Στήριξη Κομισιόν στις διαπραγματεύσεις για το Σκοπιανό

Στήριξη Κομισιόν στις διαπραγματεύσεις για το Σκοπιανό
Η σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης Eurokinissi

Η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μάγια Κοτσίγιαντσιτς αντιτάχθηκε στις δηλώσεις του Βικτόρ Ορμπάν περί αντίστασης της πΓΔΜ στην εύρεση λύσης για το ονοματολογικό

«Η ΕΕ υποστηρίζει την διαδικασία των διαπραγματεύσεων για το ονοματολογικό, που διενεργείται με την σφραγίδα των Ηνωμένων Εθνών» επανέλαβε η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδια για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων και Διεύρυνσης, Μάγια Κοτσίγιαντσιτς.

Η εκπρόσωπος της Κομισιόν ρωτήθηκε για τις δηλώσεις του ούγγρου πρωθυπουργού Βικτόρ Ορμπάν, ο οποίος με μαγνητοσκοπημένο του μήνυμα εξέφρασε τη στήριξή του στις προσπάθειες της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην πΓΔΜ να μην ευοδωθεί μία λύση στη μακροχρόνια διαμάχη με την Ελλάδα για την ονομασία της πρώτης. Συγκεκριμένα, ο Ορμπάν επαίνεσε την άρνηση του VMRO-DPMNE να λυγίσει «στην πίεση ξένων δυνάμεων».

Τις δηλώσεις σχολίασε ο Δημήτρης Παπαδημούλης, αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, στο Euractiv τονίζοντας ότι σχεδόν όλοι οι πολιτικοί ηγέτες της ΕΕ, καθώς και η συντριπτική πλειοψηφία των Ευρωβουλευτών, στηρίζουν τις προσπάθειες των δύο πρωθυπουργών για επίλυση της διαμάχης που διαρκεί ήδη 25 χρόνια.

Ο Πρόεδρος του ΕΛΚ Τζόζεφ Νταλ είχε εκφράσει την ελπίδα του – στο Euractiv τον περασμένο Ιανουάριο – για εξεύρεση αμοιβαίως αποδεκτής λύσης, ενώ καλωσόρισε το παράθυρο ευκαιρίας που θα μπορούσε να οδηγήσει σε συγκεκριμένα αποτελέσματα. Ο ίδιος αργότερα ανασκεύασε τις δηλώσεις του. Έκτοτε, το ΕΛΚ αποφεύγει επιμελώς να προβεί σε δηλώσεις.

Πάντως, ο Δ. Παπαδημούλης δήλωσε «Αναμένω από τον Τζόζεφ Νταλ να επαναλάβει τη θέση του επειδή η “ορμπανοποίηση” του ΕΛΚ όχι μόνο βλάπτει τη Δημοκρατία και την Ευρώπη, αλλά και το ίδιο το ΕΛΚ».

«Είμαστε πολύ κοντά στη διαδικασία, επιθυμούμε ένα θετικό αποτέλεσμα που θα έχει καλή επιρροή και στην ευρύτερη περιοχή» δήλωσε ξανά η εκπρόσωπος της Κομισιόν, υπενθυμίζοντας ότι η ΕΕ βρίσκεται σε στενή επαφή με τις Αρχές των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων. «Όπως θα θυμόσαστε, πρόσφατα η Ύπατη Εκπρόσωπος για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής συνάντησε τον υπουργό Εξωτερικών της πΓΔΜ Ν. Ντιμιτρόφ. Όλοι μας θέλουμε ένα θετικό αποτέλεσμα» κατέληξε.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα