσχεδίου αναμένεται να εκφράσει το ΠΑΣΟΚ, που θα εκπροσωπηθεί από τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής του ομάδας Μιχάλη Κατρίνη.

Την αντιπρότασή του στο νομοσχέδιο έχει από τις 21 Νοεμβρίου δημοσιοποιήσει ο Νίκος Ανδρουλάκης Eurokinissi

Αξίζει να θυμίσουμε ότι στις 21 Νοεμβρίου ο ίδιος ο Νίκος Ανδρουλάκης παρουσίασε την αντιπρόταση του ΠΑΣΟΚ για το νέο θεσμικό πλαίσιο της λειτουργίας της ΕΥΠ. Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο που συζητείται σήμερα τόνισε πως “λείπει κάθε διάθεση λογοδοσίας, για μια υπόθεση που πλήττει βάναυσα το κύρος των θεσμών μας και δυσφημεί τη χώρα διεθνώς. Αυτό δείχνει το γεγονός ότι μπαίνει όριο τριών ετών για να μάθει ο παρακολουθούμενος ότι παρακολουθήθηκε και όχι γιατί παρακολουθήθηκε καθώς και το ότι η ΑΔΑΕ, που θα έπρεπε να αποφασίζει για τη γνωστοποίηση της παρακολούθησης, παραγκωνίζεται από ένα συλλογικό όργανο, στο οποίο την πλειοψηφία θα έχουν οι ελεγχόμενοι Διοικητής και Εισαγγελέας της ΕΥΠ”.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μάλιστα σημείωσε πως αυτό που προτείνει η κυβέρνηση είναι “άλλη μια καινοτομία και άλλος ένας παραλογισμός του επιτελικού κράτους. Ακόμα όμως και η έννοια της εθνικής ασφάλειας, διευρύνεται τόσο ώστε να καλύπτει έως και τα ζητήματα δημόσιας υγείας. Ο στόχος προφανής: Η επικύρωση της παρακολούθησης χιλιάδων πολιτών.

Την κατηγορηματική αντίθεση του ΚΚΕ αναμένεται να εκφράσει ο Δημήτρης Κουτσούμπας, με τον Περισσό να εστιάζει στο θεσμικό πλαίσιο που δημιουργείται. Όπως έχει επισημάνει η βουλευτής του Μαρία Κομνηνάκα “με το νομοσχέδιο στην πραγματικότητα διαμορφώνεται ένα ακόμα πιο αποτελεσματικό πλαίσιο μαζικής παρακολούθησης” σημειώνοντας πως “Επιδίωξη είναι να διαμορφωθεί ένα εκσυγχρονισμένο και αποτελεσματικό θεσμικό πλαίσιο παρακολούθησης”. Κατά του νομοσχεδίου θα ταχθεί και το Μέρα 25 με την Σοφία Σακοράφα να έχει ήδη δώσει αρνητική ψήφο στην επεξεργασία του νομοσχεδίου στην αρμόδια διαρκή επιτροπή.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα