Στο γήπεδο των Σκοπίων

Στο γήπεδο των Σκοπίων
Στιγμιότυπο από την τελευταία συνάντηση των δύο υπουργών Eurokinissi

Μετά τις "προωθημένες" θέσεις που έλαβαν δημόσια Αλέξης Τσίπρας και Νίκος Κοτζιάς, μιλώντας ανοιχτά για το όνομα και την πιθανή λύση, η μπάλα περνά στο γήπεδο των Σκοπίων. Ζάεφ και Ντιμιτρόφ έχουν σήμερα το λόγο.

Πόσο καθοριστικό μπορεί να αποδειχθεί το ραντεβού του Νίκου Κοτζιά με το Νικόλα Ντιμιτρόφ, στη μία το μεσημέρι;

Μπορεί να είναι αυτή η συνάντηση, που θα ανοίξει το δρόμο για το μεγάλο βήμα προς την επίλυση του προβλήματος της ονομασίας της πΓΔΜ;

Η απάντηση είναι, ναι, αλλά με μία βασική προϋπόθεση: ότι η κυβέρνηση Ζάεφ θα εμφανιστεί έτοιμη να λάβει μία μεγάλη και δύσκολη απόφαση. Το διακύβευμα είναι συγκεκριμένο. Τα Σκόπια καλούνται να αποφασίσουν αν θα πάρουν το δρόμο της συνεργασίας με την Αθήνα, που θα ανοίξει το δρόμο όχι μόνο για το ΝΑΤΟ, αλλά και για την Ευρωπαϊκή Ένωση, ή θα κάνουν πίσω για να μη ρισκάρουν σε επίπεδο πολιτικού κόστους.

Η απόφαση δεν είναι καθόλου εύκολη και για την Αθήνα, ωστόσο ο Αλέξης Τσίπρας και ο Νίκος Κοτζιάς έχουν ήδη διανύσει τη μισή απόσταση: το όνομα “Gorna Makedonja” έχει ήδη πέσει στο τραπέζι – και δια στόματος του πρωθυπουργού – ενώ όσοι γνωρίζουν πως σκέφτεται ο υπουργός Εξωτερικών, λένε ότι δεν θα φοβηθεί να αναλάβει την ευθύνη που του αναλογεί, ώστε να κλείσει οριστικά ένα προβληματικό κεφάλαιο 25 ετών στην ελληνική εξωτερική πολιτική.

Πρακτικά, ο Νικόλα Ντιμιτρόφ πρέπει να ανοίξει τα χαρτιά του σήμερα, μιλώντας συγκεκριμένα για το όνομα. Μέχρι στιγμής, ο ίδιος και ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ έχουν μιλήσει για “σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό”. Πρέπει να βάλουν στο τραπέζι και τις λέξεις που προτείνουν, ώστε να διαπιστώσουμε εάν πλησιάζουν στην ελληνική θέση.

Το δεύτερο σημείο που παραμένει “θολό” είναι τί θα πράξει ο Ζάεφ με το Σύνταγμα. Εάν είναι έτοιμος να δώσει τη μάχη του στη Βουλή για να περάσει μία αναθεώρηση και για να εγκριθεί μία συμφωνία, τότε ο χρόνος που έχει μπροστά του δεν είναι απεριόριστος. Πρέπει να έχουν γίνει όλα μέχρι το τέλος του Ιουνίου.

Διανύουμε ήδη το δεύτερο δεκαήμερο του Απριλίου. Ο Ιούνιος είναι πολύ κοντά, εάν Αθήνα και Σκόπια θέλουν να κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες μέχρι τότε. Ο Ζάεφ μίλησε ήδη για μία συνάντηση σε επίπεδο πρωθυπουργών, που θα σηματοδοτήσει την τελική φάση της διαπραγμάτευσης. Έμπειροι διπλωμάτες που αντιλαμβάνονται πόσο περίπλοκες είναι οι πολιτικές και οι νομικές διαδικασίες, λένει ότι το ραντεβού αυτό πρέπει να γίνει λογικά μέσα στην Άνοιξη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα