Στην πορεία του Πολυτεχνείου σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας

Στην πορεία του Πολυτεχνείου σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας
Για μία ακόμη χρονιά στην πορεία του Πολυτεχνείου ο Αλέξης Τσίπρας. Φώτο από την περσινή του παρουσία Eurokinissi

Η 49η επέτειος του Πολυτεχνείου συμπίπτει με μια περίοδο που η κοινωνία αντιμετωπίζει νέες μορφές αυταρχισμού και ανελευθερίας επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Στην πορεία του Πολυτεχνείου αναμένεται να βρεθεί σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ για τον ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται μόνον για μία ημέρα ιστορικής τιμής και μνήμης αλλά για μια «μέρα Δημοκρατίας». Η αξιωματική αντιπολίτευση συνδέει την σημερινή επέτειο με τα ζητήματα δημοκρατικής λειτουργίας που έχουν ανακύψει με το σκάνδαλο των υποκλοπών.

Ο Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε χθες στεφάνι στον χώρο του Πολυτεχνείου, επικεφαλής πολυμελούς αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ ενώ λιτή ήταν η ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Το μήνυμα της εξέγερσης του Νοέμβρη πιο επίκαιρο από ποτέ» ανέφερε. Με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί τους πολίτες να μετέχουν στην σημερινή πορεία και στις υπόλοιπες «εκδηλώσεις μνήμης και διαμαρτυρίας» τονίζοντας με αφορμή την επέτειο του Νοέμβρη, ότι «το αίτημα για ένα καλύτερο μέλλον παραμένει ζωντανό και ορίζει το σήμερα. Ιδίως σε εποχές που αντιμετωπίζουμε νέες μορφές αυταρχισμού και ανελευθερίας. Μπροστά σε μία πολιτική εξουσία που λεηλατεί την κοινωνία για να εξυπηρετεί τα συμφέροντα των λίγων και ταυτόχρονα δεν σέβεται το κράτος δικαίου και την ιδιωτική ζωή των πολιτών. Βρισκόμαστε με άλλο τρόπο σε ένα κομβικό σημείο».

Από την χθεσινή κατάθεση στεφανιού στον χώρου του Πολυτεχνείου, από τον Αλέξη Τσίπρα Eurokinissi

Αυτά ενώ η κατάθεση, από την πλευρά της κυβέρνησης, του νομοσχεδίου για τα ζητήματα της λειτουργίας της ΕΥΠ και του πλαισίου για την διενέργεια παρακολουθήσεων έχει προκαλέσει ομοβροντία επικρίσεων από τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ εστιάζει ιδιαίτερα σε δύο στοιχεία: Το πρώτο αφορά την πρόθεση της κυβέρνησης να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές με έναν νόμο που δεν επιτρέπει τη πληροφόρηση για τους λόγους που διενεργήθηκαν οι παρακολουθήσεις τόσο του προέδρου Νίκου Ανδρουλάκη όσο και άλλων πολιτικών προσώπων και δημοσιογράφων. Το δεύτερο αφορά τον πλήρη παραμερισμό της Αρχής για την Διασφάλιση του Απορρήτου των Επικοινωνιών, από την σύνταξη του νομοθετήματος. Γεγονός που αποτιμάται πολιτικά από την αξιωματική αντιπολίτευσης ως τεκμήριο των κυβερνητικών προθέσεων για συγκάλυψη.

Αναλυτική αναφορά στην ΑΔΑΕ έκανε ο Γιώργος Κατρούγκαλος που εκπροσωπεί τον ΣΥΡΙΖΑ στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Όπως επισήμανε «το νομοσχέδιο με βάναυσα αντισυνταγματικό τρόπο επιχειρεί να παραγκωνίσει πλήρως την ΑΔΑΕ, η οποία είναι κατά το Σύνταγμα η αρμόδια αρχή για την προστασία του απορρήτου. Η απόφαση για την ανακοίνωση της παρακολούθησης στον παρακολουθούμενο δεν ανατίθεται πια σε αυτήν, όπως ίσχυε μέχρι την αντισυνταγματική και αντίθετη στην ΕΣΔΑ τροπολογία Πικραμμένου, αλλά σε τριμελές όργανο, όπου την πλειοψηφία θα έχουν ο διοικητής και η εισαγγελέας της ΕΥΠ. Η ΑΔΑΕ δεν συμμετέχει με κανένα τρόπο στον προσδιορισμό του καταλόγου των παράνομων λογισμικών, που αποφασίζεται με ανέλεγκτη κρίση του Διοικητή της ΕΥΠ. Ο τελευταίος αποφασίζει μόνος του και για άλλα σημαντικά θέματα, όπως η καταστροφή του υλικού παρακολούθησης και πριν από το -ήδη πολύ σύντομο- εξάμηνο που καθιερώνει ο νόμος. Χωρίς άδεια ούτε ενημέρωση της ΑΔΑΕ».

Αναφερόμενος στην στόχευση του νομοθετήματος, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, που μετείχε στην Εξεταστική για τις Υποκλοπές μίλησε για «ένα άθλιο κατασκεύασμα το οποίο είχε ένα και μόνο στόχο, να συγκαλύψει να βάλει ταφόπλακα, συνολικά στη διερεύνηση και στη διαλεύκανση αυτής της σκοτεινής υπόθεσης η οποία εξελίσσεται τα τελευταία τουλάχιστον δύο χρόνια με ενορχήστρωση όπως προκύπτει από τα στοιχεία τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη».

Παράλληλα ο ΣΥΡΙΖΑ καθιστά σαφές ότι η σημερινή κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται διόλου για τους δημοκρατικούς κανόνες και λειτουργίες. Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος, Νάσος Ηλιόπουλος, «το Predator, όλο αυτό το δίκτυο παρακολούθησης, δεν είναι ένα λάθος, είναι μια πρακτική διακυβέρνησης από τη ΝΔ. Και μια κυβέρνηση που ακολουθεί τέτοιες άθλιες πρακτικές και δεν νοιάζεται για τους κανόνες της Δημοκρατίας, σίγουρα είναι και μια κυβέρνηση που δεν την απασχολεί αν η πλειοψηφία των πολιτών δεν μπορεί να βγάλει το μήνα από την ακρίβεια και την ενεργειακή κρίση».

Αντίστοιχη τοποθέτηση υπήρξε χθες στην Βουλή και από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο. «Έχουμε κρίση δημοκρατίας» σημείωσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών σημειώνοντας πως «δημοκρατία δεν είναι ο διαγωνισμός μεταξύ των ολιγαρχών. Δημοκρατία δεν είναι να παρακολουθούνται πολιτικοί αρχηγοί και πολιτικοί αντίπαλοι. Δημοκρατία δεν είναι να στήνονται επιτροπές για να καλυφθεί η πραγματικότητα. Η δημοκρατία είναι κάτι πολύ περισσότερο». Έθεσε μάλιστα το ρητορικό ερώτημα: «Υπάρχει κανείς που πιστεύει ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι αυτός που θα προτάξει τα στήθη του για να προστατεύσει την κοινωνία από τα συμφέροντα;».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα