Στήριξη Βέμπερ σε Μητσοτάκη: Στο μέλλον μπορούμε να συζητήσουμε τα πρωτογενή

Στήριξη Βέμπερ σε Μητσοτάκη: Στο μέλλον μπορούμε να συζητήσουμε τα πρωτογενή
Δημόσια συζήτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Μάνφρεντ Βέμπερ με επίκεντρο τις εξελίξεις στην Ελλάδα, στα πλαίσια της συνεδρίασης του προεδρείου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στην Αθήνα την Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2019. Eurokinissi

Σε γραμμή ΝΔ και κατά Τσίπρα για τη Βενεζουέλα. Ο υποψήφιος του ΕΛΚ για την προεδρία της Κομισιόν άφησε μάλιστα ανοιχτό το παράθυρο στο μέλλον να αλλάξει ο τρόπος λήψης αποφάσεων στην ΕΕ και από ομοφωνία να απαιτείται πλειοψηφία

Παράθυρο ανοιχτό ώστε εφόσον εκλεγεί πρόεδρος της Κομισιόν να συζητήσει με μία μελλοντική κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων άφησε ο υποψήφιος του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ κατά τη διάρκεια κοινών δηλώσεων με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο περιθώριο της συνεδρίασης του προεδρείου του ΕΛΚ στην Αθήνα.

Ο κ.Βέμπερ ερωτηθείς σχετικά είπε ότι αυτή τη στιγμή το κρίσιμο είναι “ότι μπορούμε να βασιζόμαστε ο ένας στον άλλο, για αυτό υπάρχουν οι στόχοι”. Και πρόσθεσε: “Αλλά για το μέλλον πρέπει να σκεφτούμε, έχουμε πράγματι μία κυβέρνηση στην Ελλάδα που ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο επενδύσεων;”, καταλήγοντας: “Εάν υπάρχει μία κυβέρνηση στο μέλλον είναι μία ευκαιρία να μιλήσουμε για το μέλλον για τις προϋποθέσεις, αλλά αυτή τη στιγμή το βασικό είναι να βασιζόμαστε ο ένας στον άλλο”.

Ο κ.Μητσοτάκης από την πλευρά του δήλωσε ότι το μείζον ζήτημα για τη χώρα είναι η ανάκτηση της αξιοπιστίας της και αυτή περνά από τη σχέση με τους φίλους και εταίρους και τις αγορές. Εκτίμησε ότι η ανάκτηση της εμπιστοσύνης μπορεί να έρθει σχετικά γρήγορα και υπενθύμισε ότι ο ίδιος έχει θέσει χρονοδιάγραμμα ενός έτους ως προς αυτό, ώστε όπως είπε η Ελλάδα ένα χρόνο μετά την αλλαγή κυβέρνησης να είναι μία χώρα διαφορετική, ανοιχτή στις επενδύσεις. “Και τότε θα μπορούμε να συζητήσουμε και ζητήματα που αφορούν τους δημοσιονομικούς στόχους” πρόσθεσε.

Σε γραμμή ΝΔ κινήθηκε ο Βέμπερ και όσον αφορά τη στάση της κυβέρνησης στο θέμα της Βενεζουέλας. Κάλεσε τον κ.Τσίπρα “να απαντήσει γιατί εμποδίζει πρωτοβουλίες για μία δημοκρατική Βενεζουέλα”, υποστηρίζοντας ότι στη χώρα της Λατινικής Αμερικής υπάρχει μία σοσιαλιστική δικτατορία και το ελεύθερα εκλεγμένο κοινοβούλιο παλεύει για Δημοκρατία. Σχολίασε μάλιστα ότι η κατάσταση του θυμίζει “εμπειρίες που είχαμε και στην Ευρώπη” εννοώντας προφανώς τις χώρες του πάλαι πότε Ανατολικού Μπλοκ.

Ο υποψήφιος του ΕΛΚ για την Κομισιόν θύμισε επίσης ότι την ίδια στάση έχει εκτός απο την ελληνική και η ιταλική κυβέρνηση, σχολιάζοντας πως και οι δύο είναι λαϊκιστικές κυβερνήσεις. Και στο σημείο αυτό έριξε μία “βόμβα” για το μέλλον της Ευρώπης, λέγοντας πως “πρέπει να αλλάξουμε τους κανόνες για το μέλλον. Η Ευρώπη είναι ήδη οικονομικός γίγαντας, η μεγαλύτερη αγορά, αλλά πολιτικά δεν είμαστε ακόμη αρκετά δυνατοί, για να βάζουμε τις ιδέες μας στο τραπέζι σε ευρωπαϊκό επίπεδο και να τις υπερασπιστούμε. Πρέπει να πάμε από ομόφωνη ψήφο σε πλειοψηφία”.

Μητσοτάκης και Βέμπερ έδειξαν ότι ο ένας ποντάρει στον άλλο για την εκλογή του πρώτου στην πρωθυπουργία και του δεύτερου στην προεδρία της Κομισιόν, καθώς και ότι προσδοκούν αμοιβαία οφέλη απο τη εν συνεχεία μεταξύ τους συνεργασία.

Και οι δύο τόνισαν ότι τα σχέδια της ΝΔ και του ΕΛΚ για την οικονομία και τη δημιουργία θέσεων εργασίας ταυτίζονται, ενώ έδωσαν και το ιδεολογικοπολιτικό του στίγμα.

Ο κ.Βέμπερ σημείωσε ότι “ως χριστιανοδημοκράτες πιστεύουμε στην κοινωνική οικονομία της αγοράς, αυτό σημαίνει πρώτα από όλα να έχεις δουλειά και αυτό είναι δυνατό μόνο εαν έχεις βιώσιμη ανάπτυξη” και τόνισε χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων: “Δεν θέλουμε να χρηματοδοτούμε την ανεργία, θέλουμε να δημιουργήσουμε δουλειές”.

Ο κ.Μητσοτάκης υπερθεμάτισε πως οι δουλειές είναι η καλύτερη απάντηση στη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό, σημειώνοντας ότι στην Ελλάδα η ακραία φτώχεια αφορά κυρίως μακροχρόνια άνεργους και τονίζοντας ότι “έτσι δε μπορεί να χτιστεί ξανά η μεσαία τάξη στην οποία ως ΕΛΚ πιστεύουμε για θεμέλιο κοινωνικής αλληλεγγύης”.

Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι “πρέπει να μοιράζεται ευημερία μεταξύ μετόχου και εργαζομένων” διότι δεν μπορεί η ευημερία και η ανάπτυξη που θα δημιουργηθεί να αφορά τους λίγους. Δήλωσε μάλιστα ότι δεσμεύεται προσωπικά για την απαρέγκλιτη τήρηση της εργατικής νομοθεσίας. “Θα είμαι απόλυτα αυστηρός” τόνισε και σχολίασε ότι δε μπορεί στην Ελλάδα να προσλαμβάνεται κάποιος 4ωρο και να δουλεύει 8ωρο.

Επανέλαβε τα περί φορολογικών κινήτρων στις μεγάλες επιχειρήσεις ώστε να δίνουν μετοχές σοτυς εργαζόμενους και να γίνονται έτσι “συμμέτοχοι στην προσπάθεια”. Και δήλωσε ότι το ΕΛΚ και η ΝΔ “βλέπουμε την επιχείρηση ενιαία, δεν βλέπουμε διαχωρισμό μεταξύ διοίκησης και εργαζομένων και αυτό διακρίνει ένα κεντροδεξιό λαϊκό κόμμα από κόμματα που πιστεύουν ότι η αγορά μπορεί να λειτουργεί ανεξέλεγκτα και δε χρειάζεται καμία ρύθμιση. Βεβαίως και πιστεύουμε στην αγορά, όμως δε μπορεί να είναι ανεξέλεγκτη”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα