Βουλή: Βαριές εκατέρωθεν κατηγορίες στη συζήτηση για την εξεταστική 

Βουλή: Βαριές εκατέρωθεν κατηγορίες στη συζήτηση για την εξεταστική 
Συζήτηση, κατόπιν αιτήματος του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, σύμφωνα με το άρθρο 142Α του Κανονισμού της Βουλής, με αντικείμενο την ενημέρωση του Σώματος σχετικά με τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση για το Κυπριακό ζήτημα, την Τρίτη 11 Ιουλίου 2017. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) eurokinissi

"Μην γίνεστε συνένοχοι. Ψηφίστε τη σύσταση της Επιτροπής" είπε ο πρόεδρος της ΝΔ. ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ καταλόγισαν τακτικισμό και εκφοβισμό της Δικαιοσύνης από τη ΝΔ. Για υποκριτική πλειοψηφία συγκάλυψης μίλησε η ΝΔ ενώ η ΔΗ.ΣΥ κατήγγειλε μεθόδους παρακράτους

Με υψηλούς τόνους και βαριές εκατέρωθεν κατηγορίες άρχισε στη Βουλή η συζήτηση της πρότασης της ΝΔ για την συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής σε βάρος του υπουργού Άμυνας, Πάνου Καμμένου, σχετικά με την υπόθεση του Noor 1. 

Κυβέρνηση και αντιπολίτευση ήρθαν σε έντονη αντιπαράθεση από την αρχή της συζήτησης όταν ο υπουργός Δικαιοσύνης εγκάλεσε τον ομιλητή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θεόδωρου Παπαθεοδώρου γιατί αποκάλυψε στοιχεία από το υπόμνημα της Εισαγγελέως Πειραιώς Ειρήνης Τζίβα και διερωτήθηκε «με ποια διαδικασία» έφτασαν στα χέρια του. Ο κ. Παπαθεοδώρου απάντησε σε υψηλούς τόνους καλώντας τον υπουργό Δικαιοσύνης «να μην κουνά το δάχτυλο» και υποστήριξε ότι πληροφορήθηκε τα όσα ανέφερε «σε τρεις εφημερίδες». «Άρα αντλείτε στοιχεία από το ρεπορτάζ και λέτε ότι τα είπε η εισαγγελέας. Μα δεν κρατάτε καμία επιφύλαξη;» ανταπάντησε στον κ. Παπαθεοδώρου ο υπουργός Δικαιοσύνης. 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Μη γίνεστε συνένοχοι, ψηφίστε για τη σύσταση της εξεταστικής

Τοποθετούμενος στη Βουλή, ο πρόεδρος της ΝΔ μεταξύ άλλων, είπε: . “Τα επιχειρήματά σας δείχνουν πόσο εκτεθειμένοι είστε και πόσο ευάλωτοι αισθάνεστε. Είστε και πολιτικά ανέντιμοι. Εχουμε ψηφίσει όλες τις προτάσεις σας εξεταστική επιτροπή, δεν έχετε ψηφίσει καμία”, είπε ο πρόεδρος της ΝΔ και συνέχισε σημειώνοντας ότι τα επιχειρήματα της κυβέρνησης για την καταψήφιση της πρότασης σύστασης εξεταστικής επιτροπής είναι σαθρά. “Εμείς δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε και αν κάποιο στέλεχός μας είναι αναμεμιγμένο σε αξιόποινη πράξη, αν υποστεί τις συνέπειες. Οι συνομιλίες που είδαν το φως της δημοσιότητας προκαλούν ρίγη. Ο λιμενικός λέει για να κυβερνά δέκα χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ και ο υπουργός δεν έχει διατάξει καμία έρευνα. Πρόκειται για τον ίδιο υπουργό που έχει μαυρίσει τις θάλασσες και τις ακτές της Αττικής και παραμένει κολλημένος στην καρέκλα.

Ο κ.Μητσοτάκης συνέχισε λέγοντας ότι πρέπει να προστατευθεί το κράτος Δικαίου και η διάκριση των εξουσιών, ότι υπάρχει ανεξάρτητη Δικαιοσύνη. “Η υπόθεση Καμμένου δεν μπορεί να δηλητηριάζει άλλο το δημόσιο βίο. Καλώ τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίσουν την σύσταση της επιτροπής. Μην εκτίθεστε ηθικά στα μάτια των πολιτών. Μην γίνεστε συνένοχοι”, κατέληξε.

Ακολούθως το λόγο πήρε ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής. “Αν κάναμε αυτή τη συζήτηση πριν την έκδοση του βουλεύματος Μπρακουμάτσου θα ήταν αλλιώς. Το πόρισμα, όμως, έχει κομβική σημασία για την παρούσα συζήτηση και για το αίτημα που έχετε υποβάλει για εξεταστική επιτροπή, αφού βάζει στο αρχείο τη μήνυση που έχει υποβάλει ο ισοβίτης, αποδεχόμενο ότι δεν υπάρχει φυσικός αυτουργός για τα αδικήματα για τα οποία κατηγορήθηκαν ορισμένοι άνθρωποι από τον συγκεκριμένο κρατούμενο. Δεν υπάρχουν φυσικοί αυτουργοί, αλλά μας λέτε να εξετάσουμε θέματα ηθικών αυτουργών. Λέτε κι άλλο παράλογο, ότι η υπόθεση δεν μπήκε στο αρχείο για τον υπουργό και τον λιμενικό. Για τον υπουργό και βουλευτή τον κ.Καμμένο είχε αρμοδιότητα ο εισαγγελέας; Το παρέπεμψε στη βουλή. Και όσο αφορά τον λιμενικό, είχε αρμοδιότητα; Είναι στη σφαίρα του ναυτοδικείου; Τί είναι αυτά τα περίεργα νομικά που ακούω; (…) Η Δικαιοσύνη μίλησε. Τη λαμβάνετε υπόψη σας ή όταν σας εξυπηρετεί; Η Δικαιοσύνη απεφάνθη επί του θέματος αυτού. Ξέρουμε καλά αυτή την υπόθεση. Αν ο κ.Καμμένος είχε προτρέψει κάτι άλλο, θα είχατε δίκιο. Ο υπουργός ‘Αμυνας προέτρεψε τον κρατούμενο να συνδράμει τη Δικαιοσύνη για να αποκαλυφθεί η αλήθεια. Εσείς αν βρισκόσασταν στη θέση του Καμμένου εσείς τί θα κάνατε; Έχουμε υπομονή, αλλά πρέπει να αντιληφθείτε ότι δεν μπορείτε να γίνετε ιμάντες μετάβασης επιχειρηματικών συμφερόντων.

Σταύρος Θεοδωράκης: Οι εκπρόσωποι της εκτελεστικής εξουσίας δεν μπορούν να μιλούν με ισοβίτες

“Ο κ.Κοντονής πρότεινε να μαγνητοφωνούμε τις συνδιαλέξεις των υπουργών με τους ισοβίτες και μετά να κρίνουμε για την πράξη τους”, παρατήρησε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος θεοδωράκης. Στη συνέχεια επιτέθηκε στον υπουργό Άμυνας λέγοντας ότι έχτισε την πολιτική του καριέρα πάνω σε θεωρίες συνομωσίας με κορυφαία ότι πίσω από τη 17 Νοέμβρη βρισκόταν ο Ανδρέας Παπανδρέου. Σημερα έχουμε έναν υπουργό Αμυνας που 12 φορές, επί 22 λεπτά, συνομιλεί με έναν ισοβίτη και τον πιέζει να καταθέσει. Οι εκπρόσωποι της εκτελεστικής εξουσίας δεν μπορούν να μιλούν με κατηγορούμενους, πόσω μάλλον με καταδικασμένους σε ισόβια.

Καμμένος: Δεν παίζω τα λεφτά του ελληνικού λαού, πληρώνω από την τσέπη μου

Απαντήσεις στα δημοσιεύματα και σε βουλευτές που τον κατηγόρησαν για «πολυτελή ζωή» με αφορμή τις φωτογραφίες από το Λονδίνο έδωσε ο Πάνος Καμμένος στη Βουλή καταγγέλλοντας κατασκευασμένα ψεύδη και ξεκαθαρίζοντας ότι δεν παίζει «με τα λεφτά του ελληνικού λαού».
 

«Χρέωσα την πιστωτική μου κάρτα» είπε στον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρου Θεοδωράκη που επικαλέστηκε τα δημοσιεύματα. «Έχω τη δυνατότητα να πληρώνω από την τσέπη μου τα ξενοδοχεία μου και τα έξοδά μου όταν πηγαίνω σε ταξίδια στο εξωτερικό και συνοδεύομαι με τη σύζυγό μου» πρόσθεσε στο ίδιο πνεύμα.
 

Απαντώντας δε σε όσους τον κατήγγειλαν για τη φωτογραφία που τον απεικονίζει δίπλα σε ρουλέτα ο κ. Καμμένος τόνισε ότι «πρόκειται για ένα κλαμπ στο οποίο είχε πρωτοπάει το 1994 μαζί με τον βουλευτή της ΝΔ, Γεράσιμο Γιακουμάτο. Έχει μια αίθουσα για να βλέπεις αγώνες, έχει εστιατόριο και μπαρ για να περνάς κάποιες ώρες. Τώρα αν βρέθηκε στα πλαίσια της παρακολούθησης να με βγάλουν μπροστά στη ρουλέτα, δεν παίζω με τα λεφτά του ελληνικού λαού”, τόνισε. Διεμήνυσε δε στους συντάκτες των δημοσιευμάτων ότι θα προσφύγει στα δικαστήρια. «Ακόμη μια φορά οι πληροφοριοδότες σας θα πληρώσουν» είπε στον κ. Θεοδωράκη και στους άλλους βουλευτές που αναφέρθηκαν στο θέμα.

Φώφη Γεννηματά: Η υπόθεση δεν αφορά μόνο τον κ.Καμμένο, αλλά και την κυβέρνηση

Σκληρή επίθεση τόσο στον κ.Καμμένο, όσο και στον πρωθυπουργό εξαπέλυσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά. Όπως είπε, η υπόθεση δεν αφορά μόνο τον κ.Καμμένο, αλλά την κυβέρνηση και τον κ.Τσίπρα. ‘Πόσοι ήξεραν για τις μεταμεσονύχτιες κινήσεις της εισαγγελέως; Πόσοι άλλοι γνώριζαν για τις κινήσεις Καμμένου; ‘Ηξερε ο υπουργός Ναυτιλίας για τις πράξεις του λιμενικού; Ερωτώ και περιμένω απάντηση γιατί καθυστέρησαν σχεδόν δύο χρόνια να εκδοθούν εντάλματα κατά δύο ξένων καταδικασμένων για ναρκωτικά; Η Δικαιοσύνη σε κάθε περίπτωση θα κάνει απερίσπαστη τη δουλειά της. Έχουμε πει ‘ναι’ σε κάθε πρόταση για διερεύνηση. Εσείς είπατε όχι σε κάθε υπόθεση που σας αφορά μέχρι σήμερα. Το ίδιο και η ΝΔ. Αρνείστε ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να διερευνηθεί πώς φτάσαμε στα capital controls, αρνείστε το μνημόνιο, τους χειρισμούς στην υγεία και τώρα την εξεταστική για Καμμένο. Είστε όλο λόγια. Πώς θα εξηγήσετε ότι οι έλεγχοι για λαθρεμπόριο καυσίμων μειώθηκαν.

ΝΔ: υποκριτική πλειοψηφία συγκάλυψης από ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ

Είχε προηγηθεί σκληρή επίθεση στον υπουργό Άμυνας από τον βουλευτή της ΝΔ, Νίκο Παναγιωτόπουλο, ο οποίος τόνισε καταχειροκροτούμενος ότι επιθυμεί να μιλήσει από το Βήμα «το μισό χρόνο από όσο διήρκησαν οι συνομιλίες του κ. Καμμένου με τον ισοβίτη». Καταλόγισε, επίσης, στον υπουργό Άμυνας ότι επιχείρησε να επηρεάσει την έκβαση της υπόθεσης και συνέδεσε το όλο ζήτημα με απόπειρα «πολιτικής εξόντωσης» του Κυριάκου Μητσοτάκη. Κατηγόρησε επίσης στα κόμματα της συμπολίτευσης ότι διαθέτουν «υποκριτική πλειοψηφία συγκάλυψης» και διερωτήθηκε αν ήταν ενήμερος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για την υπόθεση.  

ΣΥΡΙΖΑ: τακτικιστικός ο στόχος της ΝΔ

Στον κ. Παναγιωτόπουλο απάντησε από πλευράς του ΣΥΡΙΖΑ ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος, ο οποίος χαρακτήρισε την πρόταση της ΝΔ «εκτός κανονισμού» και υποστήριξε ότι μοναδικός στόχος της αντιπολίτευσης είναι ο προσπορισμός κομματικού οφέλους. «Στόχος είναι να διασαλεύσετε την κυβερνητική συνοχή» κατήγγειλε ο κ. Παρασκευόπουλος. Ξεκαθάρισε, ότι η υπόθεση δεν μπορεί να διερευνηθεί από τη Βουλή αφού διεξάγεται παράλληλα έρευνα από τη Δικαιοσύνη για το Noor 1. «Η υπόθεση δεν έκλεισε, υπολείπονται και άλλα στάδια. Υπάρχουν, ανοιχτές πτυχές, δεν έχουν βρεθεί οι χρηματοδότες και δεν έχουν καταδικαστεί» συμπλήρωσε ο κ. Παρασκευόπουλος. 

Δημοκρατική Συμπαράταξη: σκηνικό συγκάλυψης και παρακράτους

Με την πρόταση της ΝΔ για τη συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής συντάχθηκε και η Δημοκρατική Συμπαράταξη μέσω του βουλευτή της Θεόδωρου Παπαθεοδώρου ο οποίος μίλησε για «σκηνικό συγκάλυψης» από την πλευρά της συμπολίτευσης.   «Τι θα μπορούσε να λέει ο υπουργός εθνικής άμυνας με έναν ισοβίτη επί 21 ολόκληρα λεπτά;» διερωτήθηκε ο κ. Παπαθεοδώρου. Εξαπέλυσε, όμως, και οξύτατη επίθεση κατά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα κατηγορώντας τον ότι «επέλεξε να κολυμπήσει στα μολυσμένα νερά του καθεστωτικού παρακράτους». 

ΚΚΕ: κούφια δικομματική αντιπαράθεση

Κριτική και στα δύο κόμματα για τη στάση τους άσκησε το ΚΚΕ με τον βουλευτή Γιάννη Δελή να μιλά για κούφια δικομματική αντιπαράθεση. Καταλόγισε, όμως, στην κυβέρνηση ότι παρά τις αναφορές της στην αντιμετώπιση της διαπλοκής «παίρνει και αυτή μέρος στις άγριες επιχειρηματικές κόντρες». Ξεκαθάρισε, πάντως, ότι το κόμμα του θα υπερψηφίσει την πρόταση της ΝΔ για τη συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής αν και διαφωνεί με το σκεπτικό της. 

ΑΝΕΛ: απόπειρα εκφοβισμού της Δικαιοσύνης

Σε διαφορετικό τόνο ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Κώστας Κατσίκης κατηγόρησε την ΝΔ ότι με την πρότασή της επιχειρεί να δημιουργήσει κλίμα εκφοβισμού της Δικαιοσύνης στοχοποιώντας τον κ. Καμμένο και «ποινικοποιώντας το αυτονόητο». Τόνισε, μάλιστα, ότι το ζήτημα αφορά την υπόθεση ναρκωτικών των τελευταίων δεκαετιών. «Οι εξεταστικές θα γίνουν για εσάς» διεμήνυσε στα κόμματα της αντιπολίτευσης ο κ. Κατσίκης. 

Ένωση Κεντρώων: να έρθουν όλα στο φως

Από την πλευρά της η Ένωση Κεντρώων ανακοίνωσε ότι θα αποφασίσει στο τέλος της συζήτησης το αν θα υπερψηφίσει ή όχι την πρόταση της ΝΔ για την Εξεταστική. Πάντως, ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων και αντιπρόεδρος της Βουλής, Μάριος Γεωργιάδης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επιχειρεί να «κουκουλώσει» την υπόθεση και υπογράμμισε ότι θα πρέπει να διερευνηθεί  αν ο κ. Καμμένος επιχείρησε παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης. Καταλόγισε, επίσης, στον υπουργό Άμυνας «αποπροσανατολισμό» και «επιχείρηση συσκότισης» από πλευράς του υπουργού Άμυνας. 

Ποτάμι: να ψηφίσει και ο ΣΥΡΙΖΑ την Εξεταστική

Υπέρ της συγκρότησης Εξεταστικής τάχθηκε το Ποτάμι με τον βουλευτή, Γιώργο Αμυρά, να καλεί τους βουλευτές της συμπολίτευσης να υπερψηφίσουν την πρόταση. Αντέκρουσε, μάλιστα, το επιχείρημα ότι δεν μπορεί να γίνει Εξεταστική λόγω της διερεύνησης της υπόθεσης από τη Δικαιοσύνη. «Και η υπόθεση του νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν δεν εξετάζεται από τη Δικαιοσύνη; Γιατί έχουμε εξεταστική στη Βουλή;» διερωτήθηκε ο κ. Αμυράς. Επέκρινε επίσης τον κ. Καμμένο για το ταξίδι στο Λονδίνο και ευχήθηκε “καλά κέρδη” στην κυβέρνηση. 

Παπαγγελόπουλος: θεσμική εκτροπή η πρόταση για εξεταστική


Την απόρριψη του αιτήματος της ΝΔ για την σύσταση εξεταστικής επιτροπής κατά του Πάνου Καμμένου ζήτησε ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δ. Παπαγγελόπουλος καταγγέλοντας απόπειρα ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής και θυμίζοντας στο σημερινό πρόεδρο της ΝΔ τη μεγαλόθυμη στάση που είχε επιδείξει ο Ανδρέας Παπανδρέου απέναντι στους «επικίνδυνους νοσηρούς εγκεφάλους» που επιχειρούσαν να διώξουν τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. 

Ο κ. Παπαγγελόπουλος υπογράμμισε στη Βουλή ότι δεν είναι δυνατόν να κατηγορείται ο κ. Καμμένος ως ηθικός αυτουργός αφού η δικαιοσύνη δεν έχει αποφανθεί πως υπήρξε αυτουργία για την υπόθεση της καταγγελλόμενης παρέμβασης. «Για να υπάρξει ηθικός αυτουργός πρέπει να υπάρξει και αυτουργός. Δεν υπάρχει ηθική αυτουργία σε απόπειρα. Σε ποια πράξη είναι ηθικός αυτουργός ο Καμμένος αφού η εισαγγελέας Τζίβα δεν διώκεται και οι ποινικές ευθύνες του λιμενικού δεν έχουν ακόμη ερευνηθεί;» διερωτήθηκε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαγγελόπουλος. 

Με βάση αυτό το σκεπτικό ο αναπληρωτής υπουργός επισήμανε ότι είναι προφανές πως μέχρι στιγμής κανένα στοιχείο δεν δικαιολογεί σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής. Αντέτεινε, μάλιστα, ότι η πρόταση της ΝΔ «δεν αποσκοπεί στην αναζήτηση της αλήθειας αλλά υποκρύπτει πολιτικές σκοπιμότητες, εντάσσεται σε ένα ευρύτερο σχέδιο ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής της χώρας και επιχειρεί να προκαταλάβει τη δικαιοσύνη και να τη χειραγωγήσει». «Αυτό είναι θεσμική εκτροπή και η εθνική αντιπροσωπία μπορεί και πρέπει να το αποτρέψει» ξεκαθάρισε. 

Ο κ. Παπαγγελόπουλος απευθύνθηκε, όμως, και στον ίδιο τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη επισημαίνοντας ότι η χώρα υπέφερε από την ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής και υπενθυμίζοντάς του τη στάση του Ανδρέα Παπανδρέου απέναντι στον πατέρα του Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. 

«Κύριε αρχηγέ της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα γνωρίζετε ασφαλώς ότι ο αείμνηστος πατέρας σας υπέστη τα πάνδεινα, αυτός και συνεργάτες του, προκειμένου να τους αποδοθούν ποινικές ευθύνες με πρωταγωνιστές ακόμη και δικαστικούς λειτουργούς» είπε και πρόσθεσε: «ευτυχώς υπήρξε το άριστο πολιτικό αισθητήριο και γιατί όχι η μεγαλοθυμία του Ανδρέα Παπανδρέου που -μολονότι είχε ταλαιπωρηθεί και εκείνος από Ειδικά Δικαστήρια- έβαλε τέλος στα σχέδια των επικίνδυνων για τη δημοκρατία νοσηρών εγκεφάλων». «Η φράση του Κωνσταντίνου Καραμανλή ότι τους πολιτικούς ηγέτες δεν τους βάζεις φυλακή αλλά απλώς ο λαός τους στέλνει στο σπίτι τους εφαρμόστηκε πλήρως» συμπλήρωσε ο αναπληρωτής υπουργός.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα