Σε μία κίνηση που σίγουρα θα προκαλέσει συζητήσεις προχώρησε το ελληνικό ΥΠΕΞ, καθώς παρέλειψε το χαρακτηρισμό "historic" για τη Συμφωνία των Πρεσπών από το κοινό ανακοινωθέν με τις ΗΠΑ. Οι αντιδράσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ.
Σε ερώτηση γιατί η κυβέρνηση ζητά την πιστή εφαρμογή της επιζήμιας συμφωνίας των Πρεσπών, η κ. Μπακογιάννη υπογραμμίζει ότι "δυστυχώς το ρολόι δε γυρίζει πίσω. Δεν μπορούμε να γυρίσουμε πίσω στο status quo ante".
Με δεδομένη την ελληνική γραμμή υπέρ της ένταξης των χωρών των Δ.Βαλκανίων στην ΕΕ, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον ομόλογο του της Βόρειας Μακεδονίας για πρώτη φορά μετά το φρένο της Συνόδου Κορυφής στα Σκόπια.
Η προεκλογική στάση για τη Συμφωνία των Πρεσπών και οι μετεκλογικές κινήσεις του πρωθυπουργού δυσκολεύουν το κυβερνών κόμμα σε μια αξιόπιστη στάση ακόμα και στις Βρυξέλλες.
Για τη Συμφωνία των Πρεσπών και για την εξωτερική πολιτική μίλησαν ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.
Από τη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός τάχθηκε υπέρ της ευρωπαϊκής πορείας των Δ.Βαλκανίων και δήλωσε: "Χωρίς να ρισκάρουμε την παραμικρή αποσταθεροποίηση, θα παρακολουθούμε την ανταπόκριση των γειτόνων μας στις υποχρεώσεις τους".
Προς αποσταθεροποίηση τα Σκόπια, μετά το “όχι” των Βρυξελλών για ενταξιακές διαπραγματεύσεις - Σε αμφισβήτηση η Συμφωνία των Πρεσπών και το erga omnes. Η ΕΕ χάνει την εμπιστοσύνη της και σε Βοσνία, Κόσοβο, Σερβία, με αποτέλεσμα τα Βαλκάνια να κινδυνεύουν με νέες εστίες ανάφλεξης. Οι μεγάλοι κίνδυνοι για την Ελλάδα, σε μια περιοχή που φλέγεται.
"Η εξωτερική πολιτική δεν γίνεται υπό τον φόβο των εσωκομματικών συσχετισμών" ανέφερε σε ανάρτησή του ο τέως πρωθυπουργός, εξαπολύοντας νέα επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Χωρίς πρωτοβουλίες στο συγκεκριμένο θέμα η Αθήνα. Οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η ελληνική κυβέρνηση. Ανοίγει ο ασκός του Αιόλου στα βόρεια σύνορά μας, κίνδυνοι αποσταθεροποίησης στην περιοχή.
"Η θέση μας από την αρχή ήταν ξεκάθαρη. Η Συμφωνία των Πρεσπών δεν μας αρέσει, ωστόσο ισχύει. Ισχύει, όμως, όσο την τηρούν οι Σκοπιανοί" είπε ο υπουργός Ανάπτυξης - Προανήγγειλε ένα νέο, αυτοματοποιημένο σύστημα εξωδικαστικού μηχανισμού.
Η ανεπαρκής διαχείριση των κρίσεων "ενίσχυσε τις δυνάμεις της ακροδεξιάς στην κοινωνία: τις δυνάμεις του εθνικισμού, του ρατσισμού και του ευρωσκεπτικισμού" ανέφερε στην παρέμβασή του στο φόρουμ "Friends of Europe" στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Η ενταξιακή πορεία των δύο χωρών φαίνεται ότι θα τεθεί ως ενιαίο ζήτημα στη Σύνοδο Κορυφής στις 17- 18 Οκτωβρίου, αν και τα Σκόπια επιθυμούν να κριθούν χωριστά από τα Τίρανα. Τι στάση θα κρατήσει η Ελλάδα.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα μιλήσει την 1η Οκτωβρίου στο Συνέδριο του Economist στη Βόρεια Μακεδονία, όπως και ο Ζόραν Ζάεφ, με τον οποίο θα έχει και ιδιαίτερη συνάντηση. Μεταξύ των ομιλητών και ο Δημήτρης Παπαδημούλης, ως αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου
"Το τεκμήριο αυτή τη στιγμή το έχει η δικαιοσύνη", τόνισε η κ. Μπακογιάννη, εξηγώντας το σκεπτικό της, με βάση το οποίο στην παρούσα φάση δεν θα πρέπει να συσταθεί εξεταστική για τη Novartis - Η απάντησή της για τη Συμφωνία των Πρεσπών και τον Προκόπη Παυλόπουλο.
Ο πολιτικός κυνισμός με τον οποίο αντιμετώπισε το Μακεδονικό η ΝΔ προεκλογικά, είχε γίνει αντιληπτός από νωρίς. Μόνο αυτοί που έτρεχαν στις πλατείες ντυμένοι πολέμαρχοι, έπεσαν μετεκλογικά από τα σύννεφα
Εφόσον κλειδώσει η συνάντηση Μητσοτάκη- Ζάεφ στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ, θα είναι ένα πρώτο κρας τεστ για την κυβέρνηση, η οποία έρχεται αντιμέτωπη με τα όρια της πολεμικής που είχε ασκήσει ως αντιπολίτευση
Ανοιχτό το ενδεχόμενο ο πρωθυπουργός να συναντηθεί με τον ομόλογο του της Βόρειας Μακεδονίας στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ, ενώ η Συμφωνία των Πρεσπών παραμένει αιτία αμηχανίας για την κυβέρνηση και τη ΝΔ.
Στο περιθώριο της Συνόδου υπουργών Εξωτερικών στην ΕΕ. Εάν οι πληροφορίες επιβεβαιωθούν θα πρόκειται για την πρώτη συνάντηση κορυφαίων αξιωματούχων των δυο χωρών, μετά την εκλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη.
Η νεαρή Σουηδέζα ακτιβίστρια προβάλλει αυτή τη στιγμή ως το μεγάλο φαβορί, ωστόσο οι Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ έχουν τις δικές τους πιθανότητες για την επίτευξη της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Κοινωνικό προφίλ θέλει να δώσει η κυβέρνηση στις προγραμματικές, με έμφαση στο τρίπτυχο μείωση φόρων- ασφάλεια- στοχευμένες κοινωνικές παροχές, ενώ αναζητεί ισορροπίες για τη συμφωνία των Πρεσπών
Ο πρόεδρος της ΝΔ στήριξε τον πρώην πρωθυπουργό όσον αφορά στις επιθέσεις που δέχεται για το Σκοπιανό, άδειασε τον Μπ.Παπαδημητρίου, εξέθεσε τις απόψεις του όσον αφορά στα εργασιακά, ενώ προανήγγειλε επίσης ότι οι φυλακές θα περάσουν στην αρμοδιότητα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.
Ο υποψήφιος βουλευτής Ανατολικής Αττικής της ΝΔ επανέλαβε τη γαλάζια θέση ότι θα συνδεθεί η ενταξιακή πορεία της γειτονικής χώρας με τη βελτίωση των όρων της Συμφωνίας των Πρεσπών, προβλέποντας ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις από την ΕΕ.
Μετά τη διαρροή κύκλων του Κώστα Καραμανλή το Σάββατο για δημοσίευμα σχετικά με επιστολή στον Μπους το 2005 για το Σκοπιανό, η πλευρά του πρώην πρωθυπουργού δεν θέλησε να μπει σε έμμεσο διάλογο με τον Τσίπρα, στον οποίο όμως σήμερα αναμένεται να απαντήσει ο Στυλιανίδης σε εκδήλωση του νεότερου Καραμανλή
"Η πατριδοκαπηλία, η μικροπολιτική εκμετάλλευση των εθνικών θεμάτων, θέματα τα οποία θα έπρεπε να αντιμετωπίζονται με ενότητα, είναι πέρα από ανεύθυνη μία απαράδεκτη στάση, για την οποία η ΝΔ πρέπει να απολογηθεί στους πολίτες" αναφέρει η κα. Αχτσιόγλου.
"Εδώ και 14 χρόνια έχουν παραδώσει με τον πιο επίσημο τρόπο το όνομα Μακεδονία στους γείτονές, χωρίς κανέναν προσδιορισμό και χωρίς κανέναν όρο για αλλαγή της Συνταγματικής τους ονομασίας. Μακεδονία σκέτο" υπογράμμισε ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στον Βόλο.
“Η πιο τρανή απόδειξη της σταθερότητας στις θέσεις μας παραμένει ότι δεν αποδεχτήκαμε ποτέ λύση που να μην τις ικανοποιεί, εξού και η απειλή του βέτο στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ το 2008”, επισημαίνουν κύκλοι του πρώην πρωθυπουργού με αφορμή δημοσίευμα εφημερίδας. Εξηγούν ότι το “Μακεδονία- Σκόπια” ήταν πρόταση Νίμιτς και πως η επιστολή εντασσόταν στη μέθοδο και στρατηγική που οδήγησε στο Βουκουρέστι.
Σαν σήμερα πριν από ένα χρόνο υπογράφηκε η Συμφωνία των Πρεσπών. Οι δηλώσεις της Μογκερίνι στο Λουξεμβούργο, το tweet του Κοτζιά προς τον Ντιμιτρόφ και η συνέντευξη του Υπουργού Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας σε γερμανική εφημερίδα.
Ο ΥΠΕΞ της Βόρειας Μακεδονίας εκφράζει την ελπίδα ότι «η απόφαση της ΕΕ για την έναρξη των διαπραγματεύσεων θα ληφθεί το συντομότερο δυνατόν, διότι ζούμε σε ευμετάβλητους καιρούς".
Η Δύση δείχνει ως να είχε σκοπό με τη στήριξη της Συμφωνίας των Πρεσπών την ένταξη της Βορείου-πλέον- Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και δεν πολυνοιάζεται στο εξής για την ευρωπαϊκή της προοπτική.
Ο Γερμανός υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων σε άρθρο του αναφέρεται στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για τη Βόρεια Μακεδονία, την "επόμενη μέρα" της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Ο πρώην ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ για το ονοματολογικό, μιλά για τις πιο κρίσιμες στιγμές που έζησε κατά τη διάρκεια των 25 χρόνων, που διετέλεσε σε αυτή τη θέση.
Από τη Φλώρινα ο πρόεδρος της ΝΔ έθεσε το Σκοπιανό ως ένα από τα διακυβεύματα των ευρωεκλογών. Κάλεσε ιδίως τους νέους να διαχωρίσουν “το στείρο εθνικισμό και τους τσαμπουκάδες διαφόρων τύπων που κυκλοφορούν με τους μύες έξω από τον πραγματικό πατριωτισμό”, τονίζοντας πως ο πραγματικός πατριώτης είναι ο ρεαλιστής.
H πτήση είναι η πρεμιέρα της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας που μετά από τη Συμφωνία των Πρεσπών αναλαμβάνει τον έλεγχο του εναέριου χώρου της Βόρειας Μακεδονίας.