Καραμανλής: Κάθαρση με άπλετο φως για τις υποκλοπές

Καραμανλής: Κάθαρση με άπλετο φως για τις υποκλοπές
Κώστας Καραμανλής Menelaos Myrillas / SOOC

Ο πρώην πρωθυπουργός μίλησε θεσμικά για τις υποκλοπές σε εκδήλωση μνήμης για τον Γιάννη Κεφαλογιάννη στην Κρήτη, εκτιμώντας ότι το να προκλήθηκαν τα γεγονότα αυτά από κυβερνητική πρωτοβουλία είναι αδιανόητο.

Στην υπόθεση των υποκλοπών αναφέρθηκε ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, μιλώντας σε εκδήλωση μνήμης για τον Γιάννη Κεφαλογιάννη, στα Ανώγεια της Κρήτης.

Ο κ. Καραμανλής αναφερόμενος ειδικότερα στην ασυμβίβαστη προσήλωση που όπως είπε είχε ο αείμνηστος Γιάννης Κεφαλογιάννης στα θέματα διαφάνειας, τόνισε ότι:

“Διαύγεια και διαφάνεια είναι άλλωστε θεμελιώδη ζητούμενα για σύννομο και ομαλό δημόσιο βίο. Ακόμη περισσότερο όταν προκύπτουν ζητήματα όπως αυτό της παρακολούθησης τηλεφώνου πολιτικού αρχηγού, δημοσιογράφου ή κάθε πολίτη.”

Ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι: “Σε τέτοιου είδους καταστάσεις η κάθαρση επέρχεται μόνο εφ΄ όσον αποσαφηνιστούν πλήρως. Το θέμα είναι τόσο βαρύ και σοβαρό που δεν επιτρέπεται ούτε αντέχεται να μείνουν σκιές ιοβόλες για την δημοκρατική ομαλότητα. Φως λοιπόν! Άπλετο φως!”

Εξέφρασε μάλιστα την άποψη ότι: “Το να προκλήθηκαν τα γεγονότα αυτά από κυβερνητική πρωτοβουλία είναι εκτός από αντιδημοκρατικό και παράνομο, τόσο πέρα από κάθε όριο νοσηρής φαντασίας και πολιτικής ανοησίας που είναι αδιανόητο.”

Ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής Caption / YouTube

Με τον τρόπο αυτό εκτίμησε ουσιαστικά ότι δεν μπορεί να ήταν εν γνώσει και με εντολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη η παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη, αλλά έθεσε και μία κόκκινη γραμμή σε περίπτωση μελλοντικών αποκαλύψεων

“Παραμένει όμως επιτακτική η ανάγκη να ξεκαθαριστεί ποιοί και με ποια δικαιολογία ζήτησαν κάτι τέτοιο και ποιοί και πώς το ενέκριναν. Η επίκληση του απορρήτου σε τέτοιες περιπτώσεις υποτάσσεται στην ανάγκη κάθαρσης του δημόσιου βίου. Όλα στο φως λοιπόν και από εκεί και πέρα απαραίτητες και με διακομματική συνεργασία οι διορθώσεις του θεσμικού καθεστώτος που διέπει και την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου αλλά και την εν γένει λειτουργία των μυστικών υπηρεσιών. Αυτά τα στοιχειώδη για να αποτραπεί η περαιτέρω απαξίωση των θεσμών”, πρόσθεσε ο κ. Καραμανλής.

“Εθνική ομοψυχία απέναντι στην Τουρκία”

Ο πρώην πρωθυπουργός αναφέρθηκε όμως και στα ελληνοτουρκικά. Θυμήθηκε ότι ο Γιάννης Κεφαλογιάννης έλεγε: “Στα μεγάλα εθνικά θέματα δεν χωρούν παραχωρήσεις”, αλλά και την επωδό του για την ανάγκη εθνικής ομοψυχίας και ενιαίας εθνικής στρατηγικής. Αναφέρθηκε στη συνέχεια στο διεθνές σκηνικό μετά την απαράδεκτη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και στην ενεργειακή, επισιτιστική και οικονομική κρίση, που επιβαρύνει δυσβάσταχτα τις ευρωπαϊκές χώρες, πρωτίστως βέβαια τα ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα.

“Η δε εικόνα της Δύσης, μπροστά στο καινοφανές σκηνικό και τις προκλήσεις των αναθεωρητικών δυνάμεων, είναι αποκαρδιωτική. Εμφανές έλλειμμα ηγεσίας, αδύναμες ή υπό κατάρρευση κυβερνήσεις, αυξανόμενη κοινωνική δυσαρέσκεια και απαξίωση των πολιτικών συστημάτων. Ειδικά μάλιστα στην Ευρώπη, που προφανώς μας αφορά και πιο άμεσα. Είναι περισσότερο από ποτέ ανάγκη η Ευρώπη να αφυπνιστεί, να πάρει πρωτοβουλίες, να αντιδράσει συντονισμένα και τολμηρά. Διαφορετικά μας περιμένουν δυσάρεστες εξελίξεις”, σχολίασε.

Ο πρώην πρωθυπουργός συνέχισε επισημαίνοντας ότι: “Για τη χώρα μας η κατάσταση επιβαρύνεται ακόμη περισσότερο γιατί αντιμετωπίζει επιπρόσθετα την κλιμάκωση της προκλητικής συμπεριφοράς της Τουρκίας σε όλα τα μέτωπα, από την Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο μέχρι το Αιγαίο και τη Θράκη. Αψηφώντας κάθε έννοια σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και των διεθνών συνθηκών, επιχειρεί να ανατρέψει το υφιστάμενο status quo και να επιβάλλει την ηγεμονία της, δυστυχώς άλλοτε με την σύμπραξη και άλλοτε με την ανοχή ή επιτήδεια ουδετερότητα των βασικών πρωταγωνιστών της διεθνούς ζωής.” Και τόνισε πως: “Είναι μέσα στο ζοφερό αυτό σκηνικό που καλείται η χώρα μας να αναδείξει τον καλύτερό της εαυτό, διευρύνοντας τα διεθνή της ερείσματα, βελτιώνοντας διαρκώς την αμυντική και αποτρεπτική της ικανότητα και κυρίως, πάνω απ΄ όλα, διαφυλάσσοντας και σφυρηλατώντας την εθνική ομοψυχία και την αποφασιστικότητα του συνόλου του Ελληνισμού να αποκρούσει παντοιοτρόπως κάθε απόπειρα σφετερισμού των δικαίων του.”

Η μαντινάδα για το Γιάννη Κεφαλογιάννη

Ο πρώην πρωθυπουργός εξήρε την προσωπικότητα του Γιάννη Κεφαλογιάννη, στεκόμενος καταρχάς στην ακεραιότητα του. Ξεκίνησε την ομιλία του με ένα απόφθεγμα, που αποδίδεται στον Winston Churchill: “Με ακεραιότητα, τίποτα άλλο δεν μετράει. Χωρίς ακεραιότητα, τίποτα άλλο δεν μετράει”. Και τόνισε ότι: “Ο Γιάννης Κεφαλογιάννης ήταν πάνω απ΄όλα ένας ακέραιος άνθρωπος. Ένας άνθρωπος ευθύς, ντόμπρος και αληθινός. Ένας πολιτικός, που, αντίθετα με πολυάριθμες άλλες περιπτώσεις, ήταν ξένος στην υποκρισία, την υστεροβουλία και την προσποίηση. Όταν πίστευε κάτι το έλεγε και το υποστήριζε με πάθος.”

Ο κ. Καραμανλής σημείωσε επίσης μεταξύ άλλων ότι ο Γιάννης Κεφαλογιάννης ήταν ασυμβίβαστος σε θέματα αρχών, στα οποία όπως είπε “δεν σήκωνε μύγα στο σπαθί του”. Υπενθύμισε ότι: “Όταν διαφώνησε, ως αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών στην Οικουμενική Κυβέρνηση Ζολώτα το 1989, με την απευθείας ανάθεση των ψηφιακών παροχών του ΟΤΕ παραιτήθηκε χωρίς δεύτερη σκέψη από την υπουργική του ιδιότητα.”

Έκλεισε μάλιστα με μία μαντινάδα για το Γιάννη Κεφαλογιάννη:

Άλλο το να ΄σαι αετός

και άλλο να τον κάνεις.

Άλλο το να θωρείς κορφές

και άλλο να τις φτάνεις”.

Τον κ. Καραμανλή προλόγισε η βουλευτής Α Αθήνας της ΝΔ, κόρη του Γιάννη Κεφαλογιάννη, Όλγα Κεφαλογιάννη, εγκωμιάζοντας την παρουσία, το λόγο και το ήθος του πρώην πρωθυπουργού και υπενθυμίζοντας ότι ήταν ο Γιάννης Κεφαλογιάννης που τον πρότεινε και τον στήριξε το 1997 για την ηγεσία της ΝΔ.

Υπενθύμισε επίσης ότι ο Γιάννης Κεφαλογιάννης το 1974 εντάχθηκε στη ΝΔ ακολουθώντας πάντα και συνειδητά τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και τις αξίες του. “Γιατί ήταν απόλυτα βέβαιος, ότι αυτές οι αξίες, ήταν είναι και θα είναι πάντα η μόνη εγγύηση για την ανάπτυξη, τη δικαιοσύνη, την πρόοδο και την ευημερία του τόπου. Είναι οι ίδιες, διαχρονικές αξίες γύρω από τις οποίες συγκροτείται και το σύγχρονο όραμα της κεντροδεξιάς παράταξης” πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα